SPORTURI  »  CICLISM  »  DOPAJ

Lance Armstrong FĂRĂ CELE 7 TURURI? 6 puncte de acuzare infernale ce pot falimenta o legendă :O

Lance Armstrong (foto: reuters) +1   FOTO
Lance Armstrong (foto: reuters)

Articol de - Publicat joi, 14 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 14 iunie 2012 11:47

Noul scandal în care este implicat Lance Armstrong poate fi cel mai dăunător din cariera rutierul american! Capetele de acuzare propuse de Agenţia Anti-Doping din Statele Unite (USADA) pot dezvrăji una dintre cele mai mari legende ale sportului mondial. Într-o raport deconspirat de Washington Post, USADA menţionează că are probe ce demonstreză clar că Lance Armstrong s-ar fi dopat în perioada de glorie a carierei şi mărturiile a cel puţin zece ciclişti

Lance Armstrong a făcut parte din următoarele echipe de ciclism: US Postal (denumită ulterior Discovery Channel), echipă alături de care a rulat între 1998 şi 2005, timp în care a obţinut şapte victorii consecutive în Turul Franţei, record absolut al competiţiei; Astana echipa alături de care s-a întors în ciclism, în 2009, şi alături de care a urcat pe locul 3 în Turul Franţei; RadioShack, ultima echipă pentru care a rulat, în 2010 şi primele două luni din 2011. În toată această perioadă, Lance Armstrong a fost coordonat de Johan Bruyneel, unul dintre cei mai de succes director sportiv din istoria Marilor Tururi.

Raportul USADA aruncă mari semne de întrebare vizavi de comportamentul lui Lance Armstrong şi al echipei sale. Raportul face referire la cinci indivizi care ar fi orchestrat, alături de Lance Armstrong, un program de dopaj sistematizat: celebrul doctor Michele Ferrari, alţi doi doctori (luxemburghezul Pedro Celaya şi  spaniolul Luis Garcia del Moral), un antrenor (elveţianul Pepi Marti) şi belgianul Johan Bruyneel. Capetele de acuzare sînt dure şi indică un război de uzură între USADA şi Lance Armstrong, americanul fiind obişnuit să lupte în tribunal împotriva acuzaţiilor de dopaj. Situaţia din 2012 se poate dovedi, însă, cea mai primejdioasă din cariera sa, în condiţiile în care USADA poate să îi nege retroactiv cele şapte Tururi ale Franţei.

PUNCTELE DE ACUZARE formulate în raportul USADA:

"Lance Armstrong
(1) A folosit substanţe interzise precum EPO (eritropoetină), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi şi agenţi care maschează consumul;
(2) A avut în posesie substanţe şi metode de consum pentru EPO şi perfuzii sangvine. De asemenea, a deţinut echipamentul necesar (ace, pungi de sînge, containere de stocare şi alte echipemente necesare măsurării parametrilor din sîngele folosit). Posesie de testosteron, corticosteroizi şi agenţi care maschează consumul;
(3) Trafic de EPO, testosteron şi corticosteroizi;
(4) A administrat altora EPO, testosteron şi cortizon;
(5) A asistat, a încurajat, a ascuns şi alte activităţi de complicitate care au violat regulamentele anti-doping;
(6) Circumstanţe agravante, avînd în vedere perioada îndelungată de timp în care a desfăşurat aceste activităţi."

Aceleaşi capete de acuzare, excluzînd cazul consumului, le are şi Johan Bruyneel. Directorul sportiv care a ghidat cariera lui Lance Armstrong este acuzat că a fost creierul reţelei de dopaj sistematic de la echipele pe care le-a antrenat. Situaţia este destul de complicată, avînd în vedere că Johan Bruyneel face parte din plutonul profesionist, el antrenînd şi acum doi dintre favoriţii pentru tricoul galben din Turul Franţei, fraţii Andy şi Frank Schleck.

POATE PIERDE CELE 7 TURURI CÎŞTIGATE
Lui Armstrong i-a fost interzisă orice activitate în sportul profesionist, inclusiv concursurile de triathlon, probe cărora s-a dedicat imediat după ce a părăsit pentru a doua oară ciclismul. Armstrong s-a antrenat tot anul pentru proba de triathlon din Nisa, 24 iunie, dar nu aceasta nu este nici pe departe cea mai proastă veste pe care o poate primi.

În ciuda faptului că regulamentul Agenţiei Mondiale Anti-Doping prescrie faptele cu o vechime mai mare de opt ani, USADA consideră anumite cazuri speciale şi le tratează după propriul regulament. Aşa a fost situaţia în cazul alergătorului Eddie Hellebuyck, care a mărturisit că s-a dopat în 2001 şi a văzut cum toate rezultatele îi sînt anulate.

În raportul USADA nu este menţionată nicio sancţiune specifică pe care forul naţional o va cere, dar "o sentinţă care să baneze persoanele implicate, pe viaţă, ar putea fi luată". :O

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (26)
budur
budur  •  03 Iulie 2012, 22:40

bun si cui i se vor acorda ?pentru ca multi au fost descoperiti dopati

gigeluss
gigeluss  •  15 Iunie 2012, 08:38

Probabil ca si dupa ce o sa moara o sa-l dezgroape sa ii ia analize. Prea tirziu acum pentru a i se lua titlurile. Zeci de controale i s-au facut in timpul curselor ... iar face de rahat pe francezi si asociatiile/ forurile medicale respective. Pe de alta parte toti ciclistii se dopeaza intr-un fel sau altul. Detestabili cei care depun marturii acum, dupa ce au trecut 4, 5 ani. E doar razbunare ... sa lucrezi ani si ani, din banii contribuabililor doar ca sa le distrugi propriul erou.

catabogdan1
catabogdan1  •  14 Iunie 2012, 23:50
Postat de drakex pe 14 Iunie 2012, 16:14

in toate sporturile se folosesc substante dopante..la cele mai inalte nivele. performanta fara ace nu i posibil . nu suntem roboti :)

Daca s-ar face controale pe bune si la fotbalisti, s-ar alege praful de multe campionate

Vezi toate comentariile (26)
Comentează