BOX  ·  BOX

Sonny Liston, executat de Mafie? Box, înțepături de seringă, o dansatoare de cabaret și afirmații șocante: „Tatăl meu a fost acolo la crimă”

În 1962, Sonny Liston era un fost puşcăriaş manageriat de Mafie care cucerea titlul mondial după ce îl distrugea pe Floyd Patterson în 2 minute, foto: Guliver/gettyimgaes +5 FOTO
În 1962, Sonny Liston era un fost puşcăriaş manageriat de Mafie care cucerea titlul mondial după ce îl distrugea pe Floyd Patterson în 2 minute, foto: Guliver/gettyimgaes

Articol de - Publicat joi, 09 aprilie 2020 16:24

BOX. O carte scrisă de fiul unui mafiot susţine că tatăl său i-a oferit lui Sonny Liston, fostul campion al greilor în anii '60, o supradoză de heroină care i-a adus moartea!

Totul se întâmpla acum aproape 49 de ani, mai exact pe 5 ianuarie 1971. Fostul campion mondial la categoria grea, americanul Sonny Liston, era găsit mort lângă pat în căminul său din Las Vegas. Acolo îşi petrecuse Crăciunul, departe de toată lumea. Murise de 6 zile. Soţia, Geraldine, susţinea ipoteza unui infarct, în timp ce legistul dădea vina pe o congestie pulmonară. Asta în ciuda faptului că unul din braţele fostului mare boxer prezenta urme de înţepături de seringă.

Sonny Liston devenise o povară

Povestea căderii lui Sonny Liston este mai spectaculoasă decît povestea sa de succes. Dacă Muhammad Ali era imaginea mişcării pentru drepturile populaţiei de culoare, Sonny era băiatul rău.

  • În 1962, Sonny Liston era un fost puşcăriaş manageriat de Mafie care cucerea titlul mondial după ce îl distrugea pe Floyd Patterson în 2 minute. 
  • 3 ani mai tîrziu, era mâncat de viu de Ali în ring. 

În cartea „Most Wanted", scrisă în 2013 de Greg Swaim despre tatăl său James John Warjac, un mafiot, acesta din urmă povestise că îi injectase lui Sonny Liston o supradoză de heroină, practică obişniuită cînd venea vorba de asasinatele care purtau marca Mafiei. Explicaţia e foarte simplă. 

Sonny Liston fusese o fiară în ring şi un recalcitrant autentic în afara lui şi beneficiase de ajutorul gangsterilor ani la rândul. Atâta vreme cât câştiga era bun. Când a pierdut într-un fel ruşinos a devenit dispensabil. Se pare că ultima picătură care a umplut paharul mafioţilor a fost refuzul lui Sonny Liston de a lupta cu Chuck Wepner. În plus, Liston ştia prea multe, se arată în carte.

Dansatoarea cu același final

La locul unde s-a găsit trupul neînsufleţit al lui Liston s-a găsit heroină. Apărătorii lui spun însă că frica necontrolată de ace l-ar fi împiedicat pe acesta să-şi injecteze singur drogul. Autorul cărţii susţine că, într-o noapte, tatăl său i-a povestit despre rolul său în asasinarea lui Liston. În acelaşi mod, cu o supradoză, o omorâse şi pe o dansatoare de cabaret care se măritase cu un bătrân texan bogat, lăsîndu-i pe membrii familiei acestuia fără moştenire. James John Warjac, cunoscut şi sub numele de Dale Cline, a murit în 1997.

„Tatăl meu a fost acolo la uciderea lui Sonny, împreună cu alţi mafioţi" 
- Greg Swaim, autorul cărţii „Most Wanted"

+6 FOTO

Băiat rău Sonny Liston

Născut într-o famile foarte numeroasă din Arkansas, Sonny Liston a făcut din anul naşterii sale un mister. Unii zic că este 1928, alţii 1930. Oficial, dar se pare incorect, este 1932. În tinerețe a fost liderul unei bande care comitea tîlhării şi furturi în Saint Louis. Pentru că avea un tricou favorit pe care îl purta îm timpul jafurilor, poliţia îl denumise „Banditul în tricou galben". În ianuarie 1950 a fost prins şi a stat 5 ani în închisoare. 

Naşul lui Patterson 

În 1962, Liston cucerea în forţă titlul mondial de la Floyd Patterson. Acel meci i-a oferit lui Liston ocazia de a deveni primul om din istorie care detronează un campion mondial în prima rundă a întîlnirii. În 1963, Liston şi-a păstrat centura greilor tot în faţa lui Patterson, care a fost făcut knock-out de trei ori în acel meci. 

25 septembrie 1962este data la care Sonny Liston a devenit campion mondial al greilor în faţa lui Floyd Patterson

  • text publicat inițial în varianta exclusiv print a Gazetei Sporturilor, în luna septembrie 2013. 

Citește și alte știri din box: O perioadă Valentina Pelinel și Mihaela Borcea nu și-au vorbit deloc. Acum, prima soție a lui Cristi Borcea a făcut un gest total neașteptat
Libertatea
Comentarii (3)
Dino Alex  •  09 Aprilie 2020, 21:34

Daca Mitica Dragomir ar vedea meciul cu Ali ce ar spune? Intrebati-l serios. Miroase blaturile si ne clarifica

iobag  •  09 Aprilie 2020, 21:18
Postat de Dan Dumitrescu pe 09 Aprilie 2020, 19:26

Muhammad Ali a fost un saltimbanc in ring care distra lumea precum circarii ambulanti din Evul Mediu. Pe de alta parte, in anii 60 boxul profesionist era dominat, ca si acum dealtfel, de tot felul de aranjamente in care Mafia pariurilor sportive era bagata pana-n gat. Bursele erau aranjate dinainte iar ce vedeam jn ring era doar o regie ordinara. Poate ca Don King, un soi de padrino, va urma exemplul celebrului Jo Valachi calcand omerta pana nu pleaca definitiv dintre noi.

Meciurile trebuiesc vandute tuturor, daca tu cauti doar circ, doar circ vezi si il gasesti la Muhamad Ali, daca altii cauta joc de picioare, tehnica, viteza, defensiva si ofensiva, ambitie si tot ce tine de talent in box, le gasesti si pe alea.

Dan Dumitrescu  •  09 Aprilie 2020, 19:26

Muhammad Ali a fost un saltimbanc in ring care distra lumea precum circarii ambulanti din Evul Mediu. Pe de alta parte, in anii 60 boxul profesionist era dominat, ca si acum dealtfel, de tot felul de aranjamente in care Mafia pariurilor sportive era bagata pana-n gat. Bursele erau aranjate dinainte iar ce vedeam jn ring era doar o regie ordinara. Poate ca Don King, un soi de padrino, va urma exemplul celebrului Jo Valachi calcand omerta pana nu pleaca definitiv dintre noi.

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Snooker
Campionatul Mondial de Snooker
Eurosport
22:00 Optimi UCL
Manchester City - Real Madrid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Juventus - Lyon
Juventus - Lyon
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1