SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP DIN AZERBAIDJAN

Revoluție în Formula 1: două sesiuni de calificări și două curse în acest weekend, pentru prima dată în istorie!

Runda 4 din sezonul 2023 de Formula 1 va arăta diferit // foto: Guliver/gettyimages
Runda 4 din sezonul 2023 de Formula 1 va arăta diferit // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 25 aprilie 2023 20:32 / Actualizat marti, 25 aprilie 2023 21:25

Formula 1 revine în acest weekend, cu etapa 4 a sezonului 2023, la Baku. Circuitul din Azerbaidjan va găzdui prima cursă sprint a anului și un format de weekend diferit față de ce știam până acum.

Formula 1 a anunțat astăzi schimbările aduse programului pentru etapa din acest weekend, din Baku.

În primele două sezoane cu curse sprint, 2021 și 2022, acestea au avut loc sâmbăta, ordinea pe grilă fiind dictată de sesiunea de calificări de vineri. Iar ordinea la cursa standard, Marele Premiu de duminică, era dictată de clasamentul din cursa sprint.

Gestul care a stârnit rumoare » Ce a făcut Fernando Alonso după zvonurile că are o relație cu Taylor Swift
ZVON
Gestul care a stârnit rumoare » Ce a făcut Fernando Alonso după zvonurile că are o relație cu Taylor Swift

Revoluție în Formula 1, înainte de Marele Premiu din Azerbaidjan

În acest weekend, cu ocazia primului weekend din 2023 cu cursă sprint, lucrurile vor sta diferit. Programul va arăta astfel:

  • Vineri (28 aprilie) va avea loc o sesiune de antrenamente, apoi calificările, care vor stabili ordinea în Marele Premiu de duminică.
  • Sâmbătă va avea loc altă sesiune de calificări, mai scurtă, care va stabili ordinea pe grilă în cursa sprint. Tot sâmbătă, ceva mai târziu, va avea loc și cursa sprint, întinsă pe 100 de kilometri (aproximativ 20 de tururi, în funcție de lungimea fiecărui circuit în parte).
  • Duminică va avea loc cursa standard, ca până acum.

Ce i-a îndemnat pe oficialii Formula 1 să ia această decizie? Dorința de a avea mai mult spectacol, o mai mare implicare din partea piloților în cursa sprint.

„Având în vedere că orice incident din cursa sprint nu va compromite pozițiile de start ale piloților în cursa de duminică, aceștia ar trebui să fie mai motivați să forțeze pe parcursul cursei de 100 de kilometri, care ține de obicei în jur de 30 de minute”, este explicația oferită pe site-ul oficial al competiției.

Cursele sprint le pot aduce piloților până la 8 puncte, în funcție de poziția ocupată la final. Câștigătorul primește 8 puncte, locului secund îi revin 7 puncte, locul 3 primește 6 puncte și tot așa, până la locul 8, care se alege cu un singur punct. 

Sesiune nouă de calificări, mai scurtă, în Formula 1

Calificările pentru cursa sprint vor fi mai scurte decât cele normale, pentru Marele Premiu de duminică. Prima secvență, Q1, va dura 12 minute, a doua 10 minute, iar ultima doar 8.

În calificările pentru Marile Premii, Q1 durează 18 minute, Q2 se întinde pe durata a 15 minute, iar Q3 durează 12 minute.

Înaintea etapei din Azerbaidjan, Max Verstappen și Sergio Perez, cei doi piloți Red Bull Racing, conduc clasamentul general, cu 69, respectiv 54 de puncte. Urmează Fernando Alonso (Aston Martin), cu 45 de puncte, și Lewis Hamilton (Mercedes), cu 38.

La constructori, liderul Red Bull are aproape dublul punctelor față de Aston Martin, 123 - 65!

Mai multe știri din Formula 1: 

„Avem primul interviu cu Michael Schumacher după accident!” » Situație șocantă în Germania, familia anunță că îi va da URGENT în judecată

McLaren e bună de plată! Gigantul din Formula 1 trebuie să plătească 740.000 de euro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează