SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

CSM București și SCM Rm. Vâlcea și-au aflat adversarele din Liga Campionilor! Cum arată grupele

Cristina Neagu vrea să câștige Liga Campionilor cu CSM București
Cristina Neagu vrea să câștige Liga Campionilor cu CSM București

Articol de - Publicat miercuri, 01 iulie 2020 19:08 / Actualizat miercuri, 01 iulie 2020 21:40

CSM București și SCM Rm. Vâlcea și-au aflat azi adversarele din grupele Ligii Campionilor în sezonul 2020-2021. 

Noul format al Ligii Campionilor aduce, cu siguranță, mai mult suspans și mai mult echilibru. România are pentru al doilea an consecutiv două echipe la feminin, dar, din păcate, niciuna la masculin.

Tragerea la sorți a grupelor Ligii Campionilor a avut loc azi, la Viena, și a fost efectuată chiar de președintele EHF, Michael Wiederer, și de Markus Glaser, șeful Comisiei de Competiții a forului european. Cele mai bune 16 echipe din Europa au fost împărțite în patru urne valorice, atât la feminin, cât și la masculin.

Federația Europeană de Handbal (EHF) a omis-o pe Dinamo și nu i-a acordat mult așteptatul wild-card, lucru care nu s-a întâmplat la feminin, acolo unde CSM București a primit una dintre cele 7 invitații.

Cunoștințe vechi

SCM Rm. Vâlcea a intrat la tragere în prima urnă valorică, în timp ce CSM București a fost plasată în urna a treia. Nici una dintre formații nu poate spune însă că a avut noroc sau ghinion la tragere. Vâlcea a dat, încă o dată, peste campioana Europei, Gyor, dar și peste Buducnost Podgorica sau Brest Bretagne. Sunt echipe pe care le-a întâlnit și în sezonul trecut și în fața cărora nu a câștigat niciun punct!

CSM București are și ea, la rândul său, echipe care parcă o urmăresc. E cazul franțuzoaicelor de la Metz, al danezelor de la Esbjerg sau al rusoaicelor de la Rostov Don. Cunoștințe mai vechi sunt însă și unguroaicele de la Ferencvaros, norvegiencele de la Kristiansand sau nemțoaicele de la Bietigheim.

14 meciuri sigure

Sistemul de desfășurare a Ligii Campionilor s-a schimbat odată cu noul format. În faza grupelor se va juca fiecare cu fiecare, tur-retur, fiecare echipă având 14 dispute. Primele două clasate în fiecare serie se vor califica automat în "sferturi", în timp ce ultimele două clasate vor fi eliminate. Restul echipelor, locurile 3-6, vor juca pentru "optimi", locul 3 cu 6 și locul 4 cu 5.

Sezonul actual al Ligii a fost anulat din cauza pandemiei, atât SCM Rm. Vâlcea, cât și CSM București fiind calificate în faza "sferturilor".

Bani mai mulți

Pentru prima dată în istorie, EHF a anunțat pentru sezonul viitor premii în bani pentru echipele participante. Astfel, la feminin, pentru fiecare meci disputat în deplasare, cluburile vor primi 10.000 de euro. Se vor putea acoperi astfel cheltuielile cu cazarea și masa. Fiecare punct câștigat în faza grupelor va aduce cu el în contul echipei respective 1.000 de euro. Câștigătoarea Ligii Campionilor are un premiu garantat de 200.0000 de euro, iar finalista 150.000. Locurile 3 și 4 vor încasa, și ele, cecuri de 100.000 de euro, respectiv 50.000 de euro.

Grupa A
Metz Handball
Rostov Don
Vipers Kristiansand
Team Esbjerg
FTC Rail Cargo
CSM București
BBM Bietigheim
Krim Mercator Ljubljana

Grupa B
SCM Rm. Vâlcea
Gyor Audi ETO
Buducnost Podgorica
Borussia Dortmund
ȚKSA Moscova
Brest Bretagne
HC Odense
Podravka Koprivnica

Se va juca doar sâmbăta și duminica

Dacă până acum EHF accepta ca meciurile de Ligă să se dispute, la feminin, în orice zi a săptămânii, dar cu preponderență de vineri până luni, acum partidele se joacă doar în week-end, sâmbăta și duminica. Și orele sunt "bătute în cuie": sâmbăta de la 17:00 și 19:00, iar duminica de la 15:00 și 17:00. Prima etapă este programată pe 16/17 septembrie.

Dumanska vine iar la Vâlcea

SCM Rm Vâlcea va juca în faza grupelor și cu Podravka Koprivnica, campioana Croației. Este chiar echipa la care a plecat fostul portar al oltencelor, goal-keeperul echipei naționale, Iulia Dumanska. Tot la Podravka va juca în viitor și Sorina Tîrcă, dar interul stânga este condiționată de suspendarea pentru cazul de dopaj de la Corona. Nemțoaica Evgenija Minevskaja, adusă de Vâlcea în această vară, va juca și ea împotriva fostei echipe, liderul din Franța, Brest Bretagne.

Toate testele COVID, negative

SCM Rm. Vâlcea s-a reunit luni în vederea noului sezon. Campioanele au efectut la Rm. Vâlcea vizita medicală, dar și teste RT-PCR. Rezultatele analizelor COVID au sosit, iar toate componentele lotului, cât și stafful echipei, au trecut cu bine, testele fiind negative. CSM București urmează să se reunească pe 6 iulie, la București.

5echipe din cele 16 participante au câștigat Liga Campionilor de-a lungul timpului: Gyor (5 trofee), Buducnost (2), Krim Ljubljana (2), Podravka (1), CSM București (1)

MASCULIN: Sare pe rană

Dacă ar fi fost acceptat în Liga Campionilor, în locul ucrainenilor de la Motor Zaporojie, Dinamo ar fi avut parte de o grupă de senzație. La București ar fi venit Barcelona, Kiel și Veszprem între altele. Dinamo, din păcate, va juca însă doar în grupele Europa Handball League, a doua competiție ca valoare.

Iată cum arată grupele Ligii, la băieți:

Grupa A
Vardar Skopje (Mcd)
Paris Saint-Germain (Fra)
Vive Kielce (Pol)
FC Porto (Por)
Pick Szeged (Ung)
Meșkov Brest (Blr)
Elverum Handball (Nor)
Flensburg Handewitt (Ger)

Grupa B
Barca (Spa)
Veszprem (Ung)
THW Kiel (Ger)
Aalborg (Dan)
Nantes (Fra)
Motor Zaporojie (Ucr)
RK Celje (Slo)
PPD Zagreb (Cro)

Citește mai multe știri din handbal: 

Nora Mork, cel mai prost transfer din istorie la CSM București » Sumă uriașă primită din bani publici pentru 31 de minute jucate!

Acuzații dure după ce Dinamo n-a primit wild-card pentru Liga Campionilor: „Trebuie să ai un sponsor mare în spate să-l duci plocon la EHF!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
180190845824463
Mihnea Iorga  •  01 Iulie 2020, 23:01

Pana si sistemul american e mai echitabil. Intr-adevar zonele bogate au echipe multe, insa cam toate regiunile in care fotbalul are o minima popularitate au macar o reprezentanta in MLS, chiar daca nu poate emite pretentii la trofee... In schimb in handbalul feminin tari cu o bogata istorie sau tari in care handbalul incepuse sa se dezvolte in ultima perioada nu mai au nicio sansa sa sa evoleze in Champions League... Cehia si Polonia care reusisera sa ajunga din nou in Liga dupa cativa ani de absenta, Ucraina si Austria care inca dau cele mai titrate echipe din handbalul feminin, Macedonia cu reprezentanta in finala din 2018, Suedia cu Savehof an de an in Champions League, Spania cu rezultate excelente la nivel de nationala, toate nu mai au nicio sansa de a participa in competitia bogatilor in noul format... In ritmul asta handbal de performanta se va mai juca in 4-5 tari, in rest va deveni un sport practicat la nivel de semiamatori... Sportul va pierde, bogatii vor fi fericiti, din 5 tari, 3 vor lua medalie an de an...

vladutz13
vladutz13  •  01 Iulie 2020, 20:17

E foarte rau ce se intampla, ne ducem dupa sistemul american unde nu promoveaza nimeni, nu exista ligi inferioare, doar se mai tranzactioneaza din cand in cand locurile. De ce sa nu mai fie meciuri de calificare? De ce sa se atribuie asa doar pe coeficient locurile? sau si mai rau cu wild carduri??? bleah. Bogatii isi conserva puterea (in cazul asta la handbal feminin si noi ne numaram printre ei)

clarvazatorul
clarvazatorul  •  01 Iulie 2020, 20:00

Oricum grupa CSM-ului e de foc, pe langa ce are Gyor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează