SPORTURI  »  FITNESS  »  SPORT ȘI SĂNĂTATE

SPORT ȘI SĂNĂTATE Cifre alarmante pentru România: unu din doi români n-a făcut niciodată activități fizice! 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi

Cifre alarmante pentru România: 50% dintre români n-au făcut niciodată activități fizice!
Cifre alarmante pentru România: 50% dintre români n-au făcut niciodată activități fizice!

Articol de , - Publicat luni, 13 februarie 2023 06:53 / Actualizat luni, 13 februarie 2023 20:02

Peste 800.000 de români sunt abonați ai unei săli de fitness, dar avem cel mai mic procent din Uniunea Europeană în dreptul celor care fac mișcare! Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, 58% dintre adulții de la noi sunt supraponderali.

  • Gazeta Sporturilor lansează azi „Sport și sănătate”, o campanie de informare și conștientizare a unei vieți echilibrate și sănătoase. Vor urma interviuri cu doctori, antrenori de fitness, nutriționiști, psihologi, dar și studii legate de acest domeniu.

Statistica e alarmantă când vine vorba de procentul românilor care practică sport în mod regulat. Conform datelor celor de la Comisia Europeană la nivelul întregii Uniuni, România este ultima în clasament, alături de Polonia.

Chiar dacă la nivelul întregii țări sunt mii de săli de fitness, Bucureștiul fiind lider, urmat de Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, foarte puțini români aleg să meargă la sală: doar 9%! Cei mai mulți fac sport în propria locuință (58%), în aer liber (22%), iar 18% consideră că drumul de acasă spre serviciu e mișcarea necesară pentru fiecare zi.

În urma cifrelor alarmante în ceea ce privește România, mai mulți parlamentari au avut o inițiativă legislativă prin care, de la 1 februarie, firmele să ofere angajaților abonamente la sală, considerate beneficii extra-salariale. Un abonament costă în medie 150 lei pe lună, astfel că angajatorii se pot încadra în plafonul de 400 euro anual.

E o lege excelentă, care vine în primul rând în sprijinul oamenilor. Sportul este obligatoriu, iar avantajul financiar oferit de angajator va aduce oamenii în sălile de fitness. Sunt convins că odată cu venirea sezonului cald, numărul celor care își vor face abonamente va crește
Adrian, unul dintre instructorii unei săli de profil din București

38% dintre europenifac sport cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce procentul în România e de 31% (cei care fac sport în aer liber sau la sală)

70.000 de abonațiare World Class în februarie 2023, unul dintre cei mai puternici jucători din piață în domeniul sălilor de fitness din România

De ce facem sport? Sănătate, relaxare, condiție fizică

Într-o analiză a celor de la Ziarul Financiar care citează un raport al Comisiei Europene, românii practică sportul cel mai mult pentru îmbunătățirea stării de sănătate (31%). Apoi 26% pentru relaxare, 25% pentru ameliorarea condiției fizice, 22% pentru a ține sub control greutatea, iar 20% pentru îmbunătățirea performanțelor fizice și ameliorarea aspectului fizic. 

Doar 15% fac sport pentru distracție. La nivelul întregii țări sunt înregistrate 8.000 de societăți care au ca domeniu de activitate centrele de fitness. De precizat că o societate înregistrată în Oficiul Național al Registrului Comerțului poate avea mai multe puncte de lucru unde își desfășoară activitatea. De exemplu, World Class are 43 de cluburi la nivelul întregii țări.

Procentul persoanelor care...

  • nu au practicat niciodată un sport 63%
  • nu au făcut niciodată activități fizice 51%
  • fac activități fizice în mod frecvent 24%
  • practică un sport în mod frecvent 18%

58% dintre români sunt supraponderali

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport pentru 2022 care arată că 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă. 

Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene. În plus, aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani de la noi în țară sunt peste greutatea normală, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. 

"Pentru unele țări europene, se preconizează că în deceniile următoare obezitatea va cauza forme de cancer prevenibile mai des decât fumatul", au precizat cei de la OMS într-un comunicat, publicat de Radio Europa Liberă.

Suntem pe ultimul loc în Europa!

1,37 milioane de oameni erau angajaţi în sectorul sportului la nivelul Uniunii Europene la începutul anului 2022, față de 1,31 milioane în 2021, conform unui comunicat al celor de la Eurostat. 

România este codașa clasamentului, cu doar 0,2% oameni care lucrează în domeniul sportului, sub Malta (0,3%), Bulgaria, Slovacia și Polonia (fiecare cu 0,4%). Statele europene cu cea mai mare pondere de oameni care activează în domeniul sportului au fost Suedia, 1,4% din totalul angajaţilor, Finlanda, 1,3%, Spania şi Franţa, fiecare cu 1,1%. 

Cifre alarmante pentru România: unu din doi români n-a făcut niciodată activități fizice! 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi

Conform analizei, o treime dintre angajaţii din domeniul sportiv aveau vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Mai mult, persoanele cu vârsta cuprinsă în intervalul 30-64 de ani au reprezentat 65% din ocuparea forţei de muncă în sport.

CITEȘTE ȘI: 

Exercițiile fizice pe care experții americani le recomandă pentru a scădea cu 20% riscul de cancer, diabet sau boli cardiovasculare: „Oricine le poate face acasă, fără sală”

Exercițiul fizic simplu, fără greutăți sau echipamente, de care nimeni nu știe cât e de benefic: „Facem asta zilnic”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
forumeer
forumeer  •  14 Februarie 2023, 01:19

Cand esti legat de scaun si stii doar sa postezi pe gsp, precum randumb si restul postacilor gigisti, nu prea mai ai cum sa ajungi si la sala. Eu fac sala de aproape 15 ani deja, desi am program de corporatist... uite ca se poate.

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  13 Februarie 2023, 23:21

De cand Romania a devenit piata de desfacere pentru UE si nu mai producem aproape nimic (adica foarte multi romani lucreaza in "servicii") s-a dus naibii necesitatea de munca fizica (lasa ca vin nepalezii si muncesc fizic iar noi stam ca boierii la birou de acasa). Plus ca mancam toate prostiile fast-food, bagam in noi suplimente alimentare si de pasti, craciun si revelion ajungem la urgente cu burdihanul dublu. Dar lasa ca merge si asa...

elgabri
elgabri  •  13 Februarie 2023, 23:10

La noi si atacantul nationalei de fotbal e supraponderal ;)))))))))))))

Vezi toate comentariile (19)
Comentează