SPORTURI  »  HANDBAL  »  DINAMO ÎN F4

Întrerupe Dinamo „seceta” în Europa? Cât a trecut de la ultimul trofeu continental cucerit de o echipă din România, indiferent de sport

CSM București ridica trofeul EHF European Cup în 2019 / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro) +10   FOTO
CSM București ridica trofeul EHF European Cup în 2019 / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de - Publicat miercuri, 22 mai 2024 17:35 / Actualizat sambata, 25 mai 2024 10:52

Dinamo va lupta împotriva a trei coloși germani în Final Four-ul European League la handbal masculin. Formația pregătită de Xavi Pascual are șansa ei și poate scrie o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc.

  • Dinamo participă în premieră în Final Four-ul European League la handbal masculin. Campioana României o înfruntă în semifinală pe Flensburg, sâmbătă, de la ora 16:00. În celălalt penultim act se întâlnesc tot două formații nemțești, Rhein-Neckar și Fuchse Berlin, sâmbătă, de la 19:00;
  • Finala mică e programată duminică, de la ora 16:00. Lupta pentru glorie e în aceeași zi, de la ora 19:00;
  • Reporterii GSP Sebastian Culea, Adrian Jitea și fotoreporterul Cristi Preda vor fi la Hamburg, locul disputării Final Four-ului, și vor transmite toate informațiile care contează.

Dinamo merge la Hamburg pentru bonusul unui sezon încununat deja cu trofeul de campioană și cu cel din Cupa României.

Pentru formația alb-roșie ar fi al doilea trofeu continental din istorie, după Liga Campionilor cucerită în 1964/1965.

Ar fi o performanță semnificativă nu doar pentru Dinamo sau pentru handbal, ci pentru întreg sportul autohton.

România, fără trofeu european din 2019

Ultimul trofeu continental obținut de români în sporturile de tradiție datează din 2019. Echipa masculină de handbal a lui CSM București se impunea în EHF European Cup, a treia competiție intercluburi. Finala a fost împotriva portughezilor de la Madeira, 22-22 și 26-20.

Întrerupe Dinamo „seceta” în Europa? Cât a trecut de la ultimul trofeu continental cucerit de o echipă din România, indiferent de sport
CSM București ridica trofeul în 2019 / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

În 2018, SCM Craiova câștiga Cupa EHF. Oltencele treceau în ultimul act de Vipers Kristiansand, formație ce avea să domine Europa în anii următori. A fost o dublă manșă echilibrată. Norvegiencele s-au impus 26-22 acasă. Craiova a triumfat în sala proprie, 30-25.

Anul acesta, România a avut două reprezentante în Final Four-ul European League la handbal feminin. Gloria Bistrița a prins treapta secundă a podiumului, iar Dunărea Brăila s-a clasat pe 4.

În România doar handbalul mai contează

Handbalul este singurul sport care aduce constant emoții în fazele avansate ale competițiilor europene.

Volei:

  • CSM București s-a impus în ediția 2015/2016 din CEV Challenge Cup. Adversara din finală a fost Trabzon Idmanocagi, din Turcia. Româncele au câștigat ambele manșe, 3-1 și 3-1.

Baschet:

  • Asesoft Ploiești a câștigat ediția 2004/2005 din FIBA Europe Cup la baschet masculin (a 3-a competiție A Europei în acel moment, a 4-a acum). Ploieștenii au învins-o în ultimul act pe Lokomotiv Rostov, scor 75-74.

Fotbal:

  • În 1986, Steaua trecea de Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni (prima competiție a Europei). „Militarii” obțineau trofeul după executarea loviturilor de departajare. Marius Lăcătuș și Gabi Balint au transformat.

Ce șanse are Dinamo la Hamburg?

În Final Four-ul de la Hamburg Dinamo va avea o misiune complicată, dar nu imposibilă. Specialiștii o văd pe campioana României cu a treia șansă, după „vulpile” din Berlin și Flensburg. Cota pentru câștigarea trofeului este de 6,50.

+6 FOTO

Cum a ajuns Dinamo în Final Four-ul European League la handbal masculin:

Grupa preliminară, locul 2:

  • vs Füchse Berlin 30-33, 32-33
  • vs Chambery Savoie 28-21, 36-33
  • vs RK Izvidac 40-24, 52-24

Grupa principală, locul 3:

  • vs Sporting 33-35, 27-31
  • vs CSM Constanța 33-25, 33-23

Optimile de finală:

  • vs Bjerringbro-Silkeborg 37-34, 27-24

Sferturile de finală:

  • vs Skjern 28-27, 38-34

Citește și:

Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Euro 2024
Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Tenis
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Superliga
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”

Veste cutremurătoare în a doua zi de Euro: s-a stins la numai 26 de ani, după ce jucase admirabil în Belgia - Muntenegru!


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  23 Mai 2024, 11:03

V-ati ferit sa amintiti si de ultima Liga a Campionilor castigata de o echipa romaneasca, ca va deranja numele :)) Au mai fost totusi performante. Sigur ca trofee gen Cupa Challenge nu sunt chiar de cel mai ridicat nivel ca sa fie puse pe aceeasi treapta cu competitii de al doilea nivel european, astfel ca desi nu s-au castigat trofeele intr-un final, as aminti de finala de la volei feminin jucata de Alba Blaj si de finala Cupei LEN jucata de CSM Oradea la polo. Iar la handbal, sigur, pe langa multele trofee din Cupa Challenge la masculin la care echipele romanesti la un moment dat erau ca "abonate", dar cum ziceam, nu le-as pune ca trofee majore, Zalau a jucat si ea finala Cupei EHF, Oltchim a fost finalista de Liga Campionilor, plus alte semi-finale jucate de Oltchim si CSM Bucuresti (care are si trofeul major in palmares in perioada relativ recenta). Dar atentie la exprimare: daca e sa luam sporturile olimpice sau pe cele mai mediatizate, e corect articolul, in sporturi mai de nisa insa, acum nu mai putin de 2-3 ani stiu exemplu concret cu AEK Oradea castigatoare de Liga Campionilor la MiniFotbal. Deci nu e situatia exacta pe toate sporturile, cum se deduce din titlu. Si da, handbalul feminin e de departe cel mai performant. Probabil de asta va legati cel mai mult de investitiile din acest sport, cumva am tot observat ca in mare masura performanta cam deranjeaza in Romania.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează