SPORTURI  »  CICLISM  »  POVESTE

EXCLUSIV Pe două roți spre victorie » Un adolescent român concurează într-o cursă câștigată în trecut de Cavendish și Sagan

Mihnea Harasim antrenându-se pe șosea
Mihnea Harasim antrenându-se pe șosea

Articol de - Publicat sambata, 26 februarie 2022 20:14 / Actualizat sambata, 26 februarie 2022 20:50

Constănțeanul Mihnea Harasim, 18 ani, ia startul duminică în clasica belgiană Kuurne-Brussels-Kuurne, fiind cotat printre favoriți

Plecat în urmă cu 5 ani în patria ciclismului, Mihnea Harasim trăiește visul oricărui tânăr rutier. Constănțeanul, care va împlini în curând 18 ani, concurează în cursele celebre, pe trasee străbătute și de marile nume ale sportului pe două roți. Pentru moment, doar la juniori, dar țintele sale sunt curajoase. 

Pentru mine, ca și pentru ceilalți colegi, este ultimul sezon la această categorie de vârstă. Vom intra în seniorat și știm că este momentul să ne facem remarcați, să prindem contracte bune la echipe de top", spune Mihnea.

Vestea cea mare pentru Mihnea Harasim

Norocul său s-a numit Cannibal Team, un club care recrutează talente din întreaga lume. L-a ochit pe puștiul de la malul mării și l-a chemat în Belgia, Iar Mihnea nu le-a înșelat așteptările și s-a transformat într-una dintre marile speranțe. „Am avut noroc, ne-am dezvoltat frumos și suntem printre cele mai puternice echipe de juniori din Europa. Iar pentru mine, Belgia a devenit ca a doua acasă", mărturisește micul sportiv.

Săptămâna aceasta i-a adus o veste uriașă. Va lua startul la una dintre cursele de tradiție, Kuurne-Brussels-Kuurne, care se desfășoară de fiecare dată în weekend-ul care marchează deschiderea sezonului în Europa. O clasică adjudecată la nivel de seniori de nume mari, Tom Boonen, Mark Cavendish sau Peter Sagan. Juniorii vor merge pe un traseu mai scurt, de 120 de kilometri, dar care va bifa toate urcările celebre pe pavate.

Sunt foarte mândru că voi concura tot sezonul cu tricou distinctiv, pentru că anul trecut am câștigat Campionatele Naționale. Să am un tricou diferit de colegii mei, cu tricolorul pe piept, este ceva wow! 
– Mihnea Harasim

Un puști superfericit

Aflat în țară, Mihnea a primit anunțul cu emoție. „Știam că este în programul echipei, dar noi suntem 25 de rideri în echipă și doar 5 pot participa, ca la echipele de World Tour. Fiecare echipă își face selecție proprie. Am fost superfericit când am aflat că voi concura. Faptul că încep sezonul direct în februarie, ca un sportiv de la Elite, este scenariul roz pentru mine. Mai bine de atât nici că se putea întâmpla! Îmi dă un moral bun", spune constănțeanul, care va face echipă cu un belgian, un eston, un american și un norvegian.

Conștient de șansa pe care o are, și-a făcut o strategie de pregătire perfectă. A tras în cele două cantonamente din această iarnă, în Gran Canaria și în Turcia, pentru a fi la un nivel bun. 

„Mi-am planificat pregătirea astfel încât să încep sezonul într-o formă bună și să continui în progres. Cred că sunt în cea mai bună formă din viața mea și știu că nu am atins încă vârful de formă al sezonului, ceea ce mă face foarte încrezător. Chiar sper la lucruri mari", explică puștiul care a câștigat titlul național anul trecut.

Interviu Mihnea Harasim: „O evadare m-ar avantaja!”

- Mihnea, ce obiectiv ai de la cursa de duminică?
- Pe plan personal, cred că este greu de spus. Regulile la acest nivel sunt foarte serioase. Chiar dacă suntem juniori și avem orgolii, tratăm cursele ca o echipă, nu individual. Principalul obiectiv este o victorie de echipă. Dacă o să fie prin mine, ar fi ca un bonus personal și o țintă atinsă pentru echipă.

- La ce desfășurare te aștepți?
- Sunt două scenarii posibile. Primii 35 de kilometri sunt complet plați, nu o să se întâmple nimic pe acea porțiune. Apoi vine momentul important. Următorii 35 de kilometri sunt într-o zona deluroasă și includ toate urcările de pe traseu, inclusiv pavatele. Cu siguranță, aici va exista o evadare, dar depinde cât de puternică va fi. Pentru că următorii 50 de kilometri, până la final, sunt din nou pe plat. Dacă va fi ajunsă de pluton, câștigătorul se va decide după un sprint masiv. Noi sperăm la o evadare, care m-ar avantaja. Sunt mulți factori pe care nu îi putem controla, vedem ce se întâmplă în cursă și abia atunci vom acționa.

- Cum se anunță vremea pe timpul cursei?
- O vreme de primăvară, o să fie uscat, iar temperatura peste 10 grade. Ideal pentru ciclism. Singurul lucru pe care nu îl știm este cum o să bată vântul. În cursele din Belgia este foarte important, poate decide câștigătorii. Am făcut recunoașterea traseului în întregime și cam știm la ce să ne așteptăm. Este pe gustul meu, chiar dacă în ultimul timp m-am dezvoltat ca un contratimpist. Funcționez mai bine în cursele de o zi decât în tururi.

Pe două roți spre victorie » Un adolescent român concurează într-o cursă câștigată în trecut de Cavendish și Sagan
Mihnea Harasim în tricoul de campion al României

Un an cu ținte majore

Pentru ultimul an de juniorat, Mihnea și-a fixat ținte majore. „Marile obiective pentru acest sezon sunt Europenele, în iulie, în Portugalia, și Mondialele, în septembrie în Australia. Plus cursele celebrele care se organizează și pentru juniori. Un mini Tur al Franței, care se desfășoară pe perioada a 6 zile. Mentalul meu este foarte bun, lucrez mult la psihic și sunt încrezător că va fi un an foarte bun”, dezvăluie constănțeanul. Și este convins că rezultatele obținute îi vor aduce un contract bun la seniori: „Dacă mă uit în spate, la cum au decurs lucrurile, simt că drumul pe care merg o ia în direcția corectă. Nu-mi fac așa de multe griji, las totul să vină așa cum decide Dumnezeu. Dar va fi mai sus decât o echipă continentală”.

Citește și alte știri din sporturi

Ar fi renunțat la salariul de 1,8 milioane $ şi a plecat de la campioana Rusiei, în semn de protest față de agresiunea din Ucraina

Yastremska, recunoscătoare după ce a scăpat de războiul din Ucraina: „Mulțumesc, România! Toți ucrainenii sunt primiți cu dragoste aici”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează