SPORTURI  »  CICLISM  »  DOPAJ

Au căzut primele trei capete în procesul de dopaj Lance Armstrong vs USADA!

Lance Armstrong (foto: reuters)
Lance Armstrong (foto: reuters)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 iulie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 11 iulie 2012 11:28

Agenţia Antidoping din Statele Unite (USADA) a anunţat că trei dintre membrii implicaţi în scandalul de dopaj ce-l priveşte pe Lance Armstrong sînt suspendaţi pe viaţă din sport şi sînt declaraţi ineligibili cu activitatea în cadrul oricărei discipline. Cei trei nu au vrut să intre în dispută cu dosarul pregătit de USADA şi s-au declarat vinovaţi

Este vorba despre Dr. Luis Garcia del Moral (medic în ciclism), Dr. Michele Ferrari (medic-consultant în ciclism) şi Jose "Pepe" Martí (antrenor de ciclism). Toţi trei sînt foşti colaboratori ai lui Lance Armstrong şi Johan Bruyneel, ceilalţi doi membri implicaţi în anchetă.

Doctorul Ferrari este acuzat că ar fi lucrat cu echipele US Postal şi Discovery Channel pînă în 2005, în ciuda faptului că s-a aflat în război cu forurile responsabile anti-doping şi că Lance Armstrong a anunţat în 2004 că cei doi şi-au întrerupt colaborarea. De altfel, americanul în vîrstă de 40 de ani a anunţat chiar şi toamna trecută că nu mai are niciun fel de relaţie cu Ferrari, în afara faptului că îi este prieten.

Cu cîteva săptămîni în urmă, Gazzetta dello Sport a scris că americanul a plătit $465,000 către controversatul doctor. În ciuda faptului că Ferrari a fost exonerat de acuzaţiile de dopaj în 2006, Comitetul Olimpic Italian (CONI) a interzis oricărui atlet să aibă vreo relaţie profesională cu acesta. De altfel, sportivii care colaborează cu el pot fi suspendaţi de CONI pe viaţă, în acest caz regăsindu-se Filippo Pozzato, care este anchetat în Cizmă.

Ferrari este făcut responsabil de anchetatori pentru faptul că a administrat EPO, testosteron şi a făcut transfuzii sanguine rutierilor de la US Postal şi Discovery. De altfel, se pare că el ar fi scris chiar un orar specializat, în funcţie de specificul fiecărui rutier, în care explica cum trebuie folosite substanţele interzise.

Dr. Luis Garcia del Moral a fost unul dintre fizioterapeuţii US Postal în perioada 1999-2003, atunci cînd Lance Armstrong a cîştigat primele sale cinci Tururi ale Franţei. În 2011, directorul sportiv Matt White, al echipei Garmin, a fost concediat pe loc, după ce s-a aflat că doar ar fi făcut o vizită lui del Moral.

Jose "Pepe" Martí este unul dintre oamenii foarte apropiaţi de Bruyneel, fiind antrenorul echipelor pe care belgianul le-a condus, între 1999 şi 2007.

Verdictul USADA vorbeşte despre "circumstanţe agravante, inclusiv implicarea în mai multe violări ale regulamentelor UCI, precum şi trafic şi administrare de substanţe interzise". 

Lance Armstrong şi Johan Bruyneel au decis să continue să se lupte cu anchetatorii USADA, invocînd un viciu de procedură, dar şi faptul că USADA îşi depăşeşte atribuţiile şi "foloseşte banii americanilor pentru vînători de fantome". Ei au cerut arbitraj la o curte sportivă superioară. În cinci zile, cei doi trebuie să ofere un răspuns celor de la USADA, dar foarte probabil cei doi se vor considera nevinovaţi. Armstrong a intentat luni un proces împotriva USADA, în care punea problema jurisdicţiei, dar acesta a fost negat de o curte din Austin, Texas.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
budur
budur  •  13 Iulie 2012, 23:15

cu USADA nu e de gluma.a patito si Marion Jones

sibelius
sibelius  •  11 Iulie 2012, 13:39
Postat de alpin pe 11 Iulie 2012, 12:49

Capul Marelui Dopat Lance il vrem!!!

Eu vreau sa cada SI capetele dopatilor din fotbal, tenis si alte sporturi.

alpin
alpin  •  11 Iulie 2012, 12:49

Capul Marelui Dopat Lance il vrem!!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează