SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL U19

Generația care a cîștigat Mondialul sub 18 ani în Macedonia vrea să cîștige acum titlul continental la sub 19 ani: ”Nu mai sîntem campioane mondiale. Trebuie să o luăm de la zero!”

Articol de - Publicat joi, 23 iulie 2015 00:00

Cristina Laslo, liderul echipei care anul trecut a cîștigat titlul mondial la junioare, a găsit o nouă motivație. România e printre favorite la Europenele din Spania, dar fetele sînt conștiente că le va fi mult mai greu

România debutează azi la Campionatul Mondial sub 19 ani în Spania. Acum un an, actuala generație pregătită de Aurelian Roșca și Gavril Cozma cucerea titlul mondial la junioare, la categoria sub 18 ani. Acum, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Alina Ilie, Iulia Andrei, Lorena Ostase, Sonia Vasiliu, Isabela Roșca vor să fie din nou în centrul atenției.

Cristina Laslo, liderul generației sale, jucătoarea care anul trecut a fost desemnată cel mai bun centru la Mondialul din Macedonia, vorbește despre șansele "tricolorelor" la o medalie, despre planurile sale de viitor și despre cît de greu e să te menții la nivel înalt în handbalul mondial.

ÎNCEPUTUL PE SEMICERC

Cristina are un frate geamăn care joacă și el handbal, fiind component al naționalei de juniori. De fapt, Alex e cel care a început handbalul, iar Cristina a ajuns acolo pentru că se ținea după el la antrenamente. Centrul povestește chiar că "lui Alex îi era rușine că vin cu el la antrenamente. Eu nu țineam însă seama de acest lucru. Două luni m-am antrenat cu băieții pînă cînd antrenorul Mircea Pîrvu m-a trimis la o grupă de fete".

A început ca extremă stînga, pentru că se antrena cu fetele de vîrstă mai mare, apoi a trecut în centru și pe inter stînga. La 14 și 15 ani au fost ani de peregrinare în viața Cristinei. "Mai întîi am ajuns la Baia Mare, echipă cu care am ieșit vicecampioană națională, la junioare III, iar apoi am plecat la Bistrița, unde am ieșit tot vicecampioană. M-am întors însă la Cluj pentru că nu mai suportam singurătatea. Îmi iubesc prea mult familia și doream să fiu alături de ai mei", spune Cristina.

"Nu am trăit niciodată asemenea emoții!"

La 15 ani și jumătate a primit oferta de a juca la Jolidon Cluj. "Am avut, de fapt, dublă legitimare, la Bistrița și Cluj, pentru că la Jolidon nu aveam drept de joc în prima ligă, nu împlinisem încă 16 ani", explică sportiva. "Domnul Gheorghe Covaciu era antrenor. Clujul avea o echipă senzațională atunci, a terminat mereu pe locul doi, în spatele Oltchimului. Eu jucam 5-10 minute pe meci, dar mă antrenam alături de mari handbaliste. M-a ajutat mult", spune Cristina.

ÎN HANDBALUL MARE

Debut contra Gyorului, în Ligă

La 16 ani și jumătate, Cristina a debutat și în Liga Campionilor. S-a întîmplat într-un meci contra Gyorului, campioana Ungariei, în sala "Horia Demian". "Țin minte că eram pe bancă și tremuram toată. Mă rugam în gînd să nu joc pe de-o parte, pe de altă parte îmi doream. Domnul Covaciu mi-a făcut semn cu trei minute înainte de final să intru. Îmi amintesc ce emoții am trăit... Nu am cum să le pot explica.

Nici cînd am cîștigat titlul mondial în Macedonia nu am avut asemenea emoții", mărturisește Laslo. Nu mai ține minte nimic din meciul cu Gyor. "Cred că am prins un atac în centru, dar nu mai știu. Am avut noroc cu fetele că mă încurajau. Cel mai mult m-au ajutat Carmen Cartaș și Miki Tivadar".

Pase cu idolul său

Cristina Laslo ține minte și acum primul antrenament la Jolidon. La 16 ani neîmpliniți. Mergea la jocurile echipei, dar doar ca spectator. "Mie îmi plăcea de Adriana Holhoș Stoian. Întîmplarea a făcut ca la încălzire să nimeresc să fac pase chiar cu ea! Apoi, cînd am intrat în vestiar și le-am văzut pe toate fetele adunate, parcă visam. Imaginea aceasta mă va urmări toată viața".

AMINTIRI DIN MACEDONIA

Cum și-au motivat elevele

Două luni și jumătate a stat în cantonament echipa României de junioare, înainte de Campionatul Mondial din Macedonia. "Am muncit mult. După atîtea zile petrecute împreună, intervin monotonia, plictiseala. Dar am trecut peste toate, am luat competiția ca pe provocarea carierei. Toate ne-am dorit să avem succes", spune Cristina. "E și meritul antrenorilor, indiscutabil. Îmi aduc aminte că, înainte de plecarea în Macedonia, Gavril Cozma, secundul lui Aurelian Roșca, ne-a pus un DVD cu premierea la turneele finale a generației Cristinei Neagu. Ne-a spus atunci: «Îmi doresc ca, peste ani, și alte generații să se uite la voi, să fiți voi un element motivațional!». Narcisa Lecușanu ne-a ajutat și ea mult. Ne povestea zilnic din experiențele sale, era aproape de noi. O înțelegeam, mai ales că ea e femeie și vorbeam totul direct", a mărturisit Cristina.

"Nu ne așteptam să cîștigăm aurul. Echipele puternice însă, gen Germania, Rusia, Norvegia, s-au încurcat. Noi am profitat de culoar și am mers pînă la capăt"

"Cînd joci într-o echipă, cu cele de lîngă tine nu trebuie neapărat să fii prietenă, doar colegă. În timpul meciurilor, toate am gîndit însă la fel, toate am tras pentru România"

De la dans la handbal

De la 6 ani pînă la 12 ani, Cristina și fratele ei au făcut dansuri. Cînd au descoperit însă handbalul, au trădat dansul. E fericită acum că știe să danseze și spune că dansul a ajutat-o mult. "Ne coordonăm mai repede pe teren, răspunzi mai repede la comenzi, ne-am maturizat mai repede. Noi la opt ani am plecat singuri în Italia cu grupul de la dansuri și asta ne-a învățat să ne descurcăm în orice situație", spune Cristina.

I-au furat tricoul Andreei Lekici

Cristina Laslo e mare fan Andrea Lekici, centrul naționalei Serbiei și al campioanei Macedoniei, Vardar Skopje. Cristina a jucat împotriva sîrboaicei pe cînd aceasta evolua la Gyor, în jocul cu Jolidon Cluj. "Îmi doream mult un tricou al ei, iar Narcisa Lecușanu, care o cunoștea, a vorbit cu ea și mi-a adus tricoul mult visat. Din păcate însă, mi l-au furat din vestiar, la Mondialul din Macedonia. Acum o să încerc să fac rost de altul", spune Cristina.

Poartă numărul 13

Cristina Laslo nu e deloc superstițioasă. "Cînd crezi într-un anumit lucru, atunci ți se întîmplă! Cred doar în Dumnezeu", spune centrul clujean. Fratele ei, Alex, juca mult mai bine cînd au început. El a ales atunci să evolueze cu numărul 13 pe spate. "Am luat și eu, bineînțeles, tot 13". La Cluj a debutat însă în echipa mare cu 5, pentru că 13 era luat de Adriana Stoian. După plecarea interului stînga, Laslo a îmbrăcat iar tricoul dorit. În handbalul mondial sînt mulți jucători celebri care au 13 pe spate. Între cei mai cunoscuți: Anita Gorbicz, Cristina Vărzaru, Momir Ilici.

"Înainte de meci, nu ai cum să ieși în discotecă dacă te respecți!"

- Cristina, porniți la Europene din postura de campioane mondiale. Presiunea e mult mai mare, nu?
- Presiune pe noi putem să punem doar noi și antrenorii. Antrenorul Aurelian Roșca ne-a spus însă clar: acum trebuie să o luăm de la zero, nu mai sîntem campioane mondiale! Sigur că sînt așteptări mari de la noi. Important e ca la sfîrșitul fiecărui meci noi să fim mulțumite că am dat totul pe teren. Să ieșim cu capul sus.

- Acum, celelalte echipe își vor îndrepta atenția asupra voastră.
- Asta, da! În Macedonia, nimeni nu prea ne-a băgat în seamă. Toți doreau să bată Danemarca, Norvegia, Germania. Acum voi fi și noi printre echipele-țintă.

- Cum vezi grupa, cu Ungaria, Suedia, Franța?
- Pe Franța o bătuserăm mereu, pînă acum, înainte de Europene, cînd ne-a bătut rău în două amicale. Cu Ungaria am avut mereu meciuri grele, ne-a și bătut de două-trei ori, iar Suedia, după ce a cîștigat titlul european la sub 17 ani, și-a schimbat echipa, iar la Mondiale nu a jucat bine deloc. Va fi însă greu fiecare meci, trebuie să le tratăm pe toate serios!

- Îți place mai mult să joci în atac decît în apărare?
- Da, dar de voie, de nevoie, trebuie să fac și apărare. Meciurile se cîștigă cu apărarea. Așa s-a întîmplat și în Macedonia. Cu defensiva am ajuns la aur.

- Ți-ar fi plăcut să fii mai înaltă cu 3-4 centimetri?
- Nu! De ce? La 1,78 metri, nu sînt înaltă, dar nici scundă. Dacă aș fi fost mai înaltă, probabil că nu mai aveam calitățile actuale. În plus, există și alte modalități să depășești adversarul în duelul unu la unu, nu numai prin impozanța fizică.

- Ce post nu ai putea juca în echipă?
- Cel de pivot. E cel mai greu post, după părerea mea. E greu să te remarci.

- Care ar fi, în ordine, prioritățile tale în viață?
- Unu - familia, doi - handbalul, trei - școala și patru - prietenii.

- Ai meci în ziua următoare, iar prietenii ies în discotecă. Te duci cu ei?
- Cum să mă duc?! Tocmai vorbeam de priorități! E greu să ieși în discotecă și să pierzi nopțile și cînd nu ai meci! După o seară pierdută, nu ești capabilă de prea multe.

- Cînd crezi că o să faci trecerea la echipa națională de senioare?
- E un lucru foarte dificil trecerea de la junioare la senioare. Sînt conștientă însă că dacă îmi văd de treabă, dacă o să fiu sănătoasă, voi ajunge și acolo. Toate în viață au mersul lor. Oricum, îmi doresc să joc pentru România, la senioare, cît mai repede posibil și să am și rezultate.

Nu au avut tricouri la schimb

Cristina Laslo își amintește că la Mondialul din Macedonia, au venit multe adversare la final să facă schimb de tricouri. Din păcate, nu a putut face acest lucru. "Noi am avut două tricouri de antrenament la turneul final, 14 zile. Au venit la noi danezele să facem schimb și ziceau că nu vrem să le dăm, că nu se poate să avem doar două tricouri". Cristina spune că și-ar dori ca jucătoarele să fie puțin mai respectate în România, atît la cluburi, cît și la națională. "Să fim puțini mai profesioniști din punctul de vedere al organizării, al staff-ului tehnic. Nu numai jucătoarele sînt importante, ci și cei de lîngă, masorii, doctorul, psihologul", spune Laslo.

"Am multe oferte din țară, dar deocamdată nu m-am gîndit să plec de la Cluj. O să am timp să joc și la un nivel mai înalt!"

"Amariei ne-a readus încrederea!"

Centrul clujean are numai cuvinte de laudă și la adresa antrenoarei sale de la U Alexandrion Cluj, fosta mare handbalistă Carmen Amariei. "Cînd a venit la echipă aveam opt puncte. Ne-a deschis ochii și ne-a redat încrederea. A pus foarte mult accent pe pregătirea fizică. Simțeam că nu mai pot, dar cînd vrei să joci, faci ce ți se cere!", explică Cristina. Clujul a terminat pe primul loc în play-out, echipa avînd un parcurs excelent în ultimele partide.

Rezultatele României la CM 2014 under 18

  • Grupe
    34-20 Argentina
    42-22 Uzbekistan
    37-23 Macedonia
    27-25 Germania
    30-30 Danemarca
  • optimi de finală
    28-22 Croația
  • sferturi de finală
    36-22 Olanda
  • semifinale
    28-25 Muntenegru
  • finală
    32-21 Germania

Programul României la CE 2015 under 19

23.07, 17:30 România-Franța
24.07, 18:00 România-Ungaria
26.07, 18:00 Suedia-România
* primele două clasate se califică mai departe

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close