SPORTURI  »  BOX  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Cum a rămas Mihai Leu fără 20.000 de mărci și a trebuit să lucreze la un abator din Germania: „Asta mă doare foarte tare!”

Articol de GSP - Publicat joi, 03 iunie 2021 13:53 / Actualizat joi, 03 iunie 2021 14:20

Mihai Leu, campion mondial la box, a fost invitatul din această săptămână al emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Mihai s-a născut la Hunedoara, dar, la doar 19 ani, a decis să fugă din România comunistă, în Germania, acolo unde a devenit campion mondial, dar s-a retras din activitate din cauza problemelor medicale.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Mihai, din Grecia ai ajuns în Franța. Și din Franța în Germania.

- Prima dată am stat la o familie în Kaiserslautern. M-au dus la Bayer Leverkusen. Eu nu știam germană deloc, doar engleză, iar nemții nu prea vorbeau engleză. Cel care m-a dus din Kaiserslautern la Leverkusen vorbea germană cu cei de acolo, dar eu nu înțelegeam nimic. După aceea am aflat că le-a spus că e unchiul meu și cum s-a sacrificat el pentru mine. La câteva luni am aflat toate poveștile.

- Și te-au primit?

- La început, cei de la Bayer Leverkusen au fost foarte drăguți și i-au dat tipului respectiv 20.000 de mărci! Să-mi dea bani ca să am de cumpărat, de ce-am nevoie. Mie nu mi-a dat nici măcar o marcă! Cei de la Leverkusen mi-au dat un trening cu roșu și alb, cu sigla echipei pe spate. Și m-au văzut că în fiecare zi eu eram tot în trening. Dacă alte haine nu aveam! Le-am zis că nu am niciun ban, că nu am cu ce să-mi cumpăr, apoi am aflat că tipul ăla a primit 20.000 de mărci. Chiar dacă eram campion mondial de juniori, n-au vrut să-mi mai dea niciun ban!

- Atunci te-ai angajat la abator?

- Eu aveam o suspendare de șase luni pentru că am plecat din țară. Ca să fac rost de bani mi-au căutat un loc de muncă și mi-au găsit într-o măcelărie. Mă trezeam dimineața la 5, mergeam cu șeful de acolo la abator. Am învățat să tranșez carnea, dar totul a durat câteva zile. După patru, cinci zile m-am dus la șeful meu, pe care-l chema Andreas. "Te rog, nu te supăra! Nu vreau să mă înțelegi greșit, dar eu nu am absolut niciun ban. Nu pot să aștept până la sfârșitul lunii. Dă-mi în fiecare zi, cât o fi acolo...". Și mi-a zis: "Aaa, nu! Că m-am înțeles cu cei de la Bayer să-ți dau să mănânci dimineața, la prânz și seara". Atunci mi-am dat șorțul jos și am plecat.

- Deci primii bani i-ai câștigat când ai reînceput să boxezi.

- Primii banii i-am câștigat după un meci pe care l-am jucat la Bayern. Chiar dacă Germania este o țară foarte dezvoltată, eu nu mă duc cu drag acolo. Am avut cetățenie germană, dar am renunțat. Știți de ce? Vreau să vă spun că niciun german, dar și niciun român, și asta mă doare foarte tare!, n-au vrut să-mi spună cât să cer pentru un meci. O sută de mărci sau o mie de mărci... Eu nu știam, iar ei n-au vrut să-mi spună nimic! Asta m-a durut foarte, foarte tare. Nimeni, nimeni, nimeni nu-mi spunea de sume!

- Ai început la amatori, nu?

- Da și am fost campionul Germaniei de două ori. Prima dată pierdusem un meci prin KO cu 16 secunde înainte de final. În 1991 am trecut la profesioniști și am avut 28 de meciuri cu 28 de victorii. Titlul de campion mondial în fața lui Santiago Samaniego. A fost un meci foarte greu! Și de curând mi-a trimis cineva un clasament al sportivilor neînvinși, pe locul 1 este Floyd Mayweather, pe locul 2 Rocky Marciano, iar Mihai Leu este pe locul 8. Clasamentul tuturor timpurilor!

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU MIHAI LEU

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Mihai Leu a fost momit de Securitate să-și toarne colegii: „Uite, tu ești un băiat cuminte, o să avem grijă de tine...”

EXCLUSIV Fuga unui campion mondial din România comunistă: „Am fugit în Franța ascuns în lada unui TIR, unde am stat 36 de ore!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează