SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2013, ETAPA 12: LONGARONE - TREVISO 134KM

100 de victorii pentru Mark Cavendish! Apocalipsa a venit devreme pentru Bradley Wiggins

Articol de - Publicat joi, 16 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 17 mai 2013 00:31

I don't think I've ever seen as much rain in one day as I've seen in north east Italy today. Not an afternoon for riding your bike.

Britanicul Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) a cîştigat etapa a 12-a din Turul Italiei, într-un sprint masiv încheiat în Treviso. Din cauza ploii puternice, timpul favoriţilor a fost considerat cel de la intrarea în ultimii trei kilometri ai cursei. Vincenzo Nibali (Astana) petrece o nouă zi în tricoul roz, în timp ce Wiggins a fost doborît definitiv din clasamentul general

Pe o ploaie ce l-ar fi plictisit chiar şi pe Bacovia, cei 191 de rutieri din Turul Italiei au plecat din Longarone, au bătut din dinţi, în cod Morse, toate înjurăturile posibile pentru cele 13 grade Celsius din nord-estul Italiei şi au terminat pe plat, 134 de borne mai tîrziu, în oraşul marelui fabricant de biciclete Pinarrelo, Treviso. A fost o zi ciudată, scurtă şi nervoasă, în care sprinterii au fost nevoiţi să deschidă ochii şi să închidă pelerinele, o zi pe care oamenii de clasament general au terminat-o ca-n basmele de Petre Ispirescu, nici odihniţi, nici consumaţi de efort.
571799-etapa-12.jpg
După doar 9 kilometri parcurşi, Fabio Felline (Androni Giocattoli), Maxim Belkov (Katusha), Bert De Backer (Argos-Shimano) şi Maurits Lammertink (Vacansoleil) au înfruntat potopul cu cutezanţa lui Noe şi au sesizat că au o ocazie bună să ajungă primii la final. Asfaltul şi-a cerut de cîteva ori tributul, fruntaşii făcînd cunoştinţă cu podeaua, însă cei patru au simţit că pot încerca ceva special, frica de accidentări fiind cel mai des sentiment întîlnit în pluton.

Cu 90 de kilometri înainte de Treviso, în sînul grupului favoriţilor, un Wiggins agasat de răceala s-a chinuit să se prindă de coada plutonului, Sky îndurîndu-se cu greu să-i aloce două ajutoare. Ecartul fruntaşilor a oscilat în jurul graniţei de patru minute, cerul neoferind nicio pauză cicliştilor şi abătînd galoane întregi de apă peste umerii nefericiţilor. Cannondale şi Omega Pharma-QuickStep şi-au asumat trena pentru a-şi prinde pe evadaţi.

Bert De Backer a aţîţat evadarea, atunci cînd s-a desprins pentru cîţiva kilometri, dar a sesizat în ultimele 30 de borne că nu reuşeşte fără colegii de acţiune. Între timp, în pluton, Bradley Wiggins a simţit din nou că-l lasă puterile şi a fost distanţat. Sky a rămas din nou lîngă el, fără Rigoberto Uran, dar cu mult mai mulţi oameni, însă strategia s-a dovedit falimentară, plutonul fracturîndu-se şi echipa în tunici negre regăsindu-se în grupul greşit. Rapid, Astana lui Nibali, echipele sprinterilor şi BMC-ul lui Cadel Evans au simţit mirosul de sînge şi au pornit motorul, Sky pierzînd minute într-un ritm apocaliptic!

După ce a funcţionat ca o ancoră pentru coechipieri, Wiggins şi-a admis înfrîngerea şi a cedat, oamenii de la Sky încercînd să construiască o punte faţă de favoriţi. A fost prea tîrziu. În condiţiile în care organizatorii au stabilit ca ecarturile să fie măsurate la intrarea în ultimii trei kilometri, pentru a nu supraalimenta riscurile, Nibali şi Evans au turnat pelin în picăturile de ploaie de pe buzele lui Sky.

În faţă, evadaţii au pus cruce acţiunii atunci cînd simţeau mirosul varului de pe linia de sosire, cu 500 de metri înainte de final. Dus impecabil în trenă de Gert Steegmans, Mark Cavendish a arătat din nou de ce este cel mai mare sprinter din istorie şi a pus o lungime de bicicletă faţă de concurenţă inainte ca prima picătură care i-a căzut din barbă să lovească asfaltul. Este a treia victorie din acest Giro, a 13-a din carieră, a 39-a într-un Mare Tur, la trei lungimi distanţă de locul cinci all time, francezul Bernard Hinault.

Clasamentul etapei:
1 Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma-Quick Step 3:01:47
2 Nacer Bouhanni (Fra) FDJ
3 Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano
4 Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack Leopard
5 Brett Lancaster (Aus) Orica-GreenEdge
6 Manuel Belletti (Ita) Ag2R La Mondiale
7 Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
8 Sacha Modolo (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox
9 Ioannis Tamouridis (Gre) Euskaltel-Euskadi
10 Francisco José Ventoso Alberdi (Spa) Movistar

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  46:28:14 
2 Cadel Evans (Aus) BMC 0:00:41 
3 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky 0:02:04 
4 Robert Gesink (Ned) Blanco Pro Cycling Team 0:02:12 
5 Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:02:13 
6 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:02:55 
7 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 0:03:35 
8 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar  0:04:05 
9 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:04:17 
10 Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 0:04:21

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
walhalla
walhalla  •  17 Mai 2013, 08:59
Postat de cinevacandva pe 16 Mai 2013, 18:52

Comentati bre, mult si bine ca sa faceti trafic si pe un articol care nu are legatura cu fotbalul ca de nu iara o sa bage cinspe' articole cu Steaua si Becali unde isi da tot ..ostu' (P-eul e mut :) ) cu parerea si se aduna clicks si comments.

Na, ca te-ai bagat si tu, ca musca-n curu' calului...

ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  16 Mai 2013, 21:39
Postat de cinevacandva pe 16 Mai 2013, 18:52

Comentati bre, mult si bine ca sa faceti trafic si pe un articol care nu are legatura cu fotbalul ca de nu iara o sa bage cinspe' articole cu Steaua si Becali unde isi da tot ..ostu' (P-eul e mut :) ) cu parerea si se aduna clicks si comments.

..ostu'le, cred ca ai luat ceva zaibar de te veselisi asa, ce zici muica?

ph81luc
ph81luc  •  16 Mai 2013, 19:26

La cata ploaie e in Turul Italiei, pe atat de cald e in Turul Californiei. Oricum de mult n-am mai vazut un favorit, Wiggins, sa aibe atatea ghinioane cum a avut el in turul asta.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează