BOX  ·  JOCURILE OLIMPICE

Cine e Cosmin Gârleanu, românul calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cosmin Gârleanu (52 kg) a obținut luni seara calificarea la Jocurile Olimpice
Cosmin Gârleanu (52 kg) a obținut luni seara calificarea la Jocurile Olimpice

Articol de — Marti, 17 Martie, 12:06

Cosmin Gârleanu (31 de ani) a vrut să se lase de box după ce a devenit campion mondial la juniori. Acum e student în primul an la Universitatea de Vest din Timișoara.

În septembrie 2015, Cosmin Gârleanu uimea lumea boxului din România. Într-o federație inexistentă, care nu primea finanțare de la MTS, Cosmin și antrenorul său Ilie Captari au cucerit aurul mondial la Campionatele de la Sankt-Petersburg (Rusia). A câștigat la pas cele cinci meciuri și a urcat pe prima treaptă a podiumului.

După acel Campionat Mondial au fost probleme cu el. A vrut să se lase, i s-a urcat un pic performanța la cap", povestește Ilie Captari, primul său antrenor. „Nici nu am avut posibilitatea să-l angajăm undeva, nu avea nicio sursă de venit și atunci a spus că se lasă de box. Primarul din Hunedoara ne-a ajutat și l-a angajat la clubul Primăriei. Astel că Gârleanu s-a întors în ring", a subliniat Captari.

Cosmin Gârleanu, cel mai scund din ring

Cosmin Gârleanu a urcat în categorie de la 49 kg, pentru că prima categorie olimpică e cea de la 52 kg. „E cel mai scund din ring, de obicei. Adversarii săi sunt mai înalți, au alonjă superioară. Dar Cosmin e mai rapid și un boxer cu o mare ambiție", îl caracterizează Ilie Captari.

Titlul mondial de juniori a fost urmat de un alt rezultat notabil, la Europenele sub 22 de ani. A cucerit medalia de argint, pierzând doar finala în fața reprezentantului Rusiei.

Sper să reușim să facem o treabă bună la Tokyo. E un boxer cu un mare potențial. Rămâne să ne pregătim cum se cuvine, să găsim adversari tari, pentru a ne vedea minusurile și pentru a le remedia. Atitudinea lui în ring îmi dă speranțe, e un sportiv care nu renunță niciodată", a încheiat Ilie Captari.

Primul român calificat


Cosmin Gârleanu (52 kg) a obținut luni seara calificarea la Jocurile Olimpice după ce a trecut de reprezentantul din Azerbaidjan, victorie la puncte, 3-2. Normal, Gârleanu ar trebui să fie calificat la JO pentru că primii 8 sportivi obțin biletele pentru Tokyo. 

Turneul însă a fost anulat din cauza coronavirusului. IOC a confirmat luni seară că boxerii care au obținut victoria la 52, 57 și 63 kg, sunt calificați la JO!

Tot luni, la categoria 69 kg, Eric Tudor a fost întrecut la puncte (2-3) de grecul Dionysos Pefanis în primul tur, iar Sorin-Mihai Caliniuc a pierdut în prima rundă la categoria 75 kg, în faţa suedezului Adam Chartoi (0-5).

Direct în carantină?

Federația trebuie să găsească acum soluții pentru a-i aduce pe sportivi acasă. Cel mai probabil, vor intra în izolare pentru că vin dintr-o țară cu mai mult de 500 de oameni infestați, Marea Britanie având până aseară aproape 1.600 de infestați. Nu se știe în acest moment ce se va întâmpla cu calificările boxerilor la JO 2020.

Citește și alte știri din box:Câștigătoarea Survivor a divorțat. Crunt ce i-a făcut fostul soț! Imagini greu de privit pentru Elena Ionescu

Libertatea

Comentarii (1)

Constantin Vaetus  •  17 Martie 2020, 17:15

Cosmin Gârleanu nu are 31 de ani! Ci cu vreo 10 mai puțin! Documentează-te, "gazetarule"!

Vezi toate comentariile (1 )

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
14:30 Fotbal, Bundesliga 2

Hamburger - Wehen Wiesbaden

Digi 1
14:30 Fotbal, Bundesliga 2

Heidenheim - Erzgebirge Aue

Digi 2
14:30 Fotbal, Bundesliga 2

Dynamo Dresden - Stuttgart

Digi 4
16:30 Fotbal, Bundesliga

Monchengladbach - Union Berlin

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Bundesliga

Padeborn - Borussia Dortmund

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1