SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2018

ANALIZĂ GSP » Avem lotul României pentru Euro 2018! Cum arată selecția și cine ar mai fi putut merge în Franța? 

Articol de - Publicat duminica, 25 noiembrie 2018 16:01

Lotul de 17 pentru Euro 2018 a fost anunțat! E acesta cel mai bun de care dispune România la ora actuală? Sunt handbaliste care ar fi ajutat prima selecționată la turneul final rămase acasă?

La turneul final din Franța, România va merge cu o echipă formată din 17 jucătoare. 16 dintre fete vor putea fi înscrise pe foaia oficială, în timp ce una va fi rezervă. Pe acest post, cel mai probabil, se va alege dintre Daniela Rațiu, al treilea pivot al echipei, și Anca Polocoșer, interul care a prins lotul pe ultima sută de metri.

La prima vedere, nu lipsește nicio jucătoare importantă din lotul României. Cum era știut, echipa tricoloră are un nucleu de bază pe care se va axa la turneul final. Din primul 7 nu vor lipsi, cu siguranță, Neagu-Pintea-Buceschi-Elisei. În jurul acestor jucătoare se va construi formația României.

Apoi, antrenorii vor avea câteva posturi unde vor trebui să aleagă, cu jucătoare de același nivel. 

Chiper sau Udriștoiu?

Două extreme dreapta diferite ca stil. Chiper este genul de extremă cu aruncări imprevizibile, greu de ghicit de orice portar, care într-o zi bună poate face diferența. Revine în echipa națională după ce a lipsit la Mondialul de anul trecut, în urma unei neînțelegeri cu stafful tehnic. De cealaltă parte, Udriștoiu este extrema care face excelent faza de contraatac. Are minusul de a nu prea avea meciuri în picioare, Aneta fiind rezervă la CSM București. Oricum, două extreme care se pot completa la Euro 2018.

Geiger, Dragut sau Laslo?

Cel mai deficitar post al României în ultimii ani, cel de inter dreapta, va constitui o dezbatere aprinsă, cu siguranță, și la Euro 2018. Pe cine se va baza, în principal, echipa României în Franța?

Melinda Geiger vine după un sezon în care a jucat foarte puțin la Siofok. Are de partea sa experiența, dar un alt minus este faptul că nu face faza de apărare și va trebui mereu schimbată în defensivă. Ana Maria Dragut a jucat mult mai mult la Kisvardai, în Ungaria, la o echipă inferioară însă valoric celei a Melindei Geiger. Ana Maria Dragut poate constitui o soluție și pe faza defensivă, fiind o jucătoare cu talie, greu de depășit. Cristina Laslo a jucat la "Trofeul Carpați" o mare bucată din timp pe postul de inter dreapta și nu s-a descurcat deloc rău. Centrul de la Buducnost a arătat o mare disponibilitate și în faza de apărare, putând fi trimisă de către antrenori să facă și marcaj om la om, la adversarul cel mai periculos. 

Dumanska sau Dedu?

Greu de ales pentru antrenori care va fi goalkeeperul titular în meciurile de la turneul final. Iulia Dumanska pare un pic în avantaj având în vedere că vine după un sezon excelent, în care a apărat foarte bine poarta liderului Ligii Naționale, SCM Rm. Vâlcea. Denisa Dedu are de partea ei experiența jocurilor internaționale, dar un mare minus e faptul că a jucat foarte puțin la Siokok, în Ungaria, fiind pe același post cu portarul de rezervă al naționalei Norvegiei, Silje Solberg. 

Marile absențe: Bazaliu și Ostase

Sunt mulți oameni de handbal care spun că din lotul pentru Franța nu ar fi trebuit să lipsească Bianca Bazaliu, interul stânga de la CSM București, dar nici Lorena Ostase, un pivot de mare viitor, care ar fi trebuit încurajată și inclusă măcar în lotul lărgit.

Toate echipele își vor lua măsuri în a o anihila pe Cristina Neagu. Și atunci, când starul României va da semne de oboseală, Bianca Bazaliu ar fi putut constitui o rezervă excelentă. E handbalista cu cea mai puternică aruncare! Tehnicienii au considerat însă că pentru Neagu, o soluție mult mai bună ar fi Gabi Perianu, jucătoare care poate face și faza de apărare. Faptul că Bazaliu a jucat extrem de puțin la CSM București a fost un mare dezavantaj pentru ea. 

"Lorena Ostase ar fi trebuit să meargă în locul Danielei Rațiu!", este cea mai rostită frază între oamenii de handbal când sunt întrebați ce schimbare ar face pentru Euro 2018. Ostase joacă meci de meci la CSM Slatina, e golgeterul echipei, pe când Rațiu nu e titular la Gloria Bistrița. Vârsta, 21 de ani, față de 30 cât are Rațiu, e un alt atu în favoarea vasluiencei. Tehnicienii au preferat-o totuși pe Dana Rațiu, o jucătoare care, cu siguranță, va juca foarte puțin în Franța. 

Postul de pivot este însă foarte bine acoperit, România bazându-se în principal pe Crina Pintea, și apoi pe Raluca Băcăoanu, o altă surpriză plăcută în ultimul timp, atât la echipa de club, cât și la prima reprezentativă. 

5 zileau mai rămas până la startul Euro 2018. Pe 1 decembrie, la Brest, România va înfrunta Cehia, în primul meci al grupei D

Lotul României pentru Franța

  • Portari: Denisa Dedu (Siofok KC), Iulia Dumanska (SCM Rm. Vâlcea)
    Extreme stânga: Valentina Elisei Ardean (Gloria Bistrița), Cristina Florică (SCM Rm. Vâlcea);
  • Extreme dreapta: Laura Chiper (Corona Brașov), Aneta Udriștoiu (CSM București);
  • Pivoți: Crina Pintea (Issy Paris 92), Raluca Băcăoanu (SCM Rm. Vâlcea), Daniela Rațiu (Gloria Bistrița);
  • Centri: Eliza Buceschi (Corona Brașov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica), Mădălina Zamfirescu (Debrecen);
  • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Gabriela Perianu (Siofok KC), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare);
  • Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai), Melinda Geiger (Siofok KC).

Programul meciurilor României la Euro 2018

  • 1 decembrie, ora 19:00 România-Cehia
  • 3 decembrie, ora 19:00 România-Germania
  • 5 decembrie, ora 22:00 România-Norvegia

* toate meciurile vor fi transmise în direct de TVR 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
10153755897004409
Ilascu Mircea  •  26 Noiembrie 2018, 09:47

Bazaliu nu face faza de aparare si din pacate nici nu prinde echipa in campionat . Ar fi fost mai bine daca ar juca la o alta echipa din campionat altfel se va pierde un talent gen Adrian Tacalie sau Vizitiu . Macar Tacalie a prins un turneu final si a jucat f. bine .Melinda Geiger nu are nici un meci de referinta si nu cred ca o va face nici in Franta .Am stat prost si inca stam , la acest post de extrema dreapta . Extrema stanga Elisei poate fi inlocuita pentru ca sunt multe tinere de mare talent . Martin Ambros vede fetele in cateva meciuri , multe nume ii sunt servite si nu poate sa faca o selectie riguroasa si mai ales obiectiva . Ar fi trebuit un antrenor care vede meciurile in campionat la cald si o selectie obiectiva .

1603630919884559
Belciug Gigi  •  25 Noiembrie 2018, 17:40
Postat de Mircea Serban pe 25 Noiembrie 2018, 16:38

BAZALIU este cea mai buna handbalista a “noului val“, dar cineva nu o vrea in lotul nationalei! Unguroaicele sau nemtoaicele ar da oricat pentru o astfel de jucatoare, iar Ambrus -cel care este aproape “infiat“ de oficialii de la Budapesta, are grija sa faca din nationala Romaniei o prada usoara! Inca o dovada, ca nu suntem capabili sa protejam valori ci, doar sa distrugem! Bianca, pleca aoriunde, nu-ti mai irosi talentul in cloaca de la FRH!

Nu avem interi! Bazaliu putea juca pe acest post. Nu cred ca vor ajuge prea departe. Sa dea Domnul sa ma insel! Vom vedea ce va fi.....

10204072431627928
Mircea Serban  •  25 Noiembrie 2018, 16:40

Nu stiu daca Romania va face un egal in grupa!?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează