SPORTURI  »  FORMULA 1  »  FORMULA 3

Pilotul român Filip Ugran trage concluziile după primul său sezon în Formula 3: „A fost un an de învățare. Mai urmează unul în F3”

Filip Ugran // foto: Instagram @ filipugran_official
Filip Ugran // foto: Instagram @ filipugran_official

Articol de - Publicat miercuri, 29 septembrie 2021 21:15 / Actualizat miercuri, 29 septembrie 2021 21:30

Sezonul 2021 din FIA Formula 3 s-a încheiat duminică, la Sochi. Printre cele 26 de monoposturi care au luat startul în ultima cursă din calendar s-a aflat și Jenzer-ul albastru senin al românului Filip Ugran (19 ani).

Weekendul trecut s-a tras cortina peste sezonul 2021 din FIA Formula 3. Pentru al treilea an consecutiv, constructorul Prema dă campionul, de această dată norvegianul Dennis Hauger (18 ani), junior Red Bull.

Printre cei 35 de piloți care au luat startul la măcar o cursă din acest sezon s-a numărat și un român. Filip Ugran (19 ani împliniți pe 12 septembrie) a condus monopostul Jenzer în toate cele 20 de curse ale sezonului

De loc din Târgu Mureș, Filip a avut parte de un sezon de acomodare - fiind primul al său în Formula 3 - și nu a obținut vreo clasare între primii 10, deci implicit vreun punct. A fost aproape la Zandvoort, în Țările de Jos, acolo unde în prima cursă a obținut un onorabil loc 15, iar în a doua a trecut linia de finiș al 12-lea, înainte ca o penalizare de 10 secunde să-l coboare pe 24.

Filip Ugran: „Mai urmează un an în Formula 3”

Filip Ugran a acceptat să relateze pentru cititorii GSP.ro cum a decurs sezonul 2021 pentru el și explică ce așteaptă de la următorul an. 

- Acum că ai trecut linia de finiș pentru ultima dată în acest sezon, cum ai descrie primul tău an în Formula 3?
- L-aș descrie drept un an de învățare, de pregătire pentru al doilea an.

- Te așteptai la mai mult? Puncte, poate un podium? La Zandvoort ai fost destul de aproape.
- La începutul anului mi-am propus câteva clasări în puncte și un podium, dar sunt fericit cu parcursul pe care l-am avut anul acesta, având în vedere că la început de an eram mult mai departe față de unde am terminat.

- Ce urmează pentru tine? Încă un sezon în Formula 3 alături de Jenzer? Ai primit vreun semn în acest sens din partea echipei?
- Cu siguranță mai urmează un an în Formula 3, dar nu pot da detalii despre echipă acum, cel mai probabil abia la începutul anului viitor.

Pilotul român Filip Ugran trage concluziile după primul său sezon în Formula 3: „A fost un an de învățare. Mai urmează unul în F3”
Filip Ugran, roată la roată cu David Schumacher, fiul postului pilot de Formula 1 Ralf și nepotul legendarului Michael // foto: Guliver/gettyimages

„Am pus zâmbete pe fețele tuturor din echipă”

- Colaborarea cu Jenzer a decurs așa cum te așteptai?
- Sunt foarte mulțumit de modul în care m-am înțeles cu echipa, cu fiecare membru al ei. Consider că am reușit să pun zâmbete pe fețele tuturor din echipă. Mereu am găsit o parte bună în orice.

- Care ai spune că e cel mai prețios lucru pe care l-ai învățat în primul sezon de Formula 3?
- Faptul că m-am obișnuit cu o mașină mai grea, cu putere mult mai mare, și am învățat management-ul cauciucurilor.

„Îl văd pe Lewis Hamilton campion în Formula 1”

Admirator declarat al britanicului Lewis Hamilton, Filip Ugran privește cu interes finalul de sezon în competiția-regină a sporturilor cu motor, Formula 1. Cu 7 runde înainte de finalul sezonului, favoritul său conduce clasamentul general al piloților, cu 246.5 puncte. Imediat sub el, cu două puncte mai puțin, se află Max Verstappen, pilot Red Bull Racing. 

Miza este uriașă pentru ambii sportivi. Lewis Hamilton ar putea deveni primul pilot din istoria Formula 1 cu 8 titluri de campion, în vreme ce Max Verstappen ar putea deveni campion în premieră și ar întrerupe hegemonia instituită de Mercedes.

„Eu cred că bătălia se va duce până în ultima etapă. Îl văd pe Lewis învingător”, spune Filip Ugran. 

2021, anul în care Filip Ugran a intrat în Formula 3 

Timp de 5 ani, între 2013 și 2018, Filip Ugran a concurat în competițiile de karting. În 2019 a urcat în Formula 4, iar un an mai târziu a avut parte de un sezon memorabil în campionatul italian de Formula 4 alături de echipa elvețiană Jenzer. 

A câștigat o cursă, la Imola, și a obținut alte 4 podiumuri. La finalul anului, s-a clasat pe locul 8 la general, iar Jenzer a decis să-l promoveze în Formula 3.

1,82 metrimăsoară Filip Ugran

28a fost numărul lui Filip Ugran în sezonul 2021 al FIA Formula 3

Mai multe știri din sporturile cu motor: 

Final dramatic în MP al Rusiei! Hamilton, la victoria 100 după ce ploaia a schimbat totul în ultimele tururi

Soția lui Michael Schumacher a oferit informații despre starea de sănătate a fostului campion mondial la Formula 1: „Este diferit”

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
dora
dora  •  30 Septembrie 2021, 09:28

Este bina ca macar acum, la finele sezonului, am aflat ca am avut un pilot român care a concurat in F3 !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close