SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

Campioana mondială Martine Smeets e categorică: „Un club precum CSM București nu poți să-l refuzi!”

Martine Smeets a învățat repede spiritul de „tigroaică
Martine Smeets a învățat repede spiritul de „tigroaică". „Tigrul nu scapă niciodată prada", spune olandeza FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 31 august 2020 13:09 / Actualizat luni, 31 august 2020 15:31

Martine Smeets, 30 de ani, se destăinuie: Sunt perfecționistă, loială, puțin ciudată, dar și determinată și silitoare. Bucureștiul m-a fascinat la prima vedere. Abia aștept să joc, mi-e dor de handbal, e prea mult de când stăm”, spune extrema stângă

O discuție de 45 de minute cu campioana mondială Martine Smeets e o adevărată plăcere. Jovială, deschisă oricărei întrebări, mereu zâmbitoare, Martine răspunde fără să se gândească prea mult. E în fața unei noi provocări, va juca în a cincea țară din carieră, după Olanda, Germania, Norvegia și Franța, și este tare încântată. 

Prima întâlnire cu Bucureștiul a avut-o în februarie 2020, atunci când a jucat pentru Metz în Sala Polivalentă. „Am pierdut atunci, ceea ce nu se întâmpla prea des. Aveam deci în față o echipă puternică. Îmi amintesc bine și presiunea pe care am simțit-o timp de 60 de minute din partea fanilor. Cred că va fi minunat să joc într-o asemenea atmosferă, meci de meci, în Liga Campionilor", spune cea căreia colegele îi spun Tini.

Am fost primită foarte bine la București. Deși nu am văzut decât foarte puțin, îmi place orașul și sper că voi avea timp să-l explorez. Îmi doresc să depășim situația cu coronavirusul și să jucăm, în sfârșit, handbal"- Martine Smeets

 „Înainte de a semna contractul cu CSM București, am vorbit puțin cu Barbosa. Am o relație bună cu ea de când am jucat la Thuringer împreună. Oricum, nu puteam să ratez șansa de a juca din nou în Ligă, iar CSM nu e un club pe care poți să-l refuzi", subliniază olandeza. 

„Îmi place să joc handbalul cu pasiune, în forță și viteză!" 

Campioana mondială Martine Smeets e categorică: „Un club precum CSM București nu poți să-l refuzi!”
Martine jucând împotriva României la Euro 2018, în Franța FOTO Marius Ionescu

Martine e născută lângă Amsterdam, la Geesteren. A făcut prima dată taekwondo, până la 12 ani, dar sporturile de bătaie nu erau pentru o domnișoară. A trecut la handbal pentru că și sora sa mai mare făcea handbal. „E un sport pe care-l practic cu pasiune. Îmi place că fac un sport de echipă. Atunci când devii parte dintr-o formație valoroasă, în care toată lumea luptă pentru același scop, e și mai bine. Handbalul de azi, jucat cu pasiune, în forță și viteză, e o încântare!", crede Martine. 

Înainte de fiecare meci e emoționată, dar totul revine la normal când intră pe teren. Atunci concentrarea e cuvântul de ordine. Studiază mișcările portarilor, acțiunile lor, dar o sperie goalkeeperii care ies bine pe extremă. „Dacă ar fi să dau un nume de un portar pe care nu-mi place să-l am în față, atunci ar fi Tess Wester. Și Sandra Toft e foarte valoroasă, în opinia mea", spune Smeets. 

„M-am simțit împlinită când am câștigat titlul mondial!" 

Campioana mondială Martine Smeets e categorică: „Un club precum CSM București nu poți să-l refuzi!”
Martine cu trofeul și medalia de aur cucerite la Mondialul din Japonia

Când vorbește despre cel mai frumos moment al carierei, ochii parcă i se umezesc. „După toți anii în care am pierdut finale sau medalii, a venit și triumful. A fost un titlu pentru care am muncit mult. Am fost de multe ori aproape, iar teama de a pierde iar ne-a copleșit parcă, un pic", subliniază extrema olandeză.

 A simțit cu adevărat succesul abia după ce a ajuns acasă, în Olanda. „Am făcut turul televiziunilor, am fost la petreceri. Totul s-a desfășurat cu o viteză amețitoare. În perioada pandemiei am avut șansa să mă gândesc la ceea ce realizasem cu adevărat", a adăugat Martine.

 Acum se concentrează pe viitor. „Îmi doresc să mă impun la CSM București, să joc bine. Dar cea mai mare dorință este să ajung în Japonia, la Jocurile Olimpice. Sper din tot sufletul ca lucrurile să meargă bine, să se țină Olimpiada. Pentru că sunt convinsă că Olanda are o echipă care să se bată la medalii", crede Martine Smeets.

 „În afara terenului sunt o persoană diferită. Nu-mi place să atrag atenția asupra mea, prefer să stau deoparte. În schimb, în teren este ca și cum aș apăsa butonul cu pasiune. Lupt, muncesc și încerc să dau 110 la sută"-Martine Smeets

„După un meci în care am pierdut nu prea pot să dorm. Dacă am făcut greșeli, încerc să recapitulez fazele, îmi reproșez greșelile și atunci nu mă ia somnul. Când câștig, e mult mai ușor"- Martine Smeets

Antrenorul ideal: între Mayonnade și Helle Thomsen 

Pentru Martine, antrenorii cei mai buni cu care a lucrat au fost Helle Thomsen și Emmanuel Mayonnade. „Antrenorul ideal este bun atât pe teren, cât și în afara lui. Este acela care știe că în afară de jucătoare de handbal ești o ființă cu sentimente, cu temeri, cu neliniști. Mi-a plăcut să lucrez și cu Helle, și cu Mayonnade. Pe Adi Vasile îl cunosc de puțin timp, am observat că-i place să vorbească mult cu jucătoarele, nu se rezumă totul la handbal. Sper că ne vom înțelege bine", a spus Martine. 

 „Îmi place foarte mult tehnica lui Uwe Gensheimer, încheietura lui este extraordinară. În general îmi plac sportivii care dau totul pe teren"- Martine Smeets

 „Niciodată nu m-am considerat o vedetă. Îmi doresc să fiu un om important pentru echipă, să ajut, dar niciodată nu m-am considerat vedetă"- Martine Smeets

„Fiecare țară în care am jucat a avut ceva deosebit!" 

Campioana mondială Martine Smeets e categorică: „Un club precum CSM București nu poți să-l refuzi!”
Martine în Norvegia, o tară cu peisaje incredibile

Martine și-a început cariera la Emmen, iar de acolo a ajuns apoi la campioana Olandei, SV Dalfsen. Prima ieșire în afara țării a fost la Thuringer (Germania) pentru doi ani, apoi a schimbat echipa, dar a rămas în Germania, la Bietigheim. „Eram aproape de casă, puteam conduce până acolo. Mi-am făcut mulți prieteni și am învățat ușor limba. Așa că m-am simțit foarte bine în cei cinci ani", spune Tini. 

A ajuns apoi la Molde, în Norvegia. „Norvegienii au o mentalitate asemănătoare nouă, olandezilor. În plus, peisajele de acolo mă fac și acum să oftez", glumește Martine. În Franța, la Metz, a stat doar jumătate de sezon. „Am jucat la o echipă foarte bună și, ca și în Germania, a fost bine că eram iar aproape de casă". 

Acum începe aventura în România și e optimistă. „Fiecare țară are ceva deosbit, care te face s-o iubești. O să descopăr valorile României în curând", transmite olandeza.

7 titluri de campioanăa cucerit Smeets: trei în Olanda și 4 în Germania

„Am plâns când am plecat de acasă!" 

Nu e superstițioasă, îi e frică de păianjeni și iubește mâncarea indoneziană pentru că tatăl său e indonezian. Are trei frați și-și dorește și ea minimum trei copii 

- Martine, cum ai caracteriza cariera ta de până acum? Ai luat deciziile corecte? 
- Există momente în viață când te îndoiești că ai luat decizia corectă. Eu cred însă că am învățat din fiecare alegere făcută. În general sunt mulțumită de traseul carierei, deși unii consideră că aș fi putut mai mult. 

- Ai jucat cu numărul 8, la națională ai 24. Reprezintă ceva? 
- Am ales tricoul cu numărul 8, mi-a plăcut mie. Dar nu mereu a fost liber. Nici la CSM nu e liber, e al Cristinei Neagu, așa că o să joc cu 24. La Olanda, Louis Abbingh are 8. 

- Ești superstițioasă?
- Încerc din răsputeri să nu fiu. Sunt conștientă că dacă aș începe, până la finalul sezonului aș avea o sută de lucruri de făcut înainte de a intra pe teren. Așa că mă abțin. 

- De ce ți-e frică în viață? 
- De păianjeni! Și de faptul că o să ratez oportunități: de a cunoaște oameni, de a vedea lucruri noi. E unul dintre motivele pentru care am ales să vin la București.

Iubește soarele

 - Câte tatuaje ai? 
- Trei. Primul l-am făcut acum 11 ani, pe piciorul drept, împreună cu cele două surori ale mele. Pe al doilea l-am făcut cu sora mai mică. De al treilea nu spun nimic. (râde). 

- Câți copii o să aibă Martine? 
- Mi-aș dori trei, cel puțin. Pentru că am un frate mai mic, m-am întrebat mereu cum ar fi fost ca el să fie mai mare. Așa că mi-ar plăcea să am un băiat, apoi o fată, iar apoi nu mai contează sexul. Important e doar să fie sănătoși. 

- Vacanță la mare sau la munte? 
- La mareeee! Iubesc soarele, poate și pentru că de multe ori mi-a lipsit. De aceea și vacanțele mele sunt în locuri călduroase. Cel mai frumos loc în care am fost e, cu siguranță, Bali. 

- Când ai plâns ultima oară? 
- Ufff, când a trebuit să plec de acasă la București. A fost greu pentru că stătusem trei luni acasă. Nu mai eram pregătită să mă despart de cei dragi, mă împăcasem cu gândul că o să joc în Olanda. A venit însă oferta de la CSM și totul s-a desfășurat cu o viteză uimitoare.

A găsit bărbatul ideal 

Campioana mondială Martine Smeets e categorică: „Un club precum CSM București nu poți să-l refuzi!”
Martine alături de iubitul său

Martine nu e căsătorită, dar spune că a găsit bărbatul ideal. E prietenul său, cu care are o relație de opt ani. „Este fizioterapeut, locuiește în Olanda și dacă am rezistat de opt ani împreună, înseamnă că e bărbatul ideal pentru mine", spune Martine. Cu el a fost în cele mai exotice locuri: în Indonezia, în Trinidad Tobago, în Dubai, în Brazilia sau în Sardinia.

 „De obicei, nu petrec mult timp în fața oglinzii. Dar când am ocazia să merg la un eveniment, la o petrecere, mă îmbrac frumos, mă machiez, îmi aranjez părul. În majoritatea timpului însă sunt îmbrăcată în trening și am părul strâns"- Martine Smeets

78 de selecțiia adunat Martine Smeets în naționala Olandei. A marcat 134 de goluri

4 medaliia cucerit Martine cu Olanda: aur la CM 2019, argint la CM 2015 și bronz la CM 2017. Are și un bronz la CE 2018

Citește mai multe știri din handbal: 

Nora Mork a revenit pe teren după un an și 4 zile!

Potaissa Turda învinsă acasă, Dobrogea Sud Constanța ca și calificată!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
nicolaedobrin
nicolaedobrin  •  31 August 2020, 20:14

Si uite asa se duc la straini banii facuti din truda amaratului care se speteste. Macar sa fi investit in oină, acolo aveam toate sansele sa fim campioni mondiali.

briceag
briceag  •  31 August 2020, 19:31
Postat de viorelpreda pe 31 August 2020, 18:11

E o pomana curata pentru o jucatoare de valoarea ta.

Vezi ca am vazut la Mondial, e o jucatoare de mare potential!

viorelpreda
viorelpreda  •  31 August 2020, 18:11

E o pomana curata pentru o jucatoare de valoarea ta.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează