SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / HCM BAIA MARE-VIBORG 26-25 (11-12)

60 de minute de fericire » HCM Baia Mare a trecut de Viborg şi joacă azi pentru calificarea în grupele Ligii cu Team Tvis Holstebro

După victoria contra celor de la Viborg,
băimărencele au încis hora Foto: Mediafax
După victoria contra celor de la Viborg, băimărencele au încis hora Foto: Mediafax

Articol de - Publicat duminica, 15 septembrie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 15 septembrie 2013 12:46

Vicecampioana României se află azi, de la ora 18:00, în direct la Digi 1, în faţa celei mai mari performanţe din istoria clubului. HCM Baia Mare a trecut ieri de Viborg şi joacă pentru calificarea în grupele Ligii cu o altă echipă daneză, Team Tvis Holstebro


Între Viborg şi HCM Baia Mare e o diferenţă de la cer la pămînt. Viborg e cea mai galonată echipă din handbalul danez, de trei ori cîştigătoare a Ligii Campionilor, de 13 ori campioană în "ţara handbalului". Baia Mare abia a scos capul pe semicerc şi sezonul trecut a cîştigat primul ei trofeu, Cupa României.

Ca pe vremea marelui Minaur
Pe teren nu joacă însă numele şi nici bugetele! Asta au arătat-o maramureşencele ieri, în primul meci din grupa de calificare pentru Liga Campionilor. Susţinute frenetic de 2.500 de spectatori, într-o sală care nu a mai fost la fel de plină de pe vremea cînd echipa lui Lascăr Pană cucerea Cupa IHF în 1988, Paula Ungureanu, Adriana Nechita, Melinda Geiger, Georgeta Diniş şi celelalte românce le-au pus la respect pe vedetele de la Viborg. Echipa colorată, cu jucătoare din şapte naţionale ale lumii, a fost pusă la respect la Baia Mare.

Pornite din postura de mari favorite, danezele au trebuit să muncească din greu pentru a reveni în joc, în prima repriză. Baia Mare a condus în permanenţă, distanţîndu-se repede la trei goluri şi chiar patru diferenţă. A fost 4-1, apoi 7-4 şi chiar 9-5. În minutul 22, maramureşencele păreau că se află pe deplin la controlul jocului, scorul fiind 11-7. Danezele s-au trezit parcă în acel moment şi pînă la pauză au preluat conducerea, 11-12.

Buceschi peste Dalmose
Viborg a rămas la conducere alte zece minute din partea a doua, dar apoi băimărencele au fost, din nou, echipa mai puternică şi mai dornică de victorie. Tehnicianul danez Christian Dalmose a mizat aproape la fiecare atac pe un om în plus, în faza ofensivă, el alegînd să lase poarta goală pentru a mai introduce o jucătoare de cîmp.

Schema a funcţionat de cîteva ori, dar apoi Costică Buceschi, tehnicianul român, a contracarat mişcarea danezului. În plus, introducerea Anetei Pîrvuţ pe inter dreapta le-a bulversat total pe nordice. HCM a avut 24-22 şi 25-24, dar Viborg a egalat de fiecare dată. Melinda Geiger a adus fericirea supremă în sala "Lascăr Pană" cu opt secunde înainte de final. În ciuda tuturor eforturilor, danezele nu au mai reuşit să egaleze, iar Baia Mare visează. Mai are încă 60 de minute pînă la ţelul final, acela de a juca în grupele Ligii. Team Tvis Holstebro, vicecampioana Danemarcei, va fi adversara, HCM porneşte cu şansa a doua, dar româncele ştiu mai bine ca oricine să joace cu inima.

HCM Baia Mare 26
Buceschi 8, Nechita 4, Geiger 3, Ghionea 3, Pîrvuţ 3, Szucs 2, Diniş 2, Rudics 1.
Antrenor: Costică Buceschi
Viborg 25
Damnjanovici 8, Fisker 7, Chebbah 4, Gullden 2, Lyksborg 1, Skov 1, Burgaard 1,
Flognman 1. Antrenor: Christian Dalmose

Cine e Team Tvis Holstebro?
Adversara băimărencelor în finala de azi, de la ora 18:00, în direct la Digi 1, va fi o altă echipă daneză, vicecampioana Team Tvis Holstebro. TTH nu a avut emoţii în semifinala de ieri, contra campioanei Olandei, cîştigînd clar cu 38-30. Holstebro are o echipă mult mai omogenă şi, spun specialiştii, mai sudată, chiar dacă nu are numele de rezonanţă ale celor de la Viborg. Sezonul trecut a fost foarte aproape să cîştige titlul în Danemarca, pierdut la limită în faţa celor de la FC Midtjylland. TTH a cîştigat însă Cupa EHF, a treia competiţie ca valoare în Europa. Ca şi Baia Mare, nici Holstebro nu a jucat niciodată în grupele Ligii Campionilor.

"Am avut mari emoţii, mai ales în ultimele secunde cînd Viborg a avut ultimul atac. Fetele au făcut o partidă senzaţională şi cred că am bifat deja cel mai mare succes din istoria clubului. Ar fi minunat să ajungem în grupe"
Costică Buceschi, antrenor HCM Baia Mare

"A fost un meci extrem de greu, dar am avut încredere că putem să depăşim Viborgul, chiar dacă nu ştiu cîţi ne-au dat vreo şansă. Ne vom bate să trecem şi de Holstebro"
Eliza Buceschi, centru HCM Baia Mare

Le aşteaptă o grupă de foc
Dacă vor trece azi de Holstebro, HCM Baia Mare va fi a treia echipă din România, în handbalul feminin, care va ajunge în grupele Ligii, după Oltchim şi Jolidon Cluj. Băimărencele îşi cunosc şi adversarii din grupă. Ele vor juca în una dintre cele mai grele grupe, alături de Gyor, campioana Europei, de Hypo Viena, campioana Austriei, şi de Thuringer, campioana Germaniei.

4 milioane de euro e bugetul lui Viborg, cea mai bogată echipă din handalul feminin, buget de două ori şi jumătate mai mare decît cel al băimărencelor

Arbitraj impecabil
Partida cu Viborg a fost arbitrată ieri de surorile gemene din Franţa, Charlotte şi Julie Bonaventura. Acestea au avut o prestaţie extraordinară, fluierînd aproape fără greşeală. Tot ele vor arbitra şi azi finala pentru grupele Ligii, cu Holstebro.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  16 Septembrie 2013, 00:49

Eu ma mir ca inca nu l-au dat afara dupa meciul ista.

suporter_valcean
suporter_valcean  •  15 Septembrie 2013, 10:27

Sa-i spuna cineva si lui Costi Pruna ca arbitrajul a fost de CL ("impecabil" cum spune Ursescu). Comentariul lui Pruna a fost penibil. Pe romaneste, s-a cacat pe el. Pregatea vinovati pentru o eventuala infrangere. Noroc cu evolutia HCM-ului. felicitari echipei! Felicitari, Costica Buceschi! Dalmose s-a dat artist si a pierdut.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează