HANDBAL  ·  CM MASCULIN

Campionatul Mondial de handbal masculin începe azi! România, singura fostă câștigătoare absentă » Favoritele la trofeu

Ediția a 27-a a Campionatului Mondial de handbal masculin debutează azi, în Egipt. Între cele mai bune 32 de echipe din lume nu se află și România, care a ratat din nou calificarea. Egipt-Chile e meciul de deschidere.
Ediția a 27-a a Campionatului Mondial de handbal masculin debutează azi, în Egipt. Între cele mai bune 32 de echipe din lume nu se află și România, care a ratat din nou calificarea. Egipt-Chile e meciul de deschidere.

Articol de - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2021 00:00 / Actualizat miercuri, 13 ianuarie 2021 09:23

Ediția a 27-a a Campionatului Mondial de handbal masculin debutează azi, în Egipt. Între cele mai bune 32 de echipe din lume nu se află și România, care a ratat din nou calificarea. Egipt-Chile e meciul de deschidere.

 • Pentru prima dată în istorie, Mondialul de handbal masculin reunește la start 32 de echipe. Egiptul e gazdă, pentru a doua oară, după 1999, a celei mai importante competiții de pe semicerc
 • România este singura fostă campioana mondială care nu e prezentă la competiția din Egipt
 • Turneul este transmis la TV pe programele Telekom Sport, Digi Sport și Look Sport.

Pentru prima dată în istorie, Mondialul de handbal masculin reunește la start 32 de echipe. Egiptul e gazdă, pentru a doua oară, după 1999, a celei mai importante competiții de pe semicerc.

Vor fi 16 echipe din Europa, 7 din Africa, 5 din America și 4 din Asia. Nicio echipă noneuropeană nu a câștigat vreodată titlul mondial, iar lucrurile probabil că vor sta la fel și acum, formațiile de pe Bătrânul Continent fiind mari favorite. De altfel, doar trei echipe din restul lumii au ajuns în semifinale, de-a lungul timpului. Una singură a luat și medalie, Qatar în 2015, locul 2! Și atunci însă, echipa qatariană a fost una formată, în marea ei majoritate, din jucători europeni naturalizați.

Campionatul mondial de handbal masculin. România trăiește din trecut

România este la al cincilea turneu final consecutiv la care nu reușește calificarea. Dintre fostele campioane mondiale, este singura absentă. Pentru această ediție, din cauza pandemiei de COVID-19, preliminariile pentru CM au fost anulate, luându-se drept criteriu ultimele campionate continentale. Cum România nu a fost însă prezentă la Euro 2020, adio, calificare! Două echipe au primit wild-card din partea Federației Internaționale de Handbal (IHF): Polonia și Rusia.

Campionatul Mondial de handbal masculin, fără spectatori

Inițial, Egiptul anunțase că meciurile se vor disputa cu spectatori în tribună. Uniunea Europeană a Jucătorilor de Handbal a trimis însă o scrisoare semnată de 14 căpitani ai reprezentativelor din Europa președintelui IHF, egipteanul Hassan Moustafa, prin care solicita forului mondial să renunțe la acest plan. Motivul e acela că prezența fanilor la competiție ar crește riscul răspândirii coronavirusului printre sportivi, staff-uri și privitori.

O serie de vedete, printre care danezul Mikkel Hansen, au anunțat că boicotează Mondialul dacă se va recurge la măsura disputării meciurilor cu spectatori. Comitetul Local de Organizare (LOC) a cedat presiunilor. Mai mult, în Egipt, reprezentanții presei vor intra și ei într-o "bulă" complet izolată, fiind testați la fiecare 72 de ore. O Comisie de presă LOC va fi însărcinată cu acoperirea turneului!

Favoritele Campionatului Mondial de handbal masculin 

DANEMARCA

 • Bookmakerii caselor de pariuri văd Danemarca drept principala favorită la câștigarea titlului în Egipt. Campionii mondiali en titre, dar și campionii olimpici de la Rio de Janeiro, vin însă după un European dezastruos în care nu au reușit să treacă de faza grupelor, ocupând la final locul 13! 
 • „Vom face tot posibilul pentru a ne apăra titlul mondial și așteptăm cu nerăbdare să jucăm în Egipt. Respectăm însă fiecare adversar", a declarat antrenorul Nikolaj Jacobsen.
 • Danezii vor avea în lot toate vedetele, venind cu Mikkel Hansen, Niklas Landin, Lasse Svan, Lauge Schmidt sau Toft Hansen. 
 • COTĂ 4,00
Mikkel Hansen
Mikkel Hansen

NORVEGIA

 • Norvegia a pierdut două finale de Campionat Mondial, în 2017 și 2019. Speră ca a treia oară să fie cu noroc. Antrenorul Christian Berge, care a preluat naționala în 2014, a schimbat fața reprezentativei din Țara Fiordurilor. Norvegienii vor avea o grupă foarte grea, cu Franța alături, dar nu se sperie. 
 • „Sperăm să jucăm semifinalele și să aducem o altă medalie acasă. Suntem gata să facem munca grea, suntem pregătiți", anunță tehnicianul scandinav. 
 • Superstarurile Norvegiei, Sander Sagosen, Harald Reinkind, Christian O'Sullivan, sunt gata de un turneu final mare. Specialiștii anunță însă o altă stea a handbalului nordic, Alexandre Blonz. 
 • COTĂ 4.25

SPANIA

 • Campioana Europei, Spania are forța să câștige un nou titlu mondial, după cele din 2005 și 2013. Au trecut 8 ani și simetria trebuie să continue. Antrenorul Jordi Ribera se bucură de o echipă cu adevărat stelară. 
 • Pérez de Vargas, Rodrigo Corrales, Alex Dujshebaev, Jorge Maqueda, Aitor Ariño, dar și veteranul Raúl Entrerríos (40 de ani), aflat la ultimul Campionat Mondial, sunt stelele "Furiei Roșii", cum este supranumită reprezentativa Spaniei. 
 • Va fi ultimul test înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, principalul obiectiv al ibericilor.
 • COTĂ 5,00

Grupele CM 2021

Grupa A

 • Germania; Ungaria; Uruguay; Capul Verde.

Grupa B

 • Spania; Tunisia; Brazilia; Polonia.

Grupa C

 • Croația; Qatar; Japonia; Angola.

Grupa D

 • Danemarca; Argentina; Bahrain; RD Congo.

Grupa E

 • Norvegia; Austria; Franța; SUA.

Grupa F

 • Portugalia; Algeria; Islanda; Maroc.

Grupa G

 • Suedia; Egipt; Cehia; Chile.

Grupa H

 • Slovenia; Belarus; Coreea de Sud; Echipa Federației Ruse.

Cum se desfășoară competiția?

 • din fiecare grupă se califică primele trei clasate
 • în Main Round, echipele calificate din A și B formează Grupa I, echipele din C și D Grupa II, echipele din E și F Grupa III și formațiile din G, H  Grupa IV 
 • primele două echipe din cele patru grupe principale obțin biletele pentru „sferturi”.

4 sălivor găzdui meciurile la Campionatul Mondial: Cairo Stadium Indoor (16.200 de locuri), New Capital (7.000), Borg El Arab (5.000) și 6th of October (4.500)

6 titluri mondialea câștigat Franța în istorie. Urmează Suedia și România, cu câte 4

Citește și alte știri din handbal: Germania surprinde toată Europa! Este prima țară din UE care face acest lucru în lupta cu COVID-19. Decizie incredibilă
Libertatea
Comentarii (2)
Cony Nick  •  13 Ianuarie 2021, 16:16

SUA, a doua echipă naținală care se retrage de Mondialul de handbal masculin! Cine ia locul americanilor SUA a fost înlocuită de Elveţia,

Cony Nick  •  13 Ianuarie 2021, 16:15

--în locul lui USA joaca Elvetia...... GSP faceti corectare.....

Vezi toate comentariile (2 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:30 Fotbal, Liga 1
Hermannstadt - CFR Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Getafe
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet
Liga 1