SPORTURI  »  FORMULA 1  »  FORMULA 1

Mai mult decât un P7? » Noua senzație din Formula 1, în pole-position pentru un loc permanent în 2025

Articol de - Publicat miercuri, 13 martie 2024 17:14 / Actualizat miercuri, 13 martie 2024 19:21

În cursa de weekend-ul trecut de la Jeddah, Oliver Bearman a constituit surpriza plăcută a paddock-ului, obținând un rezultat ce îl poate propulsa către un loc permanent în competiție.

Britanicul în vârstă de 18 ani l-a substituit la manșa monopostului Scuderiei pe ibericul Carlos Sainz, operat de apendicită, reușind să termine cursa pe locul 7, în fața conaționalilor Lando Norris și Lewis Hamilton. Rezultatul a venit după ce Ollie reușise să se califice al 11-lea, ratând „la mustață” Q3.

Iată Dream Team-ul SuperLigii alcătuit de Wyscout! » Surprize uriașe: fără Coman și Rrahmani în cel mai bun „11”
DREAM TEAM
Iată Dream Team-ul SuperLigii alcătuit de Wyscout! » Surprize uriașe: fără Coman și Rrahmani în cel mai bun „11”

Bearman este în al doilea sezon de Formula 2, ca pilot al Academiei Ferrari pentru Prema Racing. În 2023, acesta a trecut primul de 4 ori linia de finish, clasându-se pe locul 6 în ierarhia piloților. Înainte să fie „delegat” să concureze în monopostul calului cabrat, acesta obținuse pole position-ul pentru cursa de F2 din Arabia Saudită, unde nu a mai apucat să concureze, pole-ul fiindu-i retras.

VIDEO. Imagini cu Bearman în „roșul Ferrari”

Totuși, rezultatul acestuia are o bază solidă în spate: campion în mai multe competiții de Formula 4 și rezultate excelente în toamna anului trecut, când a pilotat în premieră monoposturi de Formula 1. A testat SF-23 al Scuderiei la Fiorano și a debutat în antrenamente la Marele Premiu din Mexic de anul trecut, alături de Haas, fiind la doar trei zecimi în spatele lui Nico Hulkenberg. A „încercat” monopostul VF-23 al team-ului american și în testul tinerilor piloți de la Abu Dhabi, ultimul Grand Prix al sezonului.

2005este anul în care s-a născut Bearman, același an în care Fernando Alonso a câștigat primul campionat mondial în fața marelui Schumacher.

Direct în topurile istorice

La 18 ani, 10 luni și 5 zile, Bearman este al treilea cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1, fiind devansat în acest top doar de Max Verstappen și Lance Stroll. În comparație, la debutul său alături de Toro Rosso, triplul campion mondial, Max Verstappen, nu a reușit să puncteze, fiind forțat să abandoneze din cauza unei probleme tehnice la motor. Și canadianul s-a retras la debut, asta după ce a lovit parapetul în antrenamente.

Așa arată topul celor mai tineri zece debutanți din istoria sportului:

  1. Max Verstappen - 17 ani și 166 zile
  2. Lance Stroll - 18 ani și 148 zile
  3. Oliver Bearman - 18 ani și 305 zile
  4. Lando Norris - 19 ani și 124 zile
  5. Jaime Alguersuari - 19 ani și 125 zile
  6. Mike Thackwell - 19 ani și 128 zile
  7. Ricardo Rodriguez - 19 ani și 208 zile
  8. Fernando Alonso - 19 ani și 218 zile
  9. Esteban Tuero - 19 ani și 320 zile
  10. Chris Amon / Daniil Kvyat - 19 ani și 324 zile

Dintre toți cei enumerați mai sus, doi sunt campioni mondiali, tot atâția au bifat victorii în Marele Circ, cinci și-au trecut în palmares podiumuri, însă doar doi au punctat la debut: rusul Daniil Kvyat (locul 9) și Oliver Bearman (locul 7). Dacă Kvyat nu mai are un viitor în F1, urmând să concureze în Campionatul Mondial de Anduranță pentru Lamborghini la clasa Hypercar, puștiul din Essex are tot viitorul în față.

Oliver Bearman, debutul în Formula 1 la MP al Arabiei Saudite Foto: Imago
Oliver Bearman, debutul în Formula 1 la MP al Arabiei Saudite Foto: Imago
Oliver Bearman, debutul în Formula 1 la MP al Arabiei Saudite Foto: Imago
Oliver Bearman, debutul în Formula 1 la MP al Arabiei Saudite Foto: Imago
Oliver Bearman, debutul în Formula 1 la MP al Arabiei Saudite Foto: Imago
+2 FOTO

Timing-ul acestui rezultat al britanicului a fost cum nu se poate mai propice, ținând cont de multitudinea de locuri disponibile pentru sezonul viitor. Sergio Perez își termină contractul cu Red Bull, Mercedes caută un înlocuitor pentru Lewis Hamilton, Alonso încă nu și-a prelungit contractul cu Aston Martin, Williams nu a găsit un coechiper pentru Alex Albon, iar Alpine, Stake, Haas și Visa Cash RB nu au nici un pilot confirmat pentu 2025.

Varianta la îndemână pentru acesta pare a fi Haas, echipă unde Ferrari obișnuiește să își „călească” tinerii de perspectivă, fiind totodată team-ul pentru care a testat în sezonul trecut și pentru care, cel mai probabil, va testa și anul acesta. Însă rezultate din teste nu se compară cu un P7 la debut. Datorită acestui rezultat, inclusiv Red Bull sau Mercedes se pot gândi la varianta Bearman pentru 2025.

Bearman trebuie să învețe din greșeli

De altfel, se poate constitui un triumvirat britanic pe grilă, format din George Rusell, Lando Norris și Oliver Bearman, toți tineri, toți cu potențial de campioni mondiali. Pentru ca acest lucru să se transpună în realitate, cel din urmă nu trebuie să facă greșeala altor piloți, cum a fost cazul lui Stoffel Vandoorne sau Nyck de Vries, care au impresionat ca piloți de rezervă, însă au dezamăgit mai apoi, odată ce și-au asigurat un loc permanent.

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, însă nu s-a simțit ca un vis. A fost o cursă grozavă și m-am bucurat de fiecare moment. Nici nu știu ce s-a întâmplat, este ciudat să nu fi putut urmări o cursă de Formula 1. După foarte mult timp, este prima pe care nu am urmărit-o, o voi face când ajung acasă. Am crescut alături de acești piloți și este un sentiment incredibil să pot împărți circuitul cu ei.
- Oliver Bearman, după cursa de la Jeddah

Citește și:

Mircea Lucescu la Dinamo? Un apropiat al lui „Il Luce” dezvăluie: „Și-ar mânca bătrânețea și sănătatea”
Dinamo
Mircea Lucescu la Dinamo? Un apropiat al lui „Il Luce” dezvăluie: „Și-ar mânca bătrânețea și sănătatea”
Confirmarea că Drăgușin va fi titular sâmbătă la Tottenham » Anunțul lui Postecoglou
STRANIERI
Confirmarea că Drăgușin va fi titular sâmbătă la Tottenham » Anunțul lui Postecoglou

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează