SPORTURI  »  FORMULA 1  »  CORONAVIRUS

Motoare în incertitudine. McLaren s-a retras din Marele Premiu al Australiei + Reacția lui Lewis Hamilton: „E șocant”

Articol de - Publicat joi, 12 martie 2020 14:34

Programat să debuteze duminică, sezonul 2020 e apăsat de dubii, mai ales după ce McLaren s-a retras din Marele Premiu al Australiei – un membru al echipei e infectat cu COVID-19

Sunt foarte, foarte surprins că ne aflăm aici", spunea azi, mai devreme, campionul en titre Lewis Hamilton, la conferința de presă dinaintea primului Grand Prix din 2020, cel de la Melbourne. „E grozav că avem curse, dar e șocant că stăm în această încăpere". 

Lumea întreagă respiră mult mai greu zilele acestea din cauza pandemiei cu COVID-19, declarată astfel de Organizația Mondială a Sănătății. Multe evenimente sportive de cel mai înalt rang și complexitate sunt amânate sau anulate. Formula 1 încearcă să meargă înainte, deși au apărut suspiciuni, apoi certitudini de infectare și în paddock-ul australian.

McLaren s-a retras

Cinci membri ai echipelor McLaren și Haas se aflau în izolare încă de miercuri, iar unul dintre ei a testat pozitiv la coronavirus și se află în izolare. McLaren a comunicat că se retrage din Marele Premiu al Australiei.

„Decizia a fost luată din datoria de a avea grijă nu doar de angajații și partenerii McLaren, ci și de competitorii din celelalte echipe, fanii Formula 1 și deținătorii de acțiuni". Cursa rămâne încă în picioare, oficialii F1 punctând că „ne coordonăm cu autoritățile locale relevante în legătură cu pașii următori", adăugând că "prioritatea noastră este siguranța fanilor, a echipelor și a întregului personal implicat în cursă".

„Banul e regele"

Hamilton și-a arătat îngrijorarea pentru spectatorii care și-au propus să fie în weekend pe circuit.„"Sunt atât de mulți... se pare că restul lumii sportului reacționează, probabil un pic cam târziu", a adăugat britanicul, referindu-se la măsura de suspendare a tuturor întâlnirilor din NBA în urma testului pozitiv al lui Rudy Gobert de la Utah Jazz. „Trump a închis granițele, NBA e oprit, dar F1 continuă", a mai spus Lewis. Întrebat care e motivul, a răspuns laconic: „Banul este regele".

„Tragem frâna" 

Cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel a adoptat o poziție mai degrabă precaută. „E foarte greu să avem o evaluare corectă, dar văd că multe competiții sunt anulate și e normal să mă întreb ce căutăm aici", a spus germanul. „Trebuie să avem încredere în FIA, că se iau toate precauțiile, dar nimeni nu poate spune cât control există în legătură cu ceea ce se întâmplă".

Vettel este unul dintre cei trei directori ai Asociație Piloților de Grand Prix, care are un cuvânt de spus în problemele-cheie ale F1. „Nu știu cât este de serios. Zborurile nu s-au anulat, am ajuns aici, dar e adevărat că noi suntem într-un fel de bulă. E normal să iei precauții, însă sunt multe întrebări la care e dificil să găsești răspuns". 

În final însă, Vettel a fost ferm: „Sper ca lucrurile să nu ajungă prea departe. Dar dacă se întâmplă, trebuie să tragem frâna". Marele Premiu al Chinei a fost deja amânat pentru o dată ulterioară, greu de anticipat, având în vedere că țara asiatică este originea, locul de plecare al COVID-19. 

Competiția din Bahrein, din 22 martie, se va disputa fără spectatori. Grand Prix-ul Vietnamului, care urmează să-și facă debutul anul acesta în istoria F1, e de asemenea sub semnul întrebării. Autoritățile de acolo au anunțat deocamdată că vor refuza intrarea în țară oricărei persoane care a fost în Italia în ultimele 14 zile. O restricție care i se aplică lui Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), ca și personalului de la Ferrari, AlphaTauri și de la furnizorul de pneuri Pirelli.

Până la Vietnam este însă Australia, chiar duminică. Și amenințarea continuă a virusului care a pus întregul Glob într-o alertă nemaiîntâlnită.

„Îi somez pe toți să aibă cât de multă grijă pot. I-am văzut pe fani deplasându-se ca și cum ar fi o zi normală, dar nu cred că este așa. Sper să trecem cu bine peste acest weekend" - Lewis Hamilton

„Încerci să controlezi situația cât poți de bine poți. Unii sunt mai relaxați în legătură cu strângerea mâinilor, alții nu. Unii o iau în râs" - Sebastian Vettel

4.000 de persoane,majoritatea cetățeni europeni, s-au aflat la un moment dat în paddock-ul de la Melbourne în această săptămână

VEZI ȘI:

BREAKING NEWS: STOP JOC! FRF anunță SUSPENDAREA tuturor competițiilor de fotbal din România!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
dora
dora  •  12 Martie 2020, 15:15

In ritmul acesta se vor anula toate competitiile sportive mondiale. Inclusiv Olimpiada si CE de fotbal 2020.

10219783558392292
Calin Brainas  •  12 Martie 2020, 15:13

Carlos Sainz Jr nu este pilot de raliuri, este fiul unui pilot de raliuri. Si este pilot de Formula 1 al echipei McLaren.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează