SPORTURI  »  HANDBAL  »  STRATEGIE

Handbalul, sport național cu doar 6.284 de sportivi? » Ce strategie pregătește FRH pentru următorii 10 ani

Naționala feminină a României înainatea meciului cu Portugalai din barajul pentru CM FOTO Sorin Pană
Naționala feminină a României înainatea meciului cu Portugalai din barajul pentru CM FOTO Sorin Pană

Articol de - Publicat miercuri, 19 aprilie 2023 13:42 / Actualizat miercuri, 19 aprilie 2023 14:12

Federația Română de Handbal pregătește strategia pentru următorii 10 ani. În anul 2022, România avea oficial 267 de cluburi afiliate la FRH și 6.284 de sportivi. 

În ședința Consiliului de Administrație de vineri 21, aprilie, președintele FRH, Constantin Din, va prezenta și supune la vot „Strategia Națională pentru handbal 2023-2033”. Conducerea federație va impune ca obiective la feminin clasarea între primele 7 națiuni la fiecare competiție majoră, iar la masculin calificarea la respectivele întreceri.

Asaltul final pentru Budapesta! Când joacă Rapid și CSM București în „sferturile” din Champions League și cine va televiza meciurile
PROGRAMARE
Asaltul final pentru Budapesta! Când joacă Rapid și CSM București în „sferturile” din Champions League și cine va televiza meciurile

267 de cluburi de handbal în România și doar 6.284 de practicanți

Conducerea FRH vrea să-și impună ca misiune: „Promovarea handbalului în societatea românească, prin practicarea lui în 85% din instituțiile de învățământ și cluburile sportive din mediul urban și 30% din instituțiile de învățământ și cluburile sportive din mediul rural", scrie în programul de strategie pentru decada 2023-2033.

În anul 2022, în România erau 267 de cluburi afiliate la federație, cele mai multe în București, 19, dintre care doar 16 cu activitate în sistemul național. Bucureștiul este urmat de județul Constanța, 12/10, Timiș, 15/14, Prahova, 13/10, și Mureș, 10/8.

Cel mai puțin se joacă handbal în județele Giurgiu, Teleorman, Mehedinți și Ialomița, unde sunt doar câte două cluburi cu activitate în sistemul FRH.

În 2022, federația de handbal avea 16.042 de legitimații eliberate pentru practicanții de handbal, dar doar 6.284 joacă handbal constant în competițiile organizate la nivel național. Comparativ, în Franța sunt aproximativ 450.000 de jucători legitimați la handbal.

Federația română are în statistică 6.996 de copii care joacă handbal și se pregătesc să debuteze în competițiile oficiale. Cei mai mulți sunt în: București, 756, Bacău, 370, Cluj, 345, Maramureș, 261, Constanța, 240, Timiș, 231 și Vâlcea, 210. La polul opus sunt județele: Teleorman, 50, Sălaj, 74, Ialomița, 79, Dâmbovița, 86, Tulcea, 92, și Olt, cu 96 de copii.

În circuitul handbalului românesc sunt angrenați 500 de antrenori și 389 de arbitri, conform datelor FRH.

500.000 de euro anual pentru promovarea handbalului în România 

La capitolul viziune, FRH speră că: „Handbalul va deveni prima opțiune a copiilor și a părinților când vor decide să practice un sport de echipă în cadrul orelor de educație fizică și sport sau vor decide să se înscrie la o școală sportivă, club sportiv public/privat pentru a practica un sport de performanță. Handbalul va determina copiii din România să înțeleagă importanța educației și practicării sportului și mișcării pe toată durata vieții."

Federația și-a propus pentru promovarea handbalului și a imaginii să investească aproximativ 500.000 de euro anual, sumă defalcată pe două secțiuni. Cea mai importantă parte, 120.000 euro, va fi cheltuită pentru: 

Elaborarea și transmiterea invitațiilor adresate organizațiilor internaționale (federații, asociații, cluburi etc.) pentru participarea la nivel național la acțiuni și evenimente de promovare a beneficiilor asociate înființării unor cluburi sportive/secții de handbal fără/cu baze sportive proprii" este specificat în strategia FRH.

Ca obiective în perioada 2023-2033 FRH își propune următoarele:

  •  Jocuri Olimpice - clasarea între primele 7 națiuni la feminin și calificare la masculin
  • Campionate Europene - clasarea între primele 7 națiuni la feminin și calificare la masculin
  • Campionate Mondiale - clasarea între primele 6 națiuni la feminin și calificare la masculin

Citește și:

Probleme pentru Novak Djokovic acolo unde a suportat o operație în 2018: „Cotul nu e în formă ideală”

Ce simulacru în tenisul românesc! Acuzații grave la vârful Federației: „«A dat» în copii!” vs. „Vă înscrieți pe calea sigură spre pușcărie!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (5)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  25 Aprilie 2023, 00:02
Postat de Ionescu07 pe 19 Aprilie 2023, 16:07

}ți vine să și râzi când vezi că șeful handbalului (de care n-a auzit nimeni) vine cu o strategie de dezvoltare. Am avut și eu băiatul timp de 10 ani în handbal și m-am convins că, până nu dispar(pe cale naturală, binențeles) toți brontozaurii ce blochează toate posturile de antrenor, doar pe considerentul că au fost odată jucători, nu este nicio șansă de progres. Când în Divizia A încă mai joacă pensionari ce apropie 40 sau chiar 50 de ani, ce progres vrei? Trebuie antrenori CU ȘCOALĂ și nu școala vieții. Cât timp avem antrenori ca matusalemicul Tadici nu vom înainta niciodată. Uite, Dinamo era căpușată de pseudo antrenori, gen Vasiliu, Gănău sau mai știu eu care foști handbaliști ce nu aveau nicio treabă cu antrenoratul. A venit Pascual și a reușit să ducă echipa în elită, însă numai cu jucători străini

Nu stiu ce sa zic daca nu ai auzit de Din...

ceaiuri
ceaiuri  •  20 Aprilie 2023, 17:28

frectii la picior de lemn,daca nu fac o reforma incepand de la varful federatiei totul ramane o poveste(nu inteleg de ce 10 ani si nu 8,cat 2 mandate,sau cel mai bine 4ani ,la urmatoarele alegeri presedintele sa prezinte rezultatele obtinute,asa praf in ochi)in primul rand tb o liga profesionista(banii publici sa reprezint un procent din bugetul unei echipe)cluburile afiliate verificate(multe banuiesc sunt tinute in viata decat pt un vot la alegeri)cine au rezultate sa primeasca fiinantare, iar locul 7 (nu stiu cum l-au stabilit)rep ..nimic, la un campionat national ce "antreneaza "(oficial)cele mai multe jucatoare straine din toate campionatele din Europa, unde banii investiti nu sunt asa de putini(nu se respecta nr de jucatoare romance ce tb sa fie pe teren la un joc )mai bine ar ajunge la juniori,tineret,centre de excelenta

elgabri
elgabri  •  19 Aprilie 2023, 16:19

In Romania sportul national este Furatul apoi Spaga si urmeaza Nepotismul !!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează