SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

Radu Voina: „Vor să-l lucreze pe Burcea! Federația e în spate. Viitorul antrenor e pregătit”

Eliza Buceschi a revenit după un an de pauză la echipa națională. Evoluțiile ei au fost, normal, sub aștepătări FOTO Stanko Gruden  kolektiffimages
Eliza Buceschi a revenit după un an de pauză la echipa națională. Evoluțiile ei au fost, normal, sub aștepătări FOTO Stanko Gruden kolektiffimages

Articol de - Publicat vineri, 18 decembrie 2020 18:30 / Actualizat vineri, 18 decembrie 2020 19:50

Radu Voina, antrenorul care a adus singura medalie la un Campionat European cu România, pune tunurile pe conducerea FRH: „Dedu nu e acolo ca să ia doar banii din transferuri. Trebuie să aibă grijă de echipele naționale și asta nu se vede!”.

Radu Voina este campion mondial și triplu medaliat olimpic ca jucător. Ca antrenor, el a dus România pe locul 3 în Europa în 2010. S-a retras în 2012, ultima echipă pe care a pregătit-o fiind Oltchim. Radu Voina spune lucrurilor pe nume. „Cei de acum, antrenorii, se feresc să o facă. Se tem de repercusiuni din partea federației. Mie nu au ce să-mi facă!", spune fostul mare handbalist, care a împlinit 70 de ani anul acesta.

„Noi antrenăm jucătoarele altor echipe naționale. Federația se mulțumește cu banii pe transferuri!”

Ce facem cu fetele astea, noi antrenăm 30 de jucătoare ale altor echipe naționale? Plătim bine, antrenăm străinele și apoi ne plângem că nu avem echipă națională? Nu vorbesc aici de strategia cluburilor, acolo e normal. Dar Federația trebuie să aibă grijă de echipa națională. Cum e posibil ca echipa campioană, Vâlcea, să nu dea nicio jucătoare la lot? CSM București a avut 4, punându-le aici și pe Chiper, și pe Pintea. Tot prea puțin! 

Cu tot respectul pentru celelalte cluburi, cum să faci echipă națională cu jucătoare de la formații care sunt în partea a doua a clasamentului în campionatul României? Nu sunt contra jucătoarelor străine, dar trebuie impuse niște reguli clare. Pe de altă parte, au dreptate și președinții de club. Româncele au ajuns cele mai scumpe jucătoare din campionat și parcă nu aș vrea să spun că plătim nonvaloarea”, spune Radu Voina. 

Naționala României joacă  urât, din toate punctele de vedere. Tot jocul e pe centru. Pasăm între interi, mingea nu ajunge la extreme. Și când ajunge, acestea nu știu ce să facă! Pasăm la nesfârșit, ritmul de pasare e lent
Radu Voina, fost antrenor al naționalei României

„Per Johansson face declarații, dar în spate sunt oamenii din federație!”

Radu Voina spune că în handbalul românesc se vorbește deja de schimbarea lui Bogdan Burcea. Conducerea federației și-a luat deja mâna de pe antrenor, consideră fostul mare internațional. ”În toată viața mea am apărat antrenorii români. Am spus că naționala României trebuie să fie antrenată de un român. Burcea e un om echilibrat, dar ce era să facă dacă nu a putut antrena această echipă? S-a văzut că ne-au lipsit relațiile de joc E un substrat aici, pe care puțină lume îl vede. 

Per Johansson și Ryde au apărut exact la sfârșitul competiției, să demaște ei așa-zisul «clan». Au câștigat bani frumoși în România, dar declarațiile astea sunt prefața a ceea ce se va întâmpla. Sunt oameni din federație în spatele acelor declarații. Vor să-l lucreze pe Burcea! Și o să vedeți alt antrenor la echipa națională. Știu cine va fi antrenor, dar să așteptăm să se întâmple lucrurile”, afirmă Radu Voina.

Radu Voina: „Vor să-l lucreze pe Burcea! Federația e în spate. Viitorul antrenor e pregătit”
Radu Voina a criticat mereu conducerea FRH FOTO Raed Krishan

Îi impută lui Burcea selecția. Tiron ar fi trebuit să fie în lot!

Când vine vorba de selecție, Radu Voina are lucruri pe care i le reproșează selecționerului Bogdan Burcea. ”Dacă Burcea rămâne sau nu la echipa națională, nu asta e important. Federația trebuie să ia măsuri să salveze naționala. Cred că la selecție i se pot imputa niște lucruri lui Bogdan Burcea. Nu se poate să mergi cu un inter sau doi, restul sunt improvizații. Am învățat de la antrenori mari că din lot trebuie să facă parte jucătoare de la 9 metri și jucătoare de semicerc. Dacă nu jumătate-jumătate, cele de la 9 metri să fie mai multe! Tiron ar fi trebuit să fie în lot, într-o zi bună te ajuta. Apoi tu, ca federație, e vorba de interesul național, ar fi trebui să le convingi pe Perianu și Udriștioiu să vină să te ajute. Au mai fost în anii trecuți jucătoare”. 

”Ce a vrut Dedu să ne arate când a dus echipa națională la un hotel de 5 stele?”

Radu Voina îi acuză direct pe cei din Federație pentru câteva măsuri incredibile, care au avut loc înainte de placarea la Euro 2020. Așa au ajuns să se îmbolnăvească jucătoarele! ”Ce a vrut să demonstreze Dedu când le-a dus pe fete la Marriott în cantonament? Că are bani, că le duce la un hotel de cinci stele? Această grandomanie ne costă! El trebuia să ducă echipa la Izvorani, să nu intre în contact cu nimeni, sau la Moeciu, să se ferească de coronavirus! Dar noi stăm și facem 8 ore ședințe foto și apoi apar cazurile de Covid la Pintea și Chiper. Federația e direct răspunzătoare!”, spune Radu Voina. 

Nu o menajează nici pe Cristina Neagu, care și-a pregătit prin declarații prestația mediocră de la Europene. ”Cristina Neagu a făcut niște declarații înainte de Euro că e obosită, că o doare. Nu știu dacă a făcut-o anticipând ceva. În afară de pasele la pivot, trebuie să vedem că a făcut un turneu final modest. Aruncarea nu i-a funcționat, a făcut multe greșeli tehnice, iar în apărare, ce să mai spun? Cu Cristina Neagu în teren, jocul României se schimbă. Toate mingile merg spre ea, celelalte jucătoare nu au personalitate. Cristina decide ce e de făcut. Uite că acum nu a mai putut. Trebuie stabilit ce e de făcut pe viitor, să nu mai stai în Cristina Neagu!”, declară Radu Voina. 

Croația e marea surpriză a acestui Campionat European. Și ei au fost loviți de COVID, au adunat o echipă și uite cum joacă! Dar uitați-vă cum se bate Croația, cum luptă pentru orice minge. Ex-iugoslavii prin asta domină. La noi nu am văzut această determinare!
Radu Voina, campion mondial

Per Johansson, acuzații grave la adresa lui Bogdan Burcea, după România - Olanda: „Fără corupția din spate, șeful clanului a fost prins cu pantalonii în vine”

Scandal fără precedent în handbalul românesc » Tomas Ryde lansează un atac violent și îl indică pe Tadici: „Liderul clanului corupt”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
viorelpreda
viorelpreda  •  20 Decembrie 2020, 13:22

Cat despre Voina el este un antrenor limitat, in afara de haideti fetelor ca se poate si tineti *** aia nu stie nimic.Cei mai buni antrenori sunt cei de pe margine care au angajament sau nu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

viorelpreda
viorelpreda  •  20 Decembrie 2020, 13:20
Postat de Iancu Ionel pe 19 Decembrie 2020, 16:39

Adi Vasile... Nici nu stie pe unde se intra in sala de sport... A jucat handbal...?! Unde...? La Avantul Prabusirea... *** si a "ajuns" antrenor la Csm... Nu are habar nici de datele din buletin.. Il tine Neagu... Cum l a tinut si pe Burcea....!!! De ce...?!? Ptr ca, ei nu i fac observatii sub nici o forma... Ea fiind jucatoarea de un milion de euro... Aste s apucaturile ei, de pe vremea de cand era la Valcea... Vine Butiqarul Sef si gata... Sterge mizeria... Cu " Comisia Tehnica" a numit antrenorul... Vezi Doamne... Fara pic de" Rusine "... Iar din comisie fac parte : Dedu, Varzaru (care atunci cand era la CSM... Ne a avertizat de caderea in cap a Nationalei... Imediat a angajat o Dedu la Frh... Si i a inchis gura!!) Si inca vre i doi... Etc isti... Dedu este complet depasit" de cerintele complexe Dar Atat de Simple de a conduce logic si echidistant Frh... Motivul ptr care Dedu apropie acesti "habarnisti" e simplu... Voturile lor si sa Nu o Supere... pe Super Vedeta... Pai daca era o jucatoare corecta cu ea... Raspundea asa, la convocare : Sunt neantrenata, sunt dupa Covid, sunt accidentata... Intr un cuvant, profesionist "iesita din forma ( cozonac) sportiva!!! Deci Nu Am Ce Sa Caut la Nationala. (punct) Cum sa te duci fara Perianu, Bazaliu...?! Ca sa inteleaga FRH ul si toata lumea... Chiar si ce a hanbalistica : Popa trebuie" incercata "" vre o 1-2 ani pe inter dreapta...

Dezastrul a inceput de pe timpul lui Gatu dar atunci s-a bagat gunoiul sub pres pentru ca erau inca rezultate, un fel de Mircea Sandu care a fost acoperit un deceniu de Generatia de Aur.Ce vad acum e lupta intre doua gasti pentru ciolan niciuna nu vrea binele handbalului romanesc ci pentru unele privilegii care le-ar putea avea.

3157398414285898
Takacs Istvan  •  19 Decembrie 2020, 17:39

Pe Dl. Burcea il lucreaza Dna. Cristina Zamfir.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează