SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel

Florentin Pera merge la una dintre cele mai bogate echipe din handbal
Florentin Pera merge la una dintre cele mai bogate echipe din handbal

Articol de - Publicat duminica, 30 mai 2021 10:28 / Actualizat duminica, 30 mai 2021 17:42

Rușii de la ȚSKA Moscova au venit cu avionul particular la București pentru a se întâlni cu Florentin Pera. Cum i-a impresionat tehnicianul de la SCM Rm. Vâlcea și ce obiective va avea la campioana Rusiei.

Florentin Pera (41 de ani) va fi din sezonul viitor antrenorul campioanei Rusiei, ȚSKA Moscova. Este știrea momentului în handbalul românesc. Asta pentru că niciun tehnician român nu a antrenat o echipă de un asemnea nivel în handbalul feminin european. 

La masculin am avut tehnicieni de valoare, care au avut rezultate și în afara granițelor: vezi Petre Ivănescu, câștigător cu Gummersbach al Cupei Campionilor Europeni și al campionatului Germaniei. La feminin, însă românii nu au scos capul în Europa.

Pera, un antrenor tânăr, liderul actualei generații, care și-a demonstrat valoarea la SCM Rm. Vâlcea în ultimii trei ani, face acum pasul cel mare. Un pas uriaș spre o echipă de top a Europei, cu care are drept obiectiv câștigarea Ligii Campionilor în sezonul 2022-2023!

Cum l-a ochit Șișkarev pe Pera?

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel
Serghei Sishkarev (dreapta), patronul TSKA Moscova, felicitat de presedintele Putin după medalia de aur de la Rio FOTO IMAGO

ȚSKA Moscova e un club înființat în 2019 și susținut de Delo Group, firma președintelui Federației Ruse de Handbal, Serghei Șișkarev. De altfel, Șișkarev este cel care și l-a dorit pe Florentin Pera antrenor la ȚSKA Moscova. 

Șișkarev a venit personal la București, cu avionul său particular, însoțit de președintele clubului, ȚSKA Moscova, Eduard Akopian. A discutat cu Pera detaliile contractului.

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel
Pera, un antrenor care-și face mereu lecțiile pentru a surprinde adversarii FOTO Marius Ionescu

SCM Rm. Vâlcea, actuala echipă pregătită de Florentin Pera, și ȚSKA Moscova au făcut parte din aceeași grupă a Ligii Campionilor în acest sezon. 

Și deși ȚSKA a câștigat ambele meciuri la scor, lui Șișkarev i-a plăcut felul cum Pera a pregătit jocul. Chiar l-a felicitat după partida de la Moscova și l-a invitat la o discuție, pentru a lua pulsul antrenorului român. Nimeni nu se gândea atunci că Pera va ajunge să antreneze ȚSKA.

Patronul care decide tot!

Șișkarev este cunoscut ca fiind o persoană foarte corectă, dar și dintr-o bucată. El a fost cel care l-a trimis acasă pe Ambros Martin, fostul antrenor al Rusiei, după ce Rusia a ratat calificarea în semifinalele Euro 2020. 

După înfrângerea cu Danemarca, Șișkarev a declarat: "Ambros Martin va trebui să demisioneze. În ultimul interviu, el spunea că își canalizează atenția pe două fronturi: pe naționala Rusiei și pe familia sa. L-am informat că acum are ocazia să se concentreze pe viața sa de familie. 

Își poate crește copiii și poate fi fericit. Copiii sunt foarte importanți. Și eu, din postura mea de tată a trei copii, îl înțeleg foarte bine". Alexei Alexeev a condus Rusia la ultimul meci, în timp ce spaniolul era deja în avion.

Și pe danezul Jan Leslie l-a dat afară de la ȚSKA Moscova deși echipa era calificată în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Șișkarev a fost foarte supărat după ce ȚSKA s-a calificat la mare luptă, un singur gol diferență, în fața formației Krim Ljubljana. 

Olga Akopian, fosta mare jucătoare, soția actualului președinte, Eduard Akopian, a fost instalată cu puteri depline. Și nu a înșelat încrederea. ȚSKA a eliminat CSM București, s-a calificat în Final 4, iar mai apoi a câștigat și titlul în Rusia!

Obiectiv: câștigarea Ligii Campionilor!

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel
Pera cu ultimele trofee câștigate la SCM Rm. Vâlcea FOTO Marius Ionescu

ȚSKA Moscova a reușit cel mai spectaculos transfer al viitorului sezon, reușind să o aducă în Rusia pe slovena Ana Gros, golgeterul Ligii Campionilor. Gros este considerată în momentul de față cel mai bun inter dreapta din lume, postul cel mai deficitar într-o echipă de handbal. 

Pe lângă Gros însă, Florentin Pera va mai avea în lot o altă serie de vedete de 24 de karate. E vorba de Daria Dmitrieva, de Elena Mihailicenko, de Anna Sedoikina, Ekaterina Ilina sau Karina Sabirova.

În contractul semnat cu ȚSKA Moscova, Pera s-a angajat să câștige titlul în Rusia și să ajungă din nou în Final Four-ul Ligii Campionilor în primul sezon. 

În al doilea an va avea drept obiectiv câștigarea Ligii Campionilor. "Nu mi-e teamă de muncă. Voi avea pe mână o echipă valoroasă, jucătoare pe care orice antrenor și le-ar dori la antrenamente. E marea provocare a vieții mele și sper să le răsplătesc încrederea oamenilor care au avut încredere în mine", a declarat Florentin Pera.

Vâlcea l-a lăsat să plece

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel
Împreună cu Laurent Bezeau, antrenorul Brestului, cu care e bun prieten FOTO Dan Potor

Florentin Pera își termina contractul cu SCM Rm. Vâlcea în această vară, dar înainte de a primi oferta de la ȚSKA Moscova, semnase prelungirea contractului la Vâlcea. Avea însă o clauză în contract că poate pleca în orice moment dacă primește o ofertă de la o echipă de top din Liga Campionilor. 

"Oamenii de la Vâlcea s-au comportant exemplar cu mine. Vreau să le mulțumesc pentru acest lucru. Primarul Râmnicului, domnul Mircia Gutău mi-a spus că îmi urează mult succes, că și dânsul a fost sportiv și că știe ce înseamnă să mergi la mai bine. Mi-a urat să nu mă întorc prea curând deși ușa la Vâlcea va fi întotdeauna deschisă", a dezvăluit Pera.

„Antrenorii români nu sunt apreciați la adevărata valoare!”

Florentin Pera spune că odată cu contractul semnat de el, antrenorii români poate vor fi altfel priviți acasă. "Am avut și avem antrenori și jucători valoroși în România. Dar nu tot timpul am reușit să-i apreciem la adevărata lor valoare", a declarat Pera. 

"Antrenorii români au valoare și merită mai mult respect. Federația noastră a adus însă mereu antrenori străini la echipa națională și ce am făcut? Au venit, și-au luat banii și au plecat. Ponoasele le-am tras noi, cei care am rămas să muncim în România", a declarat Pera.

"Am încercat întotdeauna să fiu cât mai modest, să evidențiez fetele, pentru că ele sunt pe teren. Antrenorii sunt azi mari, mâine sunt demiși. Rezultatele însă rămân. Lumea te apreciază pentru ceea ce faci" 
Florentin Pera

"E un cadru propice performanței la Vâlcea, un club extrem de serios cu o conducere profesionistă, cu multă experiență, cu jucătoare care au înțeles că forța grupului întrece valorile individuale. Suporterii și toată emulația creată mereu în jurul echipei de la Vâlcea ajută. Când nu am avut suporterii aproape, în acest sezon, s-a văzut clar un recul. Am avut însă și mult ghinion cu îmbolnăvirile și accidentările" 
Florentin Pera

4 trofeea câștigat Pera în cei trei ani stați la Vâlcea: titlul (2019), Supercupa României (2018, 2020), Cupa României (2020)

Țarul Pera » Traseul lui Florentin Pera de la Reșița la ȚSKA Moscova! Niciun alt tehnician român nu a ajuns să antreneze la un asemenea nivel
Cu fiul său David după primul titlu de campion câștigat în România FOTO Marius Ionescu

8 echipede primă ligă a antrenat Florentin Pera în carieră: Universitatea Reșița, Mureșul Tg. Mureș, Cetate Deva, Tomis Constanța, HCM Roman, Universitatea Cluj, Dunărea Brăila și SCM Rm. Vâlcea

76 de victorii,două egaluri și 31 de înfrângeri e bilanțul general pe banca SCM Rm. Vâlcea pentru Florentin Pera

Profeția fanului

În 2010, pe când antrena UCM Reșița, ultima clasată, Florentin Pera a jucat la Rm. Vâlcea cu Oltchim, care era pregătită atunci de Anja Andersen. Vâlcea a câștigat cu un gol diferență, cu ajutorul arbitrilor. 

"După meci a venit la mine un suporter, m-a oprit și mi-a spus: «Domnule, dumneata o să ajungi într-o zi antrenorul echipei ăstea!» Când am semnat în 2018 la Vâlcea, mi-am adus aminte de vorbele acelui suporter", a declarat Pera.

"Sunt un antrenor mai temperamental, trăiesc la maximum fiecare meci, pun foarte mult suflet în ceea ce fac, îmi place ceea ce fac. E o meserie pe care o practic cu drag și din inimă, mulți prieteni îmi spun «Florine, ai grijă de sănătate!». Încerc să transmit acest lucru și fetelor, și sper din toată inima ca această energie, motivație și mobilizare să fie la fiecare meci. Numai așa poți să câștigi și să ajungi unde îți dorești" 
Florentin Pera

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN HANDBAL:

Semifinală nebună în Liga Campionilor: Brest a eliminat Gyor după executarea loviturilor de la 7 metri!

Vipers - ȚSKA Moscova 33-30. Vipers Kristiansand e a doua finalistă a Ligii Campionilor!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
sibman
sibman  •  31 Mai 2021, 09:32

La feminin antrenorii nu au scos capul in Europa. Pai hai sa-l amintesc aici pe Bogdan Macovei care a ajuns de 2 ori in sferturile ligii cu Kometal.

huhurez
huhurez  •  31 Mai 2021, 05:58

tragedie, la anu ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ceaiuri
ceaiuri  •  30 Mai 2021, 13:32

cred ca se poate descurca onorabil(a facut fata la scm cu ..3jucatoare,acum are o echipa )cand te cauta presedintele unei federatii ce domina acest sport..restul devine poveste(sunt cativa postaci ce vor avea nopti..albe)deci mult noroc la..noua echipa

Vezi toate comentariile (6)
Comentează