SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL TURCIEI

Valtteri Bottas obține prima victorie a sezonului în Marele Premiu al Turciei! Verstappen redevine lider general

Valtteri Bottas // foto: Guliver/gettyimages
Valtteri Bottas // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 10 octombrie 2021 16:30 / Actualizat duminica, 10 octombrie 2021 17:07

Valtteri Bottas (32 de ani, Mercedes) a câștigat Marele Premiu al Turciei, runda numărul 16 a sezonului din Formula 1. Podiumul pe Intercity Istanbul Park este completat de Max Verstappen (24, Red Bull), care redevine astfel lider în clasamentul general, și coechipierul acestuia, Sergio Perez (31). 

Prima victorie a sezonului pentru finlandezul Valtteri Bottas, care a plecat din pole-position în această după-amiază. Nordicul, care anul viitor va pilota pentru Alfa Romeo, a câștigat o cursă pe care a condus-o în cea mai mare parte, ținându-l la distanță pe Max Verstappen, rivalul de la Red Bull Racing. Pe 3 a terminat Sergio Perez, care revine pe podium după o serie de câteva curse fără mare succes. 

Max Verstappen, lider în clasamentul general. Lewis Hamilton termină pe locul 5

Cu cele 18 puncte obținute astăzi, Verstappen redevine lider în clasamentul general al piloților, având 6 puncte deasupra britanicului Lewis Hamilton, cel care a trecut linia de finiș al 5-lea, obținând astfel 10 puncte. 

Lewis Hamilton, cel mai rapid în calificările de sâmbătă, stabilind un nou record pe tur al circuitului de la Istanbul, a plecat de pe 11, fiind penalizat cu 10 poziții din cauza schimbării unui element al motorului în afara cotelor autorizate. 

Pilotul britanic a efectuat rapid câteva depășiri, iar după 15 tururi se afla pe poziția 5, în spatele lui Sergio Perez, pilot Red Bull Racing. Lupta dintre cei doi a fost strânsă și s-a dus până în turul 37, când mexicanul a intrat la boxe pentru un schimb de pneuri. Hamilton a riscat, preferând să intre pentru schimbul de pneuri abia în turul 51, și a terminat cursa pe 5 după câteva tururi petrecute pe a treia treaptă a podiumului. 

Carlos Sainz, pilotul zilei 

O cursă memorabilă a avut Carlos Sainz, pilotul iberic al celor de la Ferrari. Sainz a plecat din spatele grilei, fiind penalizat pentru o schimbare de motor, dar a recuperat 11 poziții și a încheiat cursa pe 8. El a fost declarat „Pilotul zilei”, primind 25% dintre voturile fanilor.

Serios? Haha, prima dată în viață când sunt pilotul zilei, mi-a luat câțiva ani să obțin premiul ăsta”, a reacționat Sainz.

A trecut ceva de la ultima victorie, dar mă simt foarte bine acum. A fost una dintre cele mai bune curse pe care le-am avut vreodată, totul a fost sub control. Mașina s-a mișcat foarte bine, am avut încredere. Mă bucur că totul a decurs lin pentru mine. Se simte ca o victorie muncită. 

- Valtteri Bottas, Mercedes

Nu a fost ușor astăzi, nu am putut trage foarte tare, a părut că Valtteri a avut mai multă viteză dar mă bucur că am terminat pe 2. În aceste condiții este ușor să greșești, sunt mulțumit per total. Mă bucur să fiu pe podium! Cred că a fost o luptă stârnsă tot anul și sunt sigur că vom avea o luptă pe cinste cu Mercedes și la Austin. Acest sezon a fost foarte bun până acum. 

- Max Verstappen, Red Bull

A fost o cursă intensă, m-am luptat cu Lewis și Charles. Începutul a fost bun, a fost una dintre acele curse în care trebuie să ai răbdare, să ai grijă de pneuri. A fost dificil. 

- Sergio Perez, Red Bull

Clasamentul în Marele Premiu al Turciei 

Valtteri Bottas obține prima victorie a sezonului în Marele Premiu al Turciei! Verstappen redevine lider general

Fernando Alonso și Pierre Gasly, penalizați 

În primul viraj după start, Fernando Alonso a fost agățat de Pierre Gasly și s-a răsucit, pierzând astfel un număr mare de poziții. „Ce prost e!”, a reacționat veteranul Alonso, vizibil enervat. „M-au făcut sandwich”, s-a apărat Gasly, care îl avea în stânga sa pe Sergio Perez, iar în dreapta pe Alonso. 

Tot în primele tururi, Alonso a mai avut parte de o ciocnire, răsucindu-l pe Mick Schumarcher. Astfel, pilotul Haas, care plecase de pe locul 14, a căzut pe 19.

Pentru incidentele de la start, atât Alonso, cât și Gasly au primit penalizări de 5 secunde.

Citește și: 

Formula 1 merge în Qatar! Premieră absolută în sportul cu motor: „S-au mișcat cu o viteză incredibilă”

Pilotul român Filip Ugran trage concluziile după primul său sezon în Formula 3: „A fost un an de învățare. Mai urmează unul în F3”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
394966434424757
Mihai Dinu  •  10 Octombrie 2021, 20:18

Frumoasa, interesanta, mai ales datorita ploii dar si a disputei pentru titlu, dar ce ne facem cu comentatorii (A.P si F.I.) care 80% -cred- vorbesc numai de Luis Hamilton! M.Verstappen -actual lider- lupta cu o masina (din multe puncte de vedere) inferioara, nu merita mai multa atentie?

394966434424757
Mihai Dinu  •  10 Octombrie 2021, 20:18

Frumoasa, interesanta, mai ales datorita ploii dar si a disputei pentru titlu, dar ce ne facem cu comentatorii (A.P si F.I.) care 80% -cred- vorbesc numai de Luis Hamilton! M.Verstappen -actual lider- lupta cu o masina (din multe puncte de vedere) inferioara, nu merita mai multa atentie?

rocky5
rocky5  •  10 Octombrie 2021, 19:00

Frumoasă cursa!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează