SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2022

ANALIZĂ Când scăpăm de locul 12? Concluziile specialistului GSP în handbal după parcursul României la Euro 2022

România s-a clasat pe poziția a douăsprezecea la CE 2022, la fel ca la CE 2020, ratând astfel obiectivul propus, care era prezența între primele zece, dar având și unele plusuri.
România s-a clasat pe poziția a douăsprezecea la CE 2022, la fel ca la CE 2020, ratând astfel obiectivul propus, care era prezența între primele zece, dar având și unele plusuri.

Articol de - Publicat joi, 17 noiembrie 2022 18:56 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 13:38

România s-a clasat pe poziția a douăsprezecea la CE 2022, la fel ca la CE 2020, ratând astfel obiectivul propus, care era prezența între primele zece, dar având și unele plusuri.

Națională de handbal feminin a închis încă un capitol internațional după Campionatul European 2022. Clasată pe locul 12 din 16 participante, selecționata condusă de Florentin Pera nu și-a putut depăși condiția și a terminat pe aceeași poziție ca și acum doi ani.

Matematic, România nu a progresat deloc în ultimii doi ani, dar handbalistic „tricolorele” au jucat deseori la fel de bine ca adversarele, însă din cauza inconstanței, a lotului incomplet, a modului lent și previzibil de exprimare în atacul pozițional, a deselor greșeli în apărare, dar și a unor greșeli impardonabile de arbitraj, echipa lui Pera nu și-a îndeplinit obiectivul, o clasare între primele 10 națiuni.

Ca plusuri față de alte turnee, România a arătat dorință și jucătoarele s-au bătut cu adevărat până la ultimul fluier, mai puțin în meciurile cu Franța și Germania. Veteranele Neagu, Pintea, Pristăvița și Buceschi au luptat fantastic, fiind cu adevărat modele pentru tinerele colege, iar atunci când acestea au obosit, echipa a fost ajutată de Bazaliu, Grozav și Ostase.

La poartă stăm bine, mai greu cu extremele

Portarii României nu au excelat la acest European, dar au fost multe momente când paradele lor au salvat echipa și datorită acestora s-au obținut victoriile cu Macedonia de Nord și Spania. Dumanska, Hosu și Ciucă sunt portari tineri și valoroși, iar cu o apărare mult mai bună în fața lor și-ar fi putut crește procentajele de reușită. Cei trei portari împreună cu Denisa Dedu Șandru dau siguranță naționalei, iar poarta României este asigurată pentru următorii 6-8 ani.

Și la acest turneu jocul României a suferit enorm în extreme. Pentru că ajung foarte puține mingi la acolo, deoarece jocul naționalei se bazează foarte mult pe linia de 9 metri și pe pivot, ele ratează enorm din poziții clare. Extremele României au marcat în 6 meciuri 41 de goluri din 79 de încercări, în comparație cu Muntenegru, 45 din 69, și Danemarca, 56 din 87.

Când jocul României va fi mai rapid în pozițional, iar mingea va ajunge mereu la extreme, doar atunci am putea emite pretenții să avem procentaje apropiate de țările medaliate la turneele finale.

Linia de 9 metri eficientă

Pe pivot, România s-a bazat pe jocul excelent făcut de Crina Pintea, care a marcat 22 de goluri din 27 de aruncări, ea fiind și cea mai folosită jucătoare din lotul României la EURO 2022: 4 ore, 46 de minute, 59 de secunde. 

Chiar dacă a jucat accidentată la șold, Crina a fost, ca de obicei, om de bază în ambele faze și a reușit unul dintre cele mai bune turnee din carieră. Ea a fost secondată de Lorena Ostase, care chiar dacă a jucat cu fractură la degetul mare de la mâna stângă, s-a sacrificat pentru echipă și a ajutat cât a putut.

Linia de 9 metri a naționalei române a fost și de această dată punctul forte al echipei. Chiar dacă exprimarea este previzibilă și lentă, totuși, datorită valorii și creativității lui Buceschi, Neagu, Pristăvița și Grozav, România a marcat 69 de goluri din 130 de oportunități.

Fără inter dreapta de mână stângă, jocul României a suferit la viteza de pasare, chiar dacă Grozav și Pristăvița, în acea poziție, au încercat să ofere cursivitate în pozițional. În cele 6 meciuri jucate la turneu, Neagu a marcat 39 de goluri din 70 de aruncări, ceea ce înseamnă un procent de 56%.

181 de goluria primit România în 6 meciuri

O altfel de atitudine

România a fost condusă la acest turneu de un nou colectiv tehnic, format din Florentin Pera, Bogdan Burcea și Ildiko Barbu. Încă de la instalare, Pera a declarat că naționala va juca de fiecare dată la victorie, indiferent de adversar, și va lupta cu determinare până la ultimul fluier.

În scurta perioadă de pregătire pentru EURO 2022, Pera a reușit să insufle jucătoarelor spiritul său de luptă, de antrenor care nu cedează până în minutul 60, și a dat senzația că dacă avea la dispoziție tot lotul, România ar fi putut juca în Top 8

Pera pare să aibă o relație acceptabilă cu veteranele naționalei și a arătat că are curaj să le treacă pe bancă dacă nu dau randament sau nu respectă indicațiile tactice. Selecționerul a debutat la naționala toate cele 5 jucătoare care erau pentru prima oară în lot la un turneu final, iar tinerele Lixăndroiu, Lupei, Țârle și Mihai, alături de Dindiligan și Badea, au demonstrat că sunt soluții pentru viitorul apropiat al naționalei.

12 goluria marcat România din doar 17 contraatacuri

Bani mulți, rezultate în așteptare

Chiar dacă România se laudă că are printre cele mai valoroase și bogate campionate din lume la handbalul feminin, naționala mare a rămas pe locul 12 la Campionatul European, iar cea de tineret s-a clasat în vară pe locul 18, la Campionatul Mondial din Slovenia. 

Dacă handbalul românesc nu se va alinia de la copii și juniori la metodele de pregătire moderne, începând cu jocul în viteză și repunerea rapidă, riscăm să dispărem de la marile competiții.
Eliza Buceschi 

O altă mare problemă sunt banii care se vehiculează în handbalul românesc. Jucătoarele sunt plătite cu sume foarte mari față de ce oferă ele cluburilor, deoarece acestea au intrat într-o competiție interjudețeană și licitează când transferă handbaliste române. 

Astfel ele nu mai au motivație maximă ca să ajungă la națională, ca să aibă apoi un contract mai bun și, eventual, să joace în străinătate, din moment ce în România se câștigă salarii de top foarte ușor, lucru spus de antrenorul Xavi Pasqual. Este anormal ca jucătoare cu salarii la jumătate și chiar mai puțin decât se câștigă în Liga Florilor să-și ducă naționalele la medalii, iar reprezentativa României visează la Top 10 și a uitat de când nu a mai a ajuns pe podium.

Când conducătorii cluburilor vor înțelege că sunt obligați să gestioneze banii comunităților cu onestitate, poate atunci jucătoarele vor redeveni pământene și se vor bate zilnic pentru fiecare euro, cu gândul că vor juca la națională, nu doar pentru imaginea personală, ci pentru o națiune numită România. 

170 de goluria marcat România din 342 de atacuri în 6 meciuri

Rezultatele României la CE 2022

Grupa C

  • România-Țările de Jos 28-29
  • România-Franța 21-35
  • România-Macedonia de Nord 31-23

Grupa Principală II

  • România-Spania 29-28
  • România-Muntenegru 34-35
  • România-Germania 28-32

72 de mingiau apărat portarii României

România la CE la ultimele cinci ediții

  • 2014: locul 9
  • 2016: locul 5
  • 2018: locul 4
  • 2020: locul 12
  • 2022: locul 12

2010este anul în care România a fost prezentă pe podiumul european, "tricolorele" cucerind atunci bronzul, singura medalie din palmaresul echipei feminine la această competiție

Semifinalele de la Euro 2022 se joacă vineri

Vineri, la Ljubljana, au loc semifinalele Campionatului European. Danemarca se duelează cu Muntenegru (17:45, Digi, Prima Sport) și Norvegia cu Franța (21:30). Semifinalele au ajuns să aibă această formă, după ce campioană europeană en titre, Norvegia, a fost învinsă de Danemarca, 29-31, în ultimul meci din Grupa Principală I și a ocupat poziția a doua.

Citește mai multe știri despre handbal:

Final de capitol » Cristina Neagu a pus punct: „Ultimul European pentru mine”
DECIZIE
Final de capitol » Cristina Neagu a pus punct: „Ultimul European pentru mine”
Cristina Neagu, interviu incendiar după România - Germania! Atacă din nou arbitrajele: „N-ai cum să joci handbal așa! S-a văzut cu ochiul liber că a fost o furăciune”
ROMÂNIA - GERMANIA 28-32
Cristina Neagu, interviu incendiar după România - Germania! Atacă din nou arbitrajele: „N-ai cum să joci handbal așa! S-a văzut cu ochiul liber că a fost o furăciune”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
id45
id45  •  18 Noiembrie 2022, 12:46

Cred că se fac multe confuzii ! Un campionat puternic este atunci când ai 65-70 % jucătoare românce ! Vom scăpa de locul 12 când la conducerea activităților sportive nu vor mai fi ”activiști politici ” oameni care nu au nimic comun cu sportul ci pentru a le crește cota , la viitoare alegeri . Apoi , nu se prea face nimic la antrenamente - ceea ce am văzut și văd în competițiile interne - pivoți / zero ... abia se mișcă când ele ar trebui să facă ”culoar” - în apărare / ridicatul brațelor , nu mai există ș.a.m.d ! Oricum dacă NU ar fi fost ”*** ” cu covidul ... eram în primii 6 !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Razvan
Razvan  •  18 Noiembrie 2022, 09:33

Ce paradox, putea sa fie in semifinale, locul 4 sigur, asa ultima

Dansaurel
Dansaurel  •  18 Noiembrie 2022, 08:35

243 de goluri a primit Romania in 6 meciuri? Adica o medie de 40.5 pe meci? Culmea este ca mai si publicati mai jos toate rezultatele Romaniei! Chiar nu sesizeaza nimeni o astfel de eroare?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează