SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL BRAZILIEI

Verstappen câștigă Marele Premiu al Braziliei și scrie istorie! Foto finiș între Alonso și Perez pentru ultimul loc de podium

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei // foto: Guliver/gettyimages
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 05 noiembrie 2023 21:05 / Actualizat duminica, 05 noiembrie 2023 21:53

Max Verstappen (26 de ani, Red Bull) a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei, o cursă pe care a dominat-o de la start la finiș. Olandezul a ajuns la 17 victorii în acest sezon, o performanță incredibilă. Lando Norris (McLaren) și Fernando Alonso (Aston Martin) au completat podiumul.

  • Două curse au rămas în acest sezon: Las Vegas (SUA) și Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).
  • Red Bull a câștigat deja ambele titluri, la constructori și la piloți prin Max Verstappen.

În pole-position pe Interlagos grație performanței din calificările de vineri, Verstappen a plecat perfect în două rânduri. Mai întâi la primul start al cursei, la ora stabilită, apoi aproximativ 25 de minute mai târziu, după întreruperea cauzată de steagul roșu arătat încă din primul tur.

Verstappen i-a ținut piept lui Lando Norris și a trecut linia de finiș cu 8 secunde înaintea pilotului britanic. 

Dacă pentru prima poziție nu am avut parte de o luptă, duelul pentru ultimul loc de podium a fost pasionant. Sergio Perez și Fernando Alonso s-au întrecut până în ultima clipă, dar spaniolul a trecut linia de finiș cu câteva miimi de secundă înainte!

Dezamăgire pentru Ferrari și Mercedes

Pentru Ferrari și Mercedes, cursa nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Hamilton a terminat al optulea, Russell s-a văzut nevoit să se retragă, iar Ferrari a operat cu un singur pilot, Carlos Sainz, care s-a clasat pe 6. 

Charles Leclerc urma să plece de pe a doua poziție, dar a întâmpinat probleme la monopost și s-a lovit de parapet în turul de formare. Ca atare, nu a mai luat startul.

Max Verstappen a câștigat cursa din Brazilia și a scris istorie în Formula 1

Cu 17 victorii în acest sezon, Verstappen reușește mai dominant sezon din istoria competiției.

Cu 17 curse câștigate din 22, procentajul lui de succes este 77,27%, peste recordul de 75% al lui Alberto Ascari, care a câștigat 6 dintre cele 8 întreceri disputate în 1952. Următorul pe această listă este Michael Schumacher, 13 victorii din 18 în 2004, la Ferrari, adică un procentaj de 72,22%.

Clasamentul în Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei

Verstappen câștigă Marele Premiu al Braziliei și scrie istorie! Foto finiș între Alonso și Perez pentru ultimul loc de podium
sursă foto: Twitter @ F1

Desfășurarea Marelui Premiu de Formula 1 al Braziliei

TOP 5 FINAL: Verstappen, Norris, Alonso, Perez, Stroll

 

  • TURUL 71/71: Max Verstappen câștigă în Brazilia! Fernando Alonso trece linia de finiș cu doar câteva miimi de secundă înaintea lui Sergio Perez. 
  • TURUL 68/71: Sergio Perez (Red Bull) rămâne la mai puțin de o secundă în spatele lui Fernando Alonso, dar nu îl poate depăși pe spaniol. 
  • TURUL 61/71: Verstappen se îndreaptă fără emoții spre victorie, are acum aproape 12 secunde în fața lui Lando Norris. Între timp, Sergio Perez atacă locul 3, ocupat de Fernando Alonso.
  • TURUL 38/71: Carlos Sainz (Ferrari) a depășit ambii piloți Mercedes și a urcat pe locul 6. Următorul vizat este Lance Stroll, la 4 secunde în față.
  • TURUL 29/71: deși are un ritm bun și a stabilit cel mai rapid tur al cursei, Lando Norris a rămas la 5 secunde în spatele lui Max Verstappen.
  • TURUL 16/71: Sergio Perez (Red Bull) îl depășește pe George Russell (Mercedes) și urcă pe locul 5.
  • TURUL 13/71: Verstappen s-a distanțat la peste două secunde de Lando Norris (McLaren). Ceva mai în spate, piloții Mercedes încearcă să se apropie de locurile de podium.
  • La restart, Verstappen a plecat ideal și conduce cursa.
  • Cursa a fost reluată ora 19:34, cu start de pe loc.
  • TURUL 3/71: Cursa este acum întreruptă, STEAG ROȘU.
  • TURUL 1/71: Safety Car inițial, apoi STEAG ROȘU încă din primul tur! Cursă încheiată pentru Kevin Magnussen (Haas) și Alexander Albon (Williams). Nico Hulkenberg (Haas) l-a agățat din spate pe Albon, iar acesta a intrat în Magnussen. Ambele monoposturi sunt ieșite din cursă.
  • Dezastru pentru Ferrari! Charles Leclerc a întâmpinat probleme la monopost și a intrat în parapet! El nu va mai lua startul în cursă, deși urma să plece de pe locul 2. „De ce naiba sunt atât de ghinionist? De ce naiba sunt atât de ghinionist?”, a repetat monegascul pe radio. 
  • Ora 19:00 - A început turul de formare.

Grila de start

Verstappen câștigă Marele Premiu al Braziliei și scrie istorie! Foto finiș între Alonso și Perez pentru ultimul loc de podium
sursă foto: Twitter @ F1

Verstappen a strălucit și sâmbătă, zi în care a câștigat cursa sprint, pe care a început-o pe locul 2.

Rezumatul VIDEO al calificărilor pentru MP al Braziliei

Tot din Formula 1: 

Retragere, „transfer” la Red Bull? Spaniolii anunță ce urmează pentru Fernando Alonso

Max Verstappen, despre cine îi va fi coleg sezonul viitor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
futhienzbang22
futhienzbang22  •  06 Noiembrie 2023, 07:53

mda,parcă-l văd cu pixu-n mână,scriind de zor istorie!!!

lagardere_72
lagardere_72  •  05 Noiembrie 2023, 21:13

Cred că Max Verstappen nu va accepta să vină Alonso la Red Bull deoarece nu că va avea de furcă ci ar putea să piardă titluri mondiale

lagardere_72
lagardere_72  •  05 Noiembrie 2023, 21:05

Ce pilot e Alonso. La 42 de ani la învins pe Perez într-un mod greu de făcut pentru un alt pilot

Vezi toate comentariile (3)
Comentează