SPORTURI  »  HANDBAL  »  HAOS LA VÎLCEA

Cenuşăreasa Ligii Naţionale » Ce a însemnat Vîlcea în handbal şi ce a ajuns!

Maria Torok Duca (a treia din dreapta), a fost în 2011 secundul Anjei Andersen la Oltchim, alături de Aurelian Roşca şi Luminiţa Dinu
Maria Torok Duca (a treia din dreapta), a fost în 2011 secundul Anjei Andersen la Oltchim, alături de Aurelian Roşca şi Luminiţa Dinu

Articol de - Publicat miercuri, 24 iulie 2013 00:00 / Actualizat marti, 23 iulie 2013 19:28

Nou-înfiinţata echipă de la Vîlcea, care ia locul Oltchimului, are şanse minime să reziste în prima ligă. Bugetul echipei e cel mai mic dintre cele 12 formaţii.

Sezonul trecut, Oltchim Rm. Vîlcea creiona cea mai bună echipă din istoria clubului. Katarina Bulatovici, Allison Pineau, Alexandrina Barbosa, Silvia Navarro, Amandine Leynaud se adăugau celorlalte vedete prezente la Vîlcea în tentativa de a cîştiga Liga Campionilor.

Tensiunile de la Vîlcea, lipsa banilor au deturnat corabia condusă de danezul Jakob Vestergaard. Chiar şi aşa, Oltchim a ajuns în semifinale, a ratat dramatic calificarea în finală şi a adunat cele mai multe puncte reuşite vreodată în Ligă într-un sezon: 22! Finalul a fost însă trist. Echipa s-a desfiinţat, jucătoarele au plecat şi despre campioana României se va vorbi de acum doar la trecut!

Obiectiv: salvarea de la retrogradare
Echipa care i-a luat locul în prima ligă, HC Oltenia, a devenit între timp HCM Rm. Vîlcea, fiind susţinută de Primărie. Cu un buget de peste 10 ori mai mic decît al Oltchimului de anul trecut, HCM nu-şi poate propune decît salvarea de la retrogradare. Chiar şi aşa, în condiţiile în care echipa s-a format doar din junioare şi handbaliste refuzate de celelalte echipe din Liga Naţională, obiectivul va fi foarte greu de îndeplinit.

"Noi am luat-o de la zero. Exact ca atunci cînd începi să aduni jucătoare, să-ţi formezi o echipă. Iar munca nu este deloc uşoară. Să nu se uite însă că şi la începutul anilor '80, cînd s-a născut Chimistul, devenită apoi Oltchim, tot de jos s-a plecat! Trebuie doar răbdare" e încrezătoare noua antrenoare a echipei, fosta mare handbalistă Maria Torok Duca.

De la peste 100 de trofee la unul singur
Vedetele de cinci stele de la Oltchim, din sezonul trecut, cîştigaseră împreună, în toate competiţiile, cu mult peste 100 de trofee. Acum, în lotul încropit la Vîlcea, o singură handbalistă a cucerit un trofeu. E vorba de Amalia Busuioceanu, fostul centru de la Rapid, care a cîştigat campionatul cu echipa din Giuleşti în 2003.

În rest, jucătoare, puţine, gen Janina Luca, Mihaela Pătuleanu, Irina Lazarin, care au adunat cîteva sezoane în Liga Naţională, fără a ieşi în evidenţă. Celelalte sînt debutante în prima ligă, făcînd abia acum trecerea de la junioare şi tineret.

Cei mai cunoscuţi, antrenorii!
Dacă HCM Rm. Vîlcea nu are jucătoare cu nume în lot, în schimb, pe bancă, va avea trei foste mari handbaliste! "Principal" va fi Maria Torok Duca, care va fi ajutată de Maria Rădoi şi de Ildiko Kerekes Barbu. Toate trei au jucat la Oltchim, dar au îmbrăcat în multe rînduri şi tricoul echipei naţionale.

250.000 de euro e bugetul anunţat al formaţiei HCM Rm. Vîlcea, cel mai mic din prima ligă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
usla
usla  •  02 August 2013, 19:08

Din cate vad eu, a treia din dreapta e LUMINITA HUTUPAN in poza de mai sus. A verificat ce a zcris sub poza cel ce a postat-o?

brancusi
brancusi  •  27 Iulie 2013, 10:09
Postat de razvyyc pe 26 Iulie 2013, 14:37

Brancusi, nationala de polo a Romaniei (ai zis sa dam exemple de reprezentative) este in primele 10 echipe din Europa, ba chiar intra in primele 10 din lume. Si asta fara aporturi substantiale de capital. Iar Oltchim este o deziluzie, este prima echipa din lume care nu reuseste o finala de CL, desi avea al doile buget dintre participante in ultimele 3 sezoane. Atunci cand nu reusesti sa atingi obiectivul pentru care ai alocate suficiente resurse... inseamna ca faci de fapt contraperformanta. Si te intreb acum: stii echipe romanesti care sa au buget care le incadreaza in primele 4 echipe din Europa? In afara de Oltchim, nici o echipa nu a avut buget nici de primele 10....

Ai gasit "acul",felicitari,chiar imi scapase.Si foarte pertinente comentariile tale.Te contrazic insa in privinta punerii axiomatice a semnului de identitate intre nivelul bugetului si nivelul performantei.Este o conditie necesara,dar nu si suficienta,stii prea bine ca-n ziua de azi inalta performanta este produsul activitatii organizatiei,nu doar a unei parti din ea(desigur,se pot intampla si exceptii,dar ca orice exceptie in cazuri extrem de rare),deci ideea mea era ca nu sportivii trebuie sa fie scosi tapi ispasitori si-n capul lor sa se sparga oalele...

razvyyc
razvyyc  •  26 Iulie 2013, 14:46

Haos la Valcea... doar pentru ca barosanii au fost obisnuiti cu sume colosale. HCM Baia Mare termina pe loc de cupele europene cu banii astia, iar in sezonul urmator mergeau pana prin optimi in EHF, dupa ce au umblat cu mana intinsa, din usa in usa, neavand buget suficient pentru cupele europene. Isi doreau un palmares bun pentru cupe si faceau totul pentru ca acest lucru sa fie realizat. Culmea ironiei: desi avea o sumedenie de jucatoare tinere sub contract, Oltchim nu s-a gandit la perioade grele, desi au fost avertizati cu un an in spate. Nici un scenariu, nici un plan, nimic. Cum se diminueaza fondurile, cum fug toti.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează