SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - MUNTENEGRU 20-23

FOTO Munte negru şi abrupt » România a pierdut aseară în faţa vicecampioanelor olimpice de la Londra, după ce a condus toată prima repriză

Cristina Neagu s-a zbătut
mult în meciul de aseară, pe
care l-a încheiat cu două
goluri marcate Foto: Marius Ionescu (Vrşeţ)
Cristina Neagu s-a zbătut mult în meciul de aseară, pe care l-a încheiat cu două goluri marcate Foto: Marius Ionescu (Vrşeţ)

Articol de - Publicat sambata, 08 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 07 decembrie 2012 23:14

În Grupa Principală II, handbalistele antrenate de Gheorghe Tadici merg cu un punct şi vor juca împotriva Spaniei, Ungariei şi Germaniei


Muntenegru are o populaţie de 625.000 de locuitori şi o "naţională" feminină de handbal care la Jocurile Olimpice de la Londra a cucerit singura medalie a delegaţiei, un argint. Cu această pecete preţioasă au venit Bulatovici şi celelalte la Europenele găzduite de ţara de care s-au desprins în 2006, Serbia. Cu apăsarea şi strălucirea argintului olimpic.

Click aici pentru o galerie FOTO de la meci!

Aseară însă, în Millenium Hall din Vrşeţ, a crescut o bucată de Românie. 2.000 de suporteri cu tricouri galbene, steaguri tricolore şi obrajii vopsiţi au încurajat echipa lui Gheorghe Tadici ca şi cum meciul cu Muntenegru, ultimul din grupa D, ar fi avut loc la Rîmnicu Vîlcea, la Bucureşti sau la Cluj. Meciul care urma să testeze voinţa, tăria şi rezistenţa româncelor, care în primele partide au oscilat între un joc solid preţ de 58 de minute contra Rusiei şi un chin plin de emoţii contra Islandei.

Repriza dinţilor strînşi
Acest meci urma să fie examenul. Indicatorul pentru ce va să vină în grupa principală, acolo unde, oricum, locul era asigurat. Iar în prima repriză ale noastre au ştiut toate subiectele. Apărarea e alcătuit un zid dur la nevoie, flexibil cînd a fost cazul, în faţa căruia pînă şi Katarina Bulatovici s-a trezit un pic confuză. A şi ratat o aruncare de la 7 metri pentru că alt stîlp de nădejde a fost portarul Paula Ungureanu. Ea a scos mingi imposibile, atunci cînd toate celelalte redute se predaseră. Iar Mika Brădeanu a scos din cufăr rochia de dantelă a campioanei mondiale la tineret de acum 13 ani şi a marcat 5 goluri minunate.

România a condus şi cu 3 goluri, 8-5 (min. 23) şi 9-6 (min. 24). Toată lumea ştia însă că nu e suficient. Că nu va fi. Prima repriză s-a încheiat cu 10-9, după ce Manea a valorificat o angajare a Cristinei Neagu. Avertisment previzibil pentru partea a doua.
Care a început cu o reuşită de efect a lui Nechita şi a continuat cu două atuncări de la 7 metri transformate de Knezevici prin mingi plasate lent peste Ungureanu. Alunecăm uşor pe panta descendentă. După urcuşul abrupt, suflul devine greoi, privirea se înceţoşează. Muntenegrencele iau conducerea pentru prima dată de la 1-0 în minutul 34, 13-11, dar după o serie de 4 goluri.

Începem coborîrea
Acolo se rup frînghiile care ţineau nervii şi muşchii legaţi. Preţ de un sfert de oră, din minutul 40 pînă în 55, handbalistele române trag cu dinţii de fiecare centimetru pătrat de teren. Adversarele, cu o Bulatovici intrată în modul "gol la fiecare atac", se duc la trei lungimi. Cînd mai recuperăm un pic, graţie aruncărilor-ghiulea ale lui Geiger sau fentelor lui Meiroşu, cînd Paula Ungureanu mai blochează cîte o acţiune ofensivă, adrenalina dispare repede. Cea mai mare diferenţă se păstrează şi la final, 23-20 pentru vicecampioanele olimpice, care merg în grupele principale cu maximum de puncte, 4. România are doar unul şi va întîlni Spania, Ungaria şi Germania în căutarea unei serii miraculoase care să o ducă mai departe.

Cu 2.000 de români în spate
România a jucat aseară, la Vrşeţ, ca pe teren propriu. Aproximativ 2.000 de suporteri veniţi din toate colţurile ţării, dar şi dintre cei stabiliţi în Banatul sîrbesc, au creat o atmosferă senzaţională. Cei o sută de fani muntenegreni au fost acoperiţi în totalitate de scandările "România! România!". "E extraordinar. Nu am crezut că o să vină atît de mulţi oameni", a declarat preşedintele FRH, Cristian Gaţu. Mulţi dintre suporteri le-au promis fetelor că vor veni să le susţină şi la Novi Sad, acolo unde România va juca meciurile din grupa principală.

Graniţă blocată
Ieri, cu două ore înainte de meciul dintre România şi Muntenegru, de la Vrşeţ, punctul de trecere a frontierei de la Stamora Moraviţa a fost mai aglomerat ca oricînd. Deşi, în mod normal, trecerea se face în mai puţin de zece minute, aseară, din cauza aglomeraţiei, s-a stat şi o oră şi jumătate. Mai bine de cinci sute de români au aşteptat la coadă să vină la meci să le încurajeze pe "tricolore". Comunitatea românească din Vrşeţ a făcut şi ea lobby pentru a aduce la sală cît mai mulţi români, vizitînd şcolile şi liceele din satele din apropiere.

Rusia a spulberat Islanda
După ce a terminat la egalitate cu România şi a pierdut în faţa Muntenegrului, Rusia a învins aseară Islanda cu 30-21 şi s-a calificat în Main Round. Echipa lui Vitali Krohin avea nevoie de cel puţin un punct pentru a merge mai departe, dar victoria a fost obţinută lejer. Islanda, care a dat multe emoţii României, nu a putut trece de masiva apărare a adversarelor. Rusia a condus cu 15-8 la pauză şi s-a distanţat apoi în partea a doua. Potnova şi colegele sale au intrat în grupa principală cu un singur punct şi vor avea nevoie de trei victorii pentru a spera la semifinale.

România 20 (10)
Brădeanu 6, Geiger 5, Meiroşu 3, Nechita 2, Neagu 2, Manea 2
Muntenegru 23 (9)
K Bulatovici 9, Knezevici 5, Djokici 4, Radicevici 2, Mehmedovici 1, Jovanovici 1, Lazovici 1

Rezultate CE

Grupa C: Ungaria-Spania 32-31, Croaţia-Germania 16-17
Grupa D: Rusia-Islanda 30-21; România-Muntenegru 20-23

Clasament grupa D
1. Muntenegru 3 3 0 0 79-63 6p
2. Rusia 3 1 1 1 78-72 3p
3. România 3 1 1 1 63-66 3p
4. Islanda 3 0 0 3 56-78 0p
* primele trei clasate s-au calificat în grupa principală şi pornesc cu următoarele puncte România cu 1 p, Muntenegru cu 4 p, iar Rusia cu 1 p

Clasament grupa C
1. Spania 3 2 0 1 79-73 4
2. Ungaria 3 2 0 1 83-80 4
3. Germania 3 1 0 2 58-63 2
4. Croaţia 3 1 0 2 65-69 2
*primele trei clasate merg în grupa principală II (alături de România), Spania cu 2 p, Ungaria cu 4 p si Germania cu 0 p

Adversarii României în Grupa Principală II

SPANIA - Bronz olimpic
Ibericele au cîştigat trei medalii în ultimii patru ani şi formează una dintre cele mai incomode formaţii

Spania a avut rezultate excelente în ultimii ani. Locul 2 la Euro 2008, locul 3 la Mondialul din 2011, ibericele au întregit parcursul formidabil cu medalia de bronz de la Jocurile Olimpice de la Londra. După criza economică din Spania, aproape toate jucătoarele au ales să evolueze în străinătate. Aşa se face că din lotul de 16 convocat de tehnicianul Jorge Duenas, doar 4 mai joacă în Spania. Vedetele echipei Spaniei sînt Marta Mangué, centrul de culoare, principala marcatoare a ibericelor, portarul Silvia Navarro, care evoluează la Oltchim, pivotul Begoña Fernández, dar şi Alexandrina Barbosa, portugheza naturalizată în acest an, cea care joacă tot la campioana României. România şi Spania s-au întîlnit de multe ori la ultimele competiţii, iar victoriile s-au împărţit. Spania a triumfat la CE 2008 (26-18), la Mondialul din 2009 (26-25), iar "tricolorele" au cîştigat la Euro 2010 (30-26).

UNGARIA - Toţi ochii pe Görbicz
Ungaria nu a mai reprezentat o forţă în ultimii ani, dar lucrurile se pot schimba după revenirea starului lor

Maghiarele au revenit în prim-plan o dată cu revenirea starului lor, Anita Görbicz, în echipa naţională, dar şi cu numirea pe banca tehnică a norvegianului Karl Erik Bøhn. ETO Gyor şi FTC Budapesta, cele două formaţii calificate în faza a doua a Ligii Campionilor, dau grosul jucătoarelor pentru echipa naţională: 9. România nu a mai întîmpinat probleme în disputa cu maghiarele în ultimul timp, impunîndu-se la Euro 2008, 27-21, dar şi la Mondialul din China, în 2009, 31-25. La Trofeul Carpaţi, acum o lună, România a învins Ungaria, la Oradea, cu 26-20. Pe lîngă Anita Görbicz, unul dintre cei mai buni centri din lume, vedetele Ungariei sînt Zsuzsanna Tomori, Orsolya Vérten sau Zita Szucsánszki. Poarta reprezintă punctul slab al Ungariei, după retragerea lui Katalin Pálinger.

GERMANIA - Spiritul nemţesc
Germania nu a impresionat niciodată la Europene, dar cu Germania eşti sigur de victorie doar după fluierul de final al arbitrului

România şi Germania au jucat două partide de verificare cu cîteva zile înainte de a începe Europeanul din Serbia. În primul joc, "tricolorele" s-au impus, 28-25, dar în al doilea meci, cînd Tadici a odihnit cîteva dintre titulare, Germania a cîştigat cu un uluitor 30-9! Echipa antrenată de danezul Heine Jensen nu a mai ieşit cu nimic în evidenţă în ultimul timp. Locul 13 la Euro 2010, locul 17 la CM 2011, Germania se bazează totuşi pe Clara Woltering, unul dintre cei mai buni portari din lume, pe pivotul Anja Althaus, dar şi pe Nadja Nadgornaja, socotită viitoarea stea a handbalului nemţesc. Germania are şi ea cîteva absenţe de marcă în Serbia: Susanne Müller, Stefanie Melbeck, Nina Wörz.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  08 Decembrie 2012, 23:22

Vad ca foarte multi il critica pe Tadici ca jucam fara extreme. Eu ma intreb ce vina are el ca Dinca este a 2-a extrema stanga ca valoare din tara (in conditiile in care ea inscrie cam 1 gol din 5 aruncari cu 1 sfert de semicerc liber). Mie sincer, mi se pare o echipa peste asteptari avand in vedere ca am dominat Rusia si am jucat de la egal la egal cu Muntenegru si chiar cred ca avem sanse la semifinale.

cumvretivoi
cumvretivoi  •  08 Decembrie 2012, 22:52

Sa fim seriosi! nu avem nicio sansa in urmatoarele 3 meciuri!poate daca am avea in teren urmatorul 7: UNGUREANU,GEIGER,MELINDA,MIKA,BRADEANU,GEIGER, BRADEANU!!!!!! ACESTEA AU DORIT SA INVINGA ASEARA MUNTENEGRU!! restul au fost PRAF in FRUNTE CU stanca, meirosu,(iarasi meirosu) !OLTCHIMUL fara straniere ar fi la pamant! ma tem ca nici asa nu are prea multe sanse in fata GYORULUI! CRED ca s-a terminat si cu nationala de handbal feminin! X(((((((((((

romedea
romedea  •  08 Decembrie 2012, 21:58

16:15 ESP v ROU arbitri Bonaventura/Bonaventura FRA

Vezi toate comentariile (19)
Comentează