SPORTURI  »  BOX  »  COMENTARIU

Luminiţa Paul despre motivele pentru care a acceptat Bute să lupte în România

Lucian Bute
Lucian Bute

Articol de GSP - Publicat sambata, 02 iulie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 02 iulie 2011 14:42

Lucian Bute a acceptat tot circul cu frunza pentru a putea boxa în România, dar şi din recunoştinţă

În fine, Lucian Bute va boxa în România! Ar trebui să fie o veste bună, nu? Şi chiar este, mai ales pentru cei care urmăresc boxul şi simt o admiraţie de soi pentru campionul IBF. Poate că lumea are o afecţiune un pic mai rece pentru Lucică decît a avut pentru Leonard Doroftei, precum acele cuburi de gheaţă pe care le mănîncă boxerii ca să slăbească. Asta însă se poate datora, paradoxal, tocmai faptului că Bute şi-a pus mereu centura în joc în Canada (şi o dată în SUA). Acolo, la Montréal sau Québec, e idolatrizat, vin mii de suporteri doar la antrenamente, ce să mai spunem de meciurile propriu-zise. Dar nu despre asta e vorba.

În fine, Lucian Bute va boxa în România! Ce se află în spatele veştii bune? O mică afacere cu frunze şi sloganuri pe care o învîrtesc mentorul la profesionism al boxerului, preşedintele suspedat al Federaţiei Române de Box, adică Rudel Obreja, şi Elena Udrea, ministrul "landurilor of choice" şi al "Carpathian gardenurilor". Detaliile se ştiu. Toată organizarea galei costă 5 milioane de euro, bani publici în mare parte. Beneficiile? Greu de pronosticat. Se mizează însă pe atragerea potenţială a unor turişti canadieni, care se vor lăsa convinşi de, simbolul revine, frunză şi de un clip publicitar despre care se poate spune că "am văzut altele şi mai reuşite". Dar, totuşi, nu despre asta este vorba. Sau nu chiar despre asta.

În fine, Lucian Bute va boxa în România! El ce rol are în toată această poveste, în afară de faptul că va urca în ring şi îşi va apăra centura mondială IBF a categoriei supermijlocie? Lucică îi întoarce, în măsura în care poate şi, sigur, nu total dezinteresat, un favor lui Rudel Obreja. Omul care l-a introdus în lumea boxului profesionist, l-a sprijinit şi ajutat atunci cînd a trebuit. Rudel a ştiut unde şi cum să acţioneze pentru ca Bute să fie remarcat rapid, iar Bute a fost biletul de lojă al lui Rudel. O cooperare reciproc avantajoasă şi deloc de condamnat, pînă la urmă.

În fine, Lucian Bute va boxa în România! În acest timp însă, federaţia română rămîne suspendată. Preşedintele ei, la fel. Boxul amator a fost preluat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pentru că altfel nu ar mai fi avut chiar nici o şansă. Sînt în lot tineri pugilişti care visează, probabil, să ajungă într-o zi ca Lucian. Să lupte pentru o centură mondială importantă. Cel care ar fi trebuit să aibă însă grijă de ei i-a lăsat de izbelişte, punînd pe primul loc doar ceea ce ţine de profesionism. Băieţii aceştia care au luat recent două medalii de bronz la Europene, după o pauză de cinci ani, n-au nici o vină. Şi nici Lucică nu are vreuna. El doar întoarce un favor.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
profitt
profitt  •  03 Iulie 2011, 17:51

Si parerea mea ... si poate a majoritatii este ca nu intoarce nici un favor. Cine a scris articolul cred ca a petrecut aseara prea mult sau nu are nici o treaba cu sportul. Simplul motiv pentru care boxeaza in Romania sunt banii. Bute daca are sange trebuie sa se bata si pentru faima .... intr-un fel Doroftei are dreptate ... oricine in locul lui s-ar fi scapat si ar fi zis ceea ce a spus Dorftei. Intradevar de oftica, dar sa se bata si Bute cu cei mai buni, nu cu ciuri-buri ...

belamy
belamy  •  02 Iulie 2011, 22:38

la cate "elene" au fost....daca avem si o luminita la capatul tunelului, nu-i bai. ramane cum am spus: spalare de bani, sifonare de bani publici, favoruri intoarse....in orice caz nu are nicio legatura cu sportul adevarat. tipic fanariot.

dorindeva
dorindeva  •  02 Iulie 2011, 22:23

Am mai spus-o odata si ma vad nevoit sa o repet. Am facut apel la romanii care iubesc boxul, sportul in general si-l respecta pe Lucian Bute.Daca 5 milioane de romani donau un euro, printr-un SMS de exemplu, se adunau 5 milioane de euro. Rudel Obreja trebiua doar sa organizeze aceasta actiune. Nu trebuie sa ne inchinam la Udrea, lui Boc si ai lor, cei care cu ceva timp in urma i-au intors spatele lui Lucian, dupa ce i-au promis ca-i organizeaza un meci in Romania. Uitam ca la vremea accea se punea problema ca Lucian ar putea pierde titlul mondial daca nu organizam meciul? Oamenii acestia nesatui ar fi instare sa-i ceara lui Lucian sa imparta laurii cu ei, sa plateasca frunza, ca-i a lor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează