SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

Adrian Vasile, înaintea „dublei” cu Vâlcea din „optimile” Ligii: „Ne place presiunea”

Adrian Vasile e la al doilea sezon ca antrenor principal la CSM București FOTO Raed Krishan
Adrian Vasile e la al doilea sezon ca antrenor principal la CSM București FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 03 martie 2021 14:44 / Actualizat miercuri, 03 martie 2021 16:45

Adrian Vasile, antrenorul echipei din Capitală, prefațează duelul de sâmbătă cu SCM Râmnicu Vâlcea din optimile de finală ale Ligii Campionilor

  • Sâmbătă 6 martie, ora 17:00: SCM Râmnicu Vâlcea-CSM București (DIGI 1, TELEKOM 1, LOOK PLUS)
  • Sâmbătă 13 martie, ora 17:00: CSM București-SCM Râmnicu Vâlcea (DIGI 1, TELEKOM 1, LOOK PLUS)

În ultimii ani, rivalitatea dintre SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București a dat naștere la meciuri tari și la pasiuni aprige. După ce s-au duelat săptămâna trecută în Liga Națională, cele două formații schimbă scena și se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor. Miza e acum mult mai mare: calificarea în "sferturile" celei mai tari competiții intercluburi din Europa. 

Adrian Vasile, antrenorul principal al echipei din Capitală, nu a fost pe bancă la succesul din turneul de la Sfântul Gheorghe din cauza că era în izolare, el infectându-se cu SARS-CoV-2. De luni a revenit alături de fete și privește cu optimism spre dubla confruntare cu echipa din Vâlcea. 

- Adi, ne aflăm în fața unei premiere: niciodată nu s-au mai întâlnit două echipe românești în Liga Campionilor și într-o fază eliminatorie. Toată lumea compară această "optime" cu ce s-a întâmplat în "sfertul" din Europa League dintre Steaua și Rapid. Cum vezi tu această confruntare?
- Pe undeva, așa se întâmplă în viață, cumva lucrurile te duc spre o astfel de situație. Pe de altă parte îmi pare și rău pentru că mi-ar fi plăcut ca ambele echipe să fi avut șansa de a merge mai departe. Cred că dacă am fi avut două echipe în sferturile de finală ar fi fost și mai bine pentru handbalul românesc. Asta a fost competiția, așa am ajuns în urma clasamentului.

- Dacă ți s-ar fi spus la începutul grupelor că veți avea acest duel, pentru că era destul de greu de realizat, ce ai fi zis? 
- În anul acesta, în care calculele se pot schimba de la o săptămână la alta atât de drastic, e greu să faci o astfel de previziune. În această perioadă trebuie să facem tot ce depinde de noi, să înțelegem că trebuie să ne adaptăm, după care trebuie să câștigăm luptele pe care suntem meniți să le ducem, iar pentru noi Vâlcea este o luptă pe care trebuie să o dăm în drumul nostru spre medalii, să trecem de unul dintre adversarii noștri importanți.

„Un meci eliminatoriu vine cu o anumită încărcătură" 

- Întotdeauna ați avut meciuri grele cu Vâlcea, e o rivalitate, e o altă determinare, o altă mobilizare? 
- E un meci care are și alte ingrediente speciale pe lângă jocul de handbal în sine: faptul că suntem din aceeași țară, faptul că există această rivalitate de câțiva ani de zile. Mai ales pentru cei din afară reprezintă o picanterie înainte să înceapă meciul. Da, asta sporește și atractivitatea, câteodată și dramatismul de meci, are toate ingredientele să fie un meci special atunci când jucăm împotriva celor de la Vâlcea.

- Ești mulțumit de acest sezon, mai ales că acest loc trei, dacă e să mergeți mai departe, vă aduce în cale adversari extrem de puternici? 
- În drumul spre Final 4 nu cred că poți să vorbești despre adversari ușori, oricum ar fi fiecare în parte este dificil din diferite puncte de vedere. Un meci eliminatoriu vine cu o anumită încărcătură, cu un anumit stres, unde ai nevoie de experiența și de valoarea jucătoarelor.

- E un sistem diferit. 
- Pentru mine este unul atractiv, acesta cu play-off spulberă cumva din lucrurile care se simțeau așezate din sezoanele trecute pentru că te calificai direct în "sferturi", așa este mai mult dramatism. Cred că pentru handbalul feminin, acest format o să sporească atractivitatea. Îmi doresc să ajungem departe, în Final 4, îmi plac luptele grele până ajungi în astfel de momente. Asta te va defini până la urmă ca echipă.

- Ce crezi tu că va face diferența într-o astfel de dublă"?
- Un pic din fiecare lucru. Ai două manșe în care ai timp să recuperezi sau să ai grijă de rezultatul pe care-l faci. Sunt 120 de minute în care trebuie să speri sută la sută și să faci tot ce depinde de tine, astfel încât să-ți mărești șansele de a câștiga. Ce o să conteze foarte mult este experiența jucătoarelor la nivelul acesta, contează la un moment dat, cum îmi place să-i spun, educația unei echipe pentru că ne apropiem de finalul unui sezon în care acum începem să fim testați. Astfel începe să se vadă cât de bine ai sedimentat toate straturile de informație până în acest moment.

Adrian Vasile, înaintea „dublei” cu Vâlcea din „optimile” Ligii: „Ne place presiunea”
Duelurile de pe semicerc au fost aprige și la ultimul duel dintre CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea FOTO sportpictures.ro

Calitate și caracter 

- Voi, ca antrenori, simțiți cel mai bine: cum e să te folosești de niște jucătoare care vor pleca de la echipă - unele sunt mai profesioniste, alte mai puțin -, e greu să le motivezi? 
- Este un subiect care plutește, așa, în aer în jurul oricărei echipe în perioada asta. Eu o să vorbesc doar despre experiența pe care o am la CSM București în toți acești ani și trebuie să vă spun că, de fiecare dată, fiecare jucătoare care a fost în acest colectiv a încercat să facă totul pentru ca la finalul unui sezon noi, ca echipă, să câștigăm tot ce se poate. Cred că este foarte plăcut pentru un jucător să plece dintr-un loc și să i se simtă lipsa.

 - Chiar așa... 
- Mai mult decât atât, în cariera unui jucător nu se știe niciodată: anul următor ai posibilitatea să joci Final 4 sau să câștigi un campionat acolo unde evoluezi? Și atunci, trebuie să te asiguri în carieră ca atunci când ai posibilitatea să câștigi ceva, tu trebuie să încerci să câștigi acel lucru pentru că, într-un final, te va face să fii bun. Eu m-am bucurat să fac parte din acest colectiv, de ceva timp să-l și conduc, pentru că am putut să simt pe pielea mea această calitate și acest caracter al jucătoarelor care au fost aici și pe mine asta m-a bucurat foarte tare.

- A fost o perioadă grea pentru tine: din cauză că ai avut COVID-19, a trebuit să stai departe de echipă. Cum a fost revenirea, cum te-au primit fetele? 
- Nu doar eu am revenit, ci jumătate de echipă s-a întors la antrenamente de luni și dintr-odată s-a umplut sala: și cea de ședințe, și cea de antrenamente. Trebuie să recunosc că am fost tare mândru de felul în care în aceste două săptămâni staff-ul și cu fetele care nu au fost bolnave au gestionat această situație. Cred că denotă foarte multă valoare umană și mult caracter ca atunci când sunt momente grele să te unești și să-ți găsești niște resurse și mai mari pe care să poți să le accesezi și să poți să continui treaba foarte bine. Pentru mine, ăsta este un spirit de echipă senzațional pe care nu știi să-l pui în cuvinte, dar uite că la un moment dat viața te duce într-o situație în care trebuie să-l demonstrezi. Vorba unui antrenor de-ai mei: în teren e pe probate, atunci când faci lucrurile astea în teren, atunci treaba devine foarte simplă.

- Legat de calificare, crezi că totul se va decide în meciul de la București? La câte goluri ar trebui să câștige o echipă ca să fie sigură de calificare? 
- Pentru mine calculul este foarte clar: avem un meci la Vâlcea și unul la București, ambele partide trebuie să le jucăm și să le câștigăm, avem voie să ne facem calcule după ce se termină meciurile! Nu-mi fac calcule dinainte pentru că vă pot da un exemplu de unele eșuate. 

- Te rog... 
- Am câștigat la un gol în „sferturi" cu Rostov și lumea a zis „Vă veți duce în Rusia și veți pierde!". Nu s-a întâmplat așa! Sau am câștigat la 13 goluri cu Metz acasă și mai aveam un pic și ziceam că nici nu mai trebuie să jucăm meciul din deplasare că e rezolvată calificarea, iar când avea Metz plus nouă, credeți-mă că pe bancă nu aveam o senzație prea bună! Pentru un astfel de meci eliminatoriu trebuie să te pregătești 120 de minute absolut, cu maximum din toate posibilitățile pe care le ai!

- Simți că presiunea e pe CSM pentru că e marea favorită? 
- Pe CSM e întotdeauna presiune, aproape împotriva oricui am juca presiunea e pe noi, iar eu nu o simt ca pe o presiune, ci ca pe o responsabilitate. Am avut marele noroc să fiu educat sportiv în clubul Armatei, Steaua. Cu această senzație și cu sentimentul de învingători am fost crescuți. Pentru mine nu a fost o presiune, ci mai degrabă o responsabilitate sau o provocare pe care trebuie să o îmbrățișez și să o câștig. Așa că presiunea e mereu pe CSM București, dar nouă ne place presiunea!

 „Îmi plac aceste provocări cu care vin finalurile de sezon pentru că le văd ca pe niște teste. Iar dacă ți-ai făcut treaba bine, le vei trece, dacă nu, nu vei merge mai departe și trebuie să o iei de la capăt"-Adrian Vasile

„Sunt mândru de cum au ținut fetele și staff-ul această perioadă de două săptămâni în care am lipsit. Glumeam spunându-le: "Sper să nu vă încurc acum că am revenit!" pentru că au făcut o treabă foarte bună"- Adrian Vasile

Regrete vizavi de lipsa fanilor 

Cele două confruntări se vor desfășura fără public. „Trebuie să spun, gândindu-ne la spectatori, că atât la București, cât și Vâlcea, avem unele dintre arenele din Europa unde chiar îți face plăcere să joci, inclusiv să fii adversar, la cât de frumoasă este atmosfera! Pentru cei care n-au avut parte de suportul acestor minunați fani, n-a fost un sezon deloc ușor, dar tot ce putem face e să ne dorim să revenim la o normalitate pe care o știam dinainte. Să-i bucurăm și pe fani, să ne luăm energia de la ei", a spus antrenorul celor de la CSM. 

Program optimi de finală

  • Sâmbătă 6 martie,  ora 17:00            SCM Râmnicu Vâlcea-CSM București
  • Sâmbătă 13 martie, ora 17:00            CSM București-SCM Râmnicu Vâlcea
DataOraş gazdăMeciul și scorul Competiție
25.08.2018București      CSM București-SCM Rm. Vâlcea  31-33 după prelungiriSupercupa României
09.10.2018București   CSM București-SCM Rm. Vâlcea  19-22  Liga Națională
13.03.2019 Rm. Vâlcea  SCM Rm. Vâlcea-CSM București  29-30    Liga Națională
21.04.2019 Bistrița         CSM București-SCM Rm. Vâlcea  30-29 după prelungiri finala Cupei României
25.08.2019Brașov  SCM Rm. Vâlcea-CSM București  23-29    Supercupa României
21.09.2019 Rm. Vâlcea SCM Rm. Vâlcea-CSM București  20-19    Liga Națională
11.03.2020București    CSM București-SCM Rm. Vâlcea  23-22   Liga Națională
06.09.2020București     CSM București-SCM Rm. Vâlcea  19-22    Cupa României, Supercupa României  
18.02.2021Sfântu Gheorghe      CSM București-SCM Rm. Vâlcea 27-22             Liga Națională

Citește mai multe despre meciul SCM Râmnicu Vâlcea-CSM București:

Cinci momente importante, dar și controversate între Vâlcea și CSM București!

CSM București a câștigat derby-ul cu SCM Rm. Vâlcea, în ciuda problemelor de lot! Urmează șocul din Liga Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close