SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI - VARDAR SKOPJE, SÂMBĂTĂ, 19:45, DIGI, DOLCE, GSP.RO

Per Johansson mizează totul pe CSM București în Final Four: ”Mergem la Budapesta după trofeu!”

Per Johansson sare pe marginea terenului la fiecare gol marcat de elevele sale // FOTO Alex Nicodim +3   FOTO
Per Johansson sare pe marginea terenului la fiecare gol marcat de elevele sale // FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat joi, 04 mai 2017 00:00

Per Johansson recunoaște că nu a mai antrenat niciodată o echipă la fel de valoroasă precum CSM: ”Sunt handbaliste care știu să câștige și care au trecut de multe ori prin astfel de situații”.

Per Johansson a preluat CSM București într-o situație încordată. Jocul echipei nu strălucea deloc, ba din contră, iar meciurile cu Ferencvaros Budapesta, din "sferturile" Ligii Campionilor băteau la ușă.

Suedezul a schimbat mult în bine fața echipei, iar acum toată lumea crede că bucureștencele își pot apăra trofeul, la Budapesta, în acest week-end.

- Per, cât de mult aștepți Final Four-ul?
- Suntem pe finalul pregătirii, deja sunt sătul, nici nu vreau să le mai văd pe fete (râde). Acum am început cu lucrurile tactice, luni și marți am vorbit despre apărare, iar miercuri și joi despre atac. Apoi plecăm spre Budapesta. Joi ne vom relaxa, iar vineri vom face un antrenament lejer. Lucrăm după un plan și sperăm să se termine cu acest plan pentru că înseamnă că a venit timpul semifinalei.

- Câte meciuri cu Vardar ai urmărit în această perioadă?
- Am încercat să văd cât mai multe, cât este posibil, dar au schimbat patru antrenori în acest sezon. M-am concentrat mai mult pe ultima perioadă. Cât despre jucătoare, e evident că au o mare valoare individuală, sunt foarte dibace. Ca de fiecare dată încerci să le afli punctele tari și punctele slabe. Sunt foarte obișnuit cu acest lucru.

- Poți vorbi despre Vardar, descrie această echipă pentru public.
- Vardar are două jucătoare bune pe fiecare post, are trei portari de top, două extreme foarte bune, o are pe această tânără croată, Covici. Are șase interi buni: Lacarabere, Lazovici, Lekici e diamantul din mijloc, dar și Hmirova se poate descurca bine, doi centri buni, desigur Penezici e una dintre cele mai bune aruncătoare din lume. O are și pe Damianovici drept a șasea jucătoare, care e o handbalistă bună, dar prinde doar zece minute pe meci. Deci este o echipă puternică dacă o analizezi individual, nicio altă echipă nu e atât de bogată în jucătoare care știu cu mingea. Dar aceste individualități ar trebui să construiască o echipă.

"Îmi iubesc fetele!"

- Spui totuși că nu ți-ai schimba jucătoarele de al CSM cu altele.
- Nu, îmi iubesc fetele, dau totul pentru ele și ele dau totul pentru mine și pentru echipă, iar lucrurile nu funcționează așa. OK, poate Penezici, dar nu aș vrea să schimb nicio jucătoare.

- Cinstit, ai antrenat vreodată o echipă mai bună decât CSM București?
- Nu, e cea mai bună! Poate echipa Suediei din 2010, atunci când am luat argintul, să rivalizeze în vreun fel.

- Atunci ați bătut România în semifinale!
- Da, toată lumea juca la cluburi mari din Europa. Suedezii au asemănat acea generație cu cea de băieți a lui Kim Andersen. Nu am avut până acum o echipă atât de experimentată precum CSM. Nici măcar pe aproape. Dacă e să pui în balanță ce au câștigat Oana, Carmen, Mika, Majda, Paula, Jelena, e greu să gesești rivale. Aceasta e marea diferență. Sunt bucuros că antrenez o astfel de echipă experimentată.

- Care crezi că e echipa care va câștiga trofeul?
- Noi mergem la Budapesta pentru trofeu. Călătoria noastră este despre a câștiga, pe de altă parte, știm cât este de greu să aperi un trofeu. CSM a avut un drum cu hârtoape în acest sezon, dar la fel a fost și sezonul trecut. Cu multe suișuri și coborâșuri. Poate că acum s-a ajuns la o stabilitate și presiunea de pe umeri nu mai e atât de mare, vor putea evolua mai relaxate. Am încredere în fetele mele pentru că au mai fost de multe ori în această situație cu echipele naționale, știu cum să câștige, știu cum să piardă finale. Înainte de tot trebuie să trecem de Vardar. Așa că ne concentrăm deocamdată cu toate forțele pe acest meci. Dacă trecem de Vardar, ajungem în finală și avem o șansă la trofeu, toate echipele și-l doresc.

- Nu ți-a fost teamă să preiei echipa într-un moment atât de delicat?
- Nu, îmi plac provocările, am spus da într-o secundă pentru că este o șansă pe care poate nu o s-o primești de prea multe ori în viață. Cine știe?, poate o să mai am ocazia să prind o echipă de top în trei-patru ani. M-au angajat ca să câștig, au fost foarte clari spunându-mi ce își doresc de la mine: să câștig. Și am reușit, dar a fost o presiune mare. Îmi place însă să lucrez așa, mi-a lipsit această presiune.

"Pentru mine nu există primadone!"

- Te-a surprins ceva în mod plăcut la echipă?
-  Cred că ne-am sudat împreună foarte repede, că după douăzeci de minute puteam să cer anumite lucruri. Era nevoie de o anumită structură, de mai multe reguli în teren și ne-am concentrat mult pe apărare, cu stilul suedez, francez, român, cu extremele noastre nebune Majda și Carmen. Am încercat să construim cultura CSM, indiferent de țara din care provin jucătoarele pentru că a trebuit să lucrez cu fete de opt naționalități. Avem școala rusă, cea din Muntenegru și așa mai departe. Dar am venit pregătit pentru că vorbisem cu cei de la club, cu unele jucătoare, evident cu cele suedeze, cu Line, am vorbit cu secundul Adrian Vasile și am întrebat de ce aveți nevoie? A fost ciudat ca primul meu meci să fie în Liga Campionilor în sferturi de finală. Fetele s-au comportat excelent, au pus inimă în acel meci, nu au existat primadone, nu au fost energii negative, a fost ușor de la primul meci.

- E dificil să antrenezi o astfel de echipă?
- Nu e greu deloc pentru că am sprijinul lor și, așa cum le-am spus înainte de primul meci, trebuie să mă ajute pentru că era și pentru mine primul meci și nu știam cum reacționează în timpul partidelor. Le văzusem pe video, dar e diferit, iar ele s-au comportat exemplar, atât de bine încât m-au ajutat să-mi fac treaba. Apoi, în meciul al doilea, la Ferencvaros, a fost mai ușor și cred că am făcut două partide foarte bune din punct de vedere tactic. Și jucătoarele m-au ajutat, au respectat planul. M-au ajutat și Adrian Vasile și Linus cu pasiunea lui, amândoi sunt foarte buni în ceea ce fac pentru că eu implic toți antrenorii, eu nu cred că sunt Dumnezeu, sunt eu, Adrian, Linus și toți ceilalți care fac parte din staff care au ajutat să avem o comunicare mai bună.

"Eu cred că factorul nostru X este grupul, suntem experimentați în a fi o echipă. Poate alții au jucătoare mai bune, dar eu încerc ca noi să fim cea mai bună echipă pentru că este un sport de echipă"

"La anul, CSM va fi un Dream Team"

- Regreți că vei pleca de la echipă, chiar dacă veți câștiga trofeul?
- Nu, pentru că de la început am spus că pot să-i ajut pentru două sau trei luni, iar la anul nu voi putea pentru că este vorba despre o situație de familie și am semnat un contract cu un club din Suedia. Dar de la 1 februarie 2018 pot pleca dacă mi se oferă un contract de genul celui cu CSM sau alt club mare, nu vreau să am această ușă închisă. Poate mă întorc primăvara următoare, nu știu. Îmi doresc să fiu la acest nivel înalt, dar nu pot înainte de 1 februarie 2018.

- Dacă vei primi o altă ofertă de la un club din România te vei gândi să o accepți?
- Poate, vom vedea ce ofertă este, ce club este, dar cu siguranță îmi doresc un club care să poată câștiga titluri. Cred că CSM poate câștiga titluri dacă fac lucrurile care trebuie, la anul au un Dream Team și dacă merg pe același drum pot fi mulți ani în Top 6. Cu siguranță, îmi doresc să fiu la acest nivel, iar după această lună CSM e în inima mea.

- De ce la time-out tu stai jos și fetele în picioare?
- Pentru că am avut această strategie încă dinainte de primul meci, dar am eșuat. Dacă te uiți la primul meci, am stat și eu în picioare. Trec prin tot felul de stări în timpul unei partide și pentru mine e un moment în care mă pot relaxa. Pentru că dacă stau jos, nu țip atât de mult! La primul meci eu stăteam în picioare și ele așezate, iar Adi Vasile a fost nevoit să-mi amintească să fiu mai calm. Jucătoarele vin de pe teren cu răsuflarea tăiată, cu pulsul mărit, și eu îl am la fel, așa că dacă e time-out e moment de relaxare. E important să fii calm la time-out.

- Te agiți însă foarte mult în timpul meciurilor.
- Da, vreau să le susțin pe fete, să fiu acolo cu ele. Nu e prea plăcut de privit, dar totul e din inimă pentru că mizele sunt mari și am o șansă să le arăt. Dacă am fi pierdut cu Ferencvaros aș fi plecat în Suedia și nu am vrut. Știu ce înseamnă fiasco sau succes și cred că am atins succesul deja, cred că clubul va fi mulțumit, chiar dacă nu vom câștiga. Evident că vor trofeul, dar vom vedea, încercăm să dăm tot ce e mai bun. Și cred că putem câștiga.

- Ești superstițios, ai un talisman?
- Da, port aceeași pereche de șosete dacă obțin o victorie, am cămaşă neagră sau albă la meciurile importante și am un fel de procedură înainte de fiecare partidă, merg cam cincisprezece minute și ascult un anumit tip de muzică. Nu foarte superstițios, dar cinci-șase lucruri sunt importante.

- Ești și jurnalist.
- Am început să lucrez pentru televiziunea de stat acum zece ani, apoi TV4 și acum Discovery/Eurosport. Am fost în Franța pentru Campionatul Mondial masculin, voi fi prezent și la Mondialul feminin, pe final de an. E o postură inedită, e interesant să fii comentator-expert la Eurosport, cred că asta sunt, nu jurnalist.

Le-ar alege pe Carmen și Linnea

- Alege două jucătoare de la CSM pe care le-ai lua cu tine la următoare echipă pe care o vei antrena.
- Cu siguranță pe Carmen Martin, cred că e cea mai bună jucătoare pe care am antrenat-o. Și pe Linnea Torstenson. E păcat că pleacă la Nisa, ar trebui să meargă cu mine în Suedia.

- Anul trecut a fost mare sărbătoare în București după câștigarea trofeului. Vă gândiți la asta și acum, cum veți sărbători?
- Sper, pentru că am văzut cât de important este pentru București, dar și pentru români să câștigăm. Am jucat și două meciuri în deplasare, în campionat, și chiar ne încurajau pe noi, făceau poze cu fetele. Pasiunea din jurul echipei, chiar dacă nu înțeleg multe lucruri, am simțit-o. Atunci când am întâlnit Ferencvaros, am văzut că a fost și un meci România-Ungaria, așa că înțeleg cât de important e pentru oameni o astfel de sărbătoare. Dar să nu vorbim despre asta ca să nu forțăm norocul și să stricăm ce urmează. După primul meci cu Ferencvaros, ați spus că suntem deja în Final Four, așa sunteți voi, împingeți lucrurile înainte ca ele să se întâmple. Dacă există șansa să câștigăm trofeul, cu siguranță vom sărbători.

- Cine va câștiga Liga Campionilor?
- O să spun cu siguranță că CSM, nu pot să spun Vardar. Ar fi stupid din partea mea să spun Vardar. Noi ne vedem drept echipa cu cele mai puține șanse la victorie, dar suntem deținătoarea trofeului și avem o șansă bună. Nu uitați de factorul X, echipa!

Programul Final Four (Digi, Dolce)

Sâmbătă
16:15 Gyor-Buducnost Podgorica
19:45 CSM București- Vardar Skopje

Duminică
16:15 Finala mică
19:45 Finala

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
baruch
baruch  •  04 Mai 2017, 10:01

asta e de fapt meciul cel mai greu. nu ala cu gyor, din eventuala finala (si gyor are meci mult mai greu ca anul trecut).

Vezi toate comentariile (1)
Comentează