SPORTURI  »  HANDBAL  »  CARIERĂ

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă

Naționala României, cu Ionica Munteanu pe rândul de sus, la mijloc Foto Dan Potor
Naționala României, cu Ionica Munteanu pe rândul de sus, la mijloc Foto Dan Potor

Articol de - Publicat sambata, 31 iulie 2021 14:58 / Actualizat sambata, 31 iulie 2021 15:34

Handbalista Ionica Munteanu a avut parte de o experiență inedită la finalul carierei sale. A jucat în naționala de handbal pe plajă, la Campionatul European din Bulgaria

Cunoscută iubitorilor handbalului de mai mult de două două decenii, timp în care a fost unul dintre cei mai buni portari ai campionatului intern și a apărat cu succes și poarta naționalei, Ionica Munteanu a avut parte de o experiență aparte la final de carieră: a evoluat pentru reprezentativa României de handbal pe plajă la Campionatul European de la Varna (Bulgaria). O disciplină aflată la început de drum în țara noastră, dar pe care și-o dorea de multă vreme.

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă
Ionica Munteanu în timpul competiției de la Varna Foto Dan Potor

„Nu știam foarte multe despre handbalul pe plajă, știam doar că vreau să am această experiență. Mi-am dorit-o, iar acum s-a ivit ocazia. Am considerat-o drept o provocare amuzantă, dar în același timp m-a bucurat propunerea selecționerului Adi Georgescu. Am primit-o cu brațele deschise, chiar dacă la început am avut temeri că nu mă voi descurca, fiind pentru prima dată și știind diferența față de handbalul în sală! Totuși, nu am avut nicio ezitare și sunt recunoscătoare că mi s-a oferit această oportunitate. Când e vorba de sport, mai ales despre handbal, nu am cum să stau deoparte”, a povestit ea zâmbind.

„Cine crede că e distracție să încerce să joace!”

S-a integrat rapid în grup, unul format, în majoritate, din jucătoare tinere. „Mi-a plăcut să fac parte din această echipă. Fetele sunt ambițioase, cu dorință de a reuși, de a avea un cuvânt de spus în handbal, fie el în sală sau pe plajă. Am simțit de la început că mă voi integra și că vom forma un grup unit!”.

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă
Ionica Munteanu încurajându-și colegele de pe margine Foto Dan Potor

Pe de altă parte, nu i-a fost deloc ușor din punct de vedere fizic. „Nisipul din Bulgaria ne-a creat ceva probleme, fiind mai fin și mai afânat decât cel pe care ne-am antrenat la Venus. Să faci piruetă la fiecare atac pentru a marca este destul de obositor, mai ales pentru cine ia prima dată contact cu acest sport. Așa că, pe cine zice că handbalul pe plajă este distracție, îl provoc să îl încerce!“, a detaliat Ionica.

„Mai uitam să ies la schimbare”

După mai bine de 30 de ani petrecuți pe parchet, crede acum că handbalul pe plajă este mai greu și mai spectaculos. „M-am acomodat destul de repede cu regulile. Ca portar este ceva mai ușor, trebuia doar să nu uit să ies repede la schimbare după ce repuneam mingea în joc, pentru a-i permite «specialistului» să meargă în atac. Recunosc, mi s-a întâmplat să uit uneori!”.

Un vis devenit realitate, recomandă „nisipul” și altor jucătoare

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă
Naționala României de handbal pe plajă a luat locul 17 la Europene Foto Dan Potor

În fiecare meci în care a jucat, s-a bucurat pentru că i s-a dat ocazia să meargă și în atac, ca „specialist” și a executat lovituri de la 6 metri. „Sunt mulțumită, iar dacă mi s-ar mai ivi această ocazie, aș accepta fără ezitare. O experiență inedită, superfaină. M-am bucurat la maximum de ea. Recomand și altor jucătoare să joace handbal pe plajă, nu le va părea rău. Un vis devenit realitate pentru mine, mi-am dorit în decursul carierei să joc handbal pe plajă. Totul este posibil, mai devreme sau mai târziu, visele devin realitate!”.

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă
Româncele s-au bucurat de experiența de la Varna Foto Dan Potor

O onoare să reprezinte încă o dată România

„Rezultatul nu a fost cel pe care ni l-am dorit, sigur că fiecare dintre noi și-a dorit să facă totul cât mai bine, dar atât s-a putut acum. Suntem la început de drum în acest sport. Este abia a doua participare, la senioare, la un Campionat European. Probabil, în viitor, dacă îi vom acorda mai multă importanță și vor veni mai multe jucătoare cu experiență, ne putem aștepta și la alte rezultate! A fost o onoare, la final de carieră, să mai reprezint încă o data România la o competiție internațională!”, a spus Munteanu.

Se retrage la 42 de ani: „Aș vrea să ofer sportului ce mi-a dat el mie!”

Ionica Munteanu a avut o experiență inedită în handbal pe plajă
Ionica Munteanu apărând o aruncare de la 7 metri pentru HCM Baia Mare într-un meci cu CSM București din 2016 Foto sportpictures

La 42 de ani, Ionica Munteanu a decis să își încheie, în această vară, cariera de jucătoare, după ce în ultimul sezon a evoluat la Minaur Baia Mare. „Deocamdată, sunt într-o binemeritată vacanță, în care vreau să îmi pun ordine în gânduri și să văd în ce direcție o voi lua. Clar, îmi doresc să rămân în fenomen, nu e ușor să de desprinzi de un lucru pe care îl iubești și l-ai făcut 31 de ani. Mi-ar plăcea să împărtășesc noilor generații din experiența acumulată în toți acești ani! Să dau sportului înapoi ce mi-a oferit el mie!”, a conchis handbalista.

  • Naționala feminină a României a încheiat pe locul 17 Campionatul European de handbal pe plajă din Bulgaria (13-18 iulie).
  • Au evoluat jucătoare din „handbalul clasic”, cele mai multe aflate la început de carieră.
  • Ionica Munteanu (42 de ani) și Alina Czeczi (28 de ani, proaspăt transferată de la Dunărea Brăila la Gloria Buzău) au fost cele mai cunoscute handbaliste din reprezentantiva noastră.
  • Andra Banu (16 ani), de la Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, a fost cea mai tânără componentă a lotului.
  • CSȘ 6 București este clubul unde a crescut Munteanu, care a evoluat apoi, la senioare, pentru RATB București, Universitatea Cluj, Le Havre (Franța), Randers (Danemarca), Leipzig (Germania), Rulmentul Brașov, Mios Biganos (Franța), Oțelul Galați, SCM Craiova, HCM Baia Mare, Dacia Mioveni și Minaur Baia Mare.

Citește și alte știri din sporturi:

VIDEO Djokovic pierde medalia de bronz la Jocurile Olimpice! Sârbul a avut o criză de nervi și a aruncat racheta spre tribună

Primul transgender care ia startul la Jocurile Olimpice » Când va intra în concurs

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
ovidiu1
ovidiu1  •  31 Iulie 2021, 19:57

Ciudat sport, cum bati mingea pe nisip ?

leu.mr
leu.mr  •  31 Iulie 2021, 16:44

Daca trebuie sa bati mingea, sare inapoi din nisip sau sare aiurea ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează