SPORTURI  »  HANDBAL  »  RAPID - FERENCVAROS

EXCLUSIV // VIDEO A fost rasist gestul din Rapid - Ferencvaros? Președintele CNCD își spune părerea

Articol de - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 13:23 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 17:42

Invitat astăzi în cadrul emisiunii GSP Live, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos a comentat incidentul din sala Polivalentă, în care o handbalistă de la Ferencvaros a denunțat un gest rasist al unui suporter rapidist.

CONTEXT:

  • La finele partidei dintre Rapid și Ferencvaros din grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin, terminată 23-20 în favoarea maghiarelor, pivotul francez Beatrice Edwige (35 ani) a reproșat, după partidă, faptul că un suporter aflat la tribuna a doua a sălii Polivalente a făcut gesturi de o natură revoltatoare, cu o conotație rasistă, gesticulând cu mâna spre pielea facială.
  • Beatrice a izbucnit în plâns, fiind cu greu calmată de coechipere și adversare.
  • La declarațiile de după, aceasta nu a generalizat, spunând că „nu este vorba despre toți fanii Rapidului, însă peste tot găsești oameni proști. Handbalul nu merită așa ceva, eu nu merit așa ceva! Acel om nu merită numit fan al Rapidului”

Președintele CNCD a catalogat incidentul a fi unul clar rasist, dând vina pe educația unora dintre suporterii prezenți pe stadioanele sau în sălile din România.

Primele probleme pentru Radu Drăgușin la Tottenham » Ce decizie ar fi luat clubul din Premier League
Tottenham
Primele probleme pentru Radu Drăgușin la Tottenham » Ce decizie ar fi luat clubul din Premier League

VIDEO. Este incidentul rasist sau a interpretat greșit jucătoarea? În direct la GSP Live, Csaba Asztalos, președintele CNCD, a dat verdictul

Asztalos nu s-a ferit să comenteze incidentul, spunând că nu ar trebui să disculpăm suporterul, interpretând gestul acestuia ca fiind unul de natură cultural-locală, cel de „să îți fie rușine!”

„Haideți să nu ne mai pierdem în traducere. Aceste gesturi sunt universale în limbaj. Care este relevanța acelui gest? Indiferent dacă face referire la piele sau la altceva. Întotdeauna găsim explicații într-un sens sau altul. 

De ce nu a făcut acest gest la adresa unei jucătoare de culoare albă? Da, au existat incidente și mai grave, când s-au aruncat banane, spre exemplu. Încercăm să găsim scuze, cum că i-ar fi făcut semn să-i fie rușine... Nu se pune problema. Din punctul meu de vedere, este un caz de rasism!”, a spus Asztalos, astăzi, în direct la GSP Live. 

Președintele CNCD o felicită pe Beatrice Edwige

Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
+21 FOTO

Csaba Asztalos felicită modalitatea în care jucătoarea de naționalitate franceză Beatrice Edwige a gestionat situația. 

„Jucătoarea a fost corectă. Nu a încărcat partida cu acest eveniment, jucând mai departe. Și-a expus punctul de vedere abia după partidă, nu a speculat. Într-adevăr, nu este corect nici faptul că a jignit suporterul. Totodată, nu a generalizat, complimentând suporterii Rapidului la final”, a mai spus Asztalos în emisiunea moderată de jurnalistul GSP Alexandru Barbu.

Organizatorul evenimentului ar trebui să știe cine este prezent într-o sală, pe un stadion. Iar dacă un suporter are comportamente ce se află în afara legii, să fie identificat și să suporte consecințele. Asta se întâmplă în Premier League, spre exemplu, unde măsurile se iau cu o viteză remarcabilă. 

Spectatorul respectiv trebuie identificat și pedepsit conform legii. Există Legea 4/2008, Legea Dragomir, care are prevederi în acest sens. Avem legi în acest sens, însă trebuie să fie și aplicate
Csaba Asztalos, președinte CNCD, la GSP Live

CS Rapid nu consideră că gestul a fost rasist

Imediat după meci, într-un comunicat oficial, CS Rapid încercase să explice faptul că gestul respectiv ar fi fost interpretat greșit, și că nu ar fi avut conotații rasiste: 

Clubul Sportiv Rapid București ține să prezinte punctul său de vedere oficial cu privire la episodul derulat la finalul meciului din această seară, episod care a avut-o în prim-plan pe handbalista franceză a echipei Ferencvaros - Beatrice Edwige.

După încheierea partidei, sportiva franceză a acuzat un gest cu conotații rasiste îndreptat împotriva sa, gest făcut de un suporter rapidist și petrecut în timpul desfășurării jocului. 

La finalul partidei, directorul tehnic al CS Rapid, Rareș Fortuneanu, a discutat personal cu jucătoarea franceză, pentru a înțelege cele întâmplate, gestul acuzat nefiind observat de nimeni altcineva la momentul producerii sale. În discuția cu Rareș Fortuneanu, Beatrice Edwige a declarat ca gestul considerat a fi rasist a constat in atingerea obrazului cu degetul. 

Rareș Fortuneanu a explicat handbalistei franceze faptul ca gestul relatat nu are în cultura locală absolut nicio conotație rasistă, explicând semnificația sa reală. Clubul Sportiv Rapid nu încurajează manifestările rasiste de nici un tip, iar suporterii rapidiști au demonstrat în toate meciurile de Champions League din ultimele două sezoane un comportament ireproșabil din toate punctele de vedere. 

Astfel, Clubul Sportiv Rapid consideră complet neîntemeiate acuzațiile de rasism fie ele aduse și unui singur suporter al clubului nostru 

- Comunicat CS Rapid, la miezul nopții, după meciul cu Ferencvaros

Citește și:

Știm arbitrul de la derby-ul CFR Cluj - Rapid! Ce record uriaș va fi egalat în Gruia
DELEGARE
Știm arbitrul de la derby-ul CFR Cluj - Rapid! Ce record uriaș va fi egalat în Gruia
Ferencvaros denaturează realitatea » Ce au putut să scrie maghiarii în comunicatul oficial, după scandalul de rasism din Polivalentă: „Luăm măsurile necesare!”
Liga Campionilor
Ferencvaros denaturează realitatea » Ce au putut să scrie maghiarii în comunicatul oficial, după scandalul de rasism din Polivalentă: „Luăm măsurile necesare!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (11)
flob
flob  •  09 Februarie 2024, 20:37
Postat de Haha1989 pe 07 Februarie 2024, 18:15

Ești într-o eroare totala. Instituția asta constata, nu are instrumente clare de prevenire, da amenzi. Statul, federațiile trebuie sa dea legi clare, concrete și sa le aplice. Din păcate asta nu se întâmplă! Ne disculpa mere, suntem lași după ce o comitem și sa vina pe alții sau venim cu exemple deplasate ca și tine. De educație nici nu mai vorbim. Sunt galerii care depășesc orice barem de bun simți și educație și nu pățesc nimic, sunt multe exemple în fotbal, la noi cel puțin 5 galerii. Am comis-o? Trebuie sa fim asumați! Dar....

Cum am zis ..este fix degeaba. Ciudat, când ctp s-a luat de fostul prim-ministru au găsit instrumentele.

visiniujohn
visiniujohn  •  07 Februarie 2024, 23:34

Se exagereaza incredibil in aceste vremuri de oameni sensibili. Nu mai poti da o *** ca esti homofob,rasist,sexist,violator,criminal. Condamn adevaratele fapte si ma fac sa vars toate victimizarile inchipuite

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aldan
aldan  •  07 Februarie 2024, 22:49
Postat de milli pe 07 Februarie 2024, 15:43

ce sa ne mai pierdem in traducere ... "Când tot ce ai în mână este un ciocan, toate lucrurile din jur sunt cuie"

Problema este ca omu' nu are nici instrumentul si nici legea lui! Deci aici aplicabilitate ar avea reversul: "Dacă n-ai ciocan, nu-ți dorești ca lucrurile din jur să fie cuie!"...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close