SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

Cum trece CSM București de criza coronavirus? Program de 80 de minute în fiecare zi: cum arată planul de bătaie al preparatorului Dragoș Luscan

Carmen Martin, CSM București, foto: @carmen_martin4/
Carmen Martin, CSM București, foto: @carmen_martin4/

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2020 09:46

Dragoș Luscan, preparatorul fizic al celor de la CSM București, fost colaborator și al Simonei Halep, a dezvăluit ce face în această perioadă de pauză ca să mențină handbalistele în formă. 

Pentru sportivii din toată lumea e o încercare acum să-și păstreze forma fizică. CSM București este echipa care are multe straniere în lot, iar pentru preparatorul fizic Dragoș Luscan al vicecampioanei României este o provocare să le mențină în tonus. 

„Le-am dat un program pentru fiecare zi pe care-l respectă. Partea ciudată este că nu știm exact cât durează această pauză. Programul este foarte clar, iar în fiecare zi ne dăm un raport. Toate jucătoarele sunt acasă, fie că sunt din România sau din altă țară, au avut noroc că imediat după meciul cu Vâlcea au putut să plece", a spus Dragoș Luscan. 

  • Dragoș Luscan este fost handbalist și în trecut a lucrat cu mulți sportivi români, Simona Halep sau Horia Tecău și Florin Mergea, dar și cu echipa națională feminină de handbal.

Coordonatele pregătirii de la CSM București

  1. Ce înseamnă acest program? „În această perioadă poți să faci doar un fel de menținere, încerci să reduci cât mai mult efectele negative ale statului"
  2. Cât durează? „E undeva la o oră și douăzeci de minute, au câte un anumit tip de antrenament, fie că este vorba de forță, high-intensity, sau pentru mobilitate. Mai putem să lucrăm acele exerciții pe care nu prea avem cum să le facem în timpul sezonului, nu avem timp, iar acum e un moment bun. În plus, cele care aveau mici accidentări fac separat exerciții pentru acea parte a corpului unde au probleme"
  3. Cât de mari sunt pierderile fizice? „Sunt destul de mari, trebuie multă grijă la programul de exerciții, dar și la ce mănâncă"

Totuși nu le-a impus nicio restricție fetelor de la CSM București. „E destul de greu să acționez asupra dietei în această perioadă, fiecare jucătoare a mers în sânul familiei, în Suedia se mănâncă într-un fel, în Spania în altul, dar sunt jucătoare profesioniste și cu siguranță nu vor avea abateri de la normal", a completat Dragoș Luscan. 

Preparatorul fizic de la CSM mai spune că depinde foarte mult de cât de mare va fi această pauză pentru handbaliste, dacă se ajunge la 4-5 săptămâni, toate acumulările fizice din sezon se pierd. „Oricât ai vrea să faci acasă, nu poți să compari cu ce era înainte, mai sunt și interdicțiile diverselor țări din care vin fetele, unde nu este indicat să ieși din casă", a punctat el. 

Partea plină a paharului 

Chiar dacă forțată, această întrerupere le-ar putea ajuta pe handbalistele care au suferit diverse accidentări pentru a se vindeca. 

„Noi nu prea mai aveam sportive accidentate, doar pe Nora Mork, care revine după operația la genunchi. După această perioadă, o să revină și ea, sper să fie fizic cât mai bine, dar e clar că nicio jucătoare nu o să fie într-o formă extraordinară. Eu cred că o să avem toate jucătoarele disponibile când ne vom reuni, ceea ce e un lucru foarte mare ținând cont de unde am plecat la începutul sezonului, cu multe fete accidentate"
- Dragoș Luscan

Grăbește retragerea? 

Această situație cu care sportivii nu s-au confruntat până acum le-ar putea grăbi unora retragerea? „Dacă ar fi să ne gândim la cei care sunt angrenați într-un campionat național la sporturile de echipă, trebuie văzut ce decizii iau federațiile sportive din țara noastră. Gândindu-ne la sportivii care au vizat participarea la Jocurile Olimpice, iar după această competiție să se retragă din activitate, cu siguranță totul ține de motivația pe care o au să meargă mai departe, să performeze, și ține de modul în care ei vor reveni după această perioadă în care stau acasă", a spus preparatorul fizic. 

Toți sunt afectați 

E clar că această pauză îi afectează pe toți sportivii, dar e vreo ramură mai afectată decât alta? „Toate sporturile în care factorul fizic este important vor fi influențate într-un mod negativ și aș aminti handbalul, fotbalul, tenisul și așa mai departe. Cu siguranță după această perioadă vor avea nevoie de încă o perioadă ca să se readapteze la efort pentru a se pregăti pentru competițiile viitoare" este concluzia lui Luscan. 

Citește alte materiale despre sportivii care fac sport acasă:

Antrenorii și preparatorii fizici încearcă să răspundă la cea mai dificilă întrebare a momentului: „Dacă nu te antrenezi două luni, devii pieton”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
808335439588932
Raiz Iosif  •  24 Martie 2020, 09:05

Mai interesant este cum trece de criza datoriilor catre sportivi...

suporter.csmbucuresti
suporter.csmbucuresti  •  23 Martie 2020, 11:20

Multumim pentru articol! :)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează