SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI, ETAPA 9: VIELHA VAL D'ARAN - ANDORRA ARCALIS

Tom Dumoulin câștigă pe Andorra Arcalis, Chris Froome pare indestructibil. Alberto Contador a abandonat Turul Franței 2016

Tom Dumoulin, foto: reuters
Tom Dumoulin, foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 10 iulie 2016 19:07

Pe o ploaie combinată cu gheață, olandezul Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) a câștigat etapa montană cu finiș în Andorra Arcalis, după ce s-a desprins dintr-o evadare masivă. Chris Froome (Sky) a rămas în tricoul galben, în timp ce Alberto Contador (Tinkoff) a abandonat.

  • În vârstă de 25 de ani, Dumoulin a obținut prima sa victorie în Marea Buclă. În căutarea unei cariere de cățărător, olandezul clasat pe locul 6 în Turul Spaniei 2015 are acum victorii în toate cele 3 Mari Tururi;
  • Din grupul favoriților, sosit la 6 minute și 35 de secunde de Dumoulin, Adam Yates (BikeExchange) a trecut primul, urmat de Froome, Nairo Quintana (Movistar), Richie Porte (BMC) și Dan Martin (Etixx-QuickStep);
  • Suferind din cauza febrei și a căzăturilor din etapele de început, Alberto Contador a abandonat Turul Franței în etapa a 9-a. Este ultiml Tur în cuulorile lui Tinkoff, echipă ce se va dizolva la finalul sezonului, spaniolul urmând să semneze mâine cu Trek-Segafredo;

Cățărările limpezesc etapele. Matahale galbene livrate de organizatori pe post de ghid, cățărările mari sprijină cerurile, animă imaginația rutierilor puternici, întorc cuțitul în trupul istovit al cicliștilor obișnuiți și răstoarnă ierarhii. Aduc simplitate.

Într-o etapă de 185 de kilometri, ce a părăsit Spania și a dus tunicile multicolore în Andorra, rutierii au avut de înfruntat 5 ascensiuni într-un carusel al groazei: Port de la Bonaigua (cat. 1), Port del Canto (cat. 1), Cote de la Comella (cat. 2), Col de Beixalis (cat. 1) și Andorra Arcalis (categorie specială). 

 profil

O evadare mamut

Winner Anacona, Jesus Herrada (Movistar), Diego Rosa, Luis Leon Sanchez (Astana), Rafal Majka, Peter Sagan (Tinkoff), Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (Lotto-Jumbo), Mathias Frank, Stef Clement, Jérôme Coppel (IAM), Natnael Berhane (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant), Thibaut Pinot (FDJ), Rui Costa, Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Thomas De Gendt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Dani Navarro și Nicolas Edet (Cofidis) au format o evadare masivă înainte de startul celei de-a doua cățărări, acumulând peste 10 minute ca avantaj.

Grupul avea să se dizolve pe înlănțuirea de cățărări din final, când o ploaie apăsătoare a început să se prăvălească peste Andorra, picăturile fiind condimentate cu bile grele de gheață. Dumoulin a fost porumbelul care a înfruntat potopul. Plecat cu 12 kilometri înainte de final, olandezul de 1.86 metri a escaladat asfaltul cu răbdare și îndârjire, s-a menținut la un minut în fața ogarilor de lux Rafal Majka (Tinkoff) și Rui Costa (Lampre) și a trecut linia de sosire după 5 ore, 16 minute și 24 de secunde de efort.

Froome, lordul Turului

În spate, patronul Chris Froome a bobinat harponul la fiecare atac. După ce a folosit fiecare "chibrit" al echipei Sky, cu Sergio Henao și Mikel Landa pe post de pretorieni de lux, britanicul în tricou galben a luat urma oricărei acțiuni, fie că declanșatorii au purtat numele Adam Yates, Richie Porte sau Dan Martin.

Din grupul favoriților, Fabio Aru (Astana) s-a stins rapid, însă Romain Bardet (Ag2R), cel mai în formă francez al competiției, a insistat politicos să se mențină în preajma podiumului. A fost o zi în care Froome a arătat că poate răspunde oricărei provocări, în ciuda atacurilor repetate din partea unor rutieri versatili. În atâta ploaie, Quintana și-a păstrat praful de pușcă uscat.

Contador a zis pas

Spaniolul Alberto Contador a abandonat Turul Franței, după o noapte în care a suferit din cauza febrei. Rutierul lui Tinkoff a încercat să continue și astăzi, dar a fost în continuare agasat de căzăturile nefericite din primele două etape, iar camerele TV l-au surprins repetat în spatele plutonului.

Cu 100 de borne înainte de sosire, rutierul în vârstă de 33 de ani a descălecat de pe bicicletă, și-a scuturat responsabilitatea de pe tricoul fluorescent ce sclipea în soarele puternic, s-a urcat în mașina echipei Tinkoff și a tras cortina. Al doilea Tur abandonat în ultimii 3 ani.

Mâine va fi zi de pauză pentru caravană.

Clasamentul etapei:

1 Tom Dumoulin (Ned) Giant-Alpecin 5:16:24  
2 Rui Alberto Faria da Costa (Por) Lampre-Merida 0:00:38  
3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff
4 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis 0:01:39  
5 Winner Anacona Gomez (Col) Movistar 0:01:57  
6 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:02:30  
7 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:02:48  
8 Diego Rosa (Ita) Astana 0:02:52  
9 Mathias Frank (Swi) IAM Cycling 0:03:44  
10 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:06:35

Clasamentul general:

1 Christopher Froome (GBr) Sky 44:36:03  
2 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:00:16  
3 Daniel Martin (Irl) Etixx-QuickStep 0:00:19  
4 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar 0:00:23  
5 Joaquim Rodríguez Oliver (Spa) Katusha 0:00:37  
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:44  
7 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo    
8 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky    
9 Louis Meintjes (RSA) Lampre-Merida 0:00:55  
10 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 0:01:01

Save

Save

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
816632215146770
Adrian Acatrinei  •  11 Iulie 2016, 11:59

Excelent articol!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează