SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

ANALIZĂ GSP Un sezon compromis pentru CSM București. De ce s-a ajuns aici? Trei categorii de jucătoare + Adi Vasile - principalul responsabil?

Dragana Cvijici joacă din 2018 la CSM București, dar va părăsi echipa în vară FOTO Cristi Preda +23   FOTO
Dragana Cvijici joacă din 2018 la CSM București, dar va părăsi echipa în vară FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 12 aprilie 2021 21:04 / Actualizat luni, 12 aprilie 2021 22:17

CSM București a ratat al treilea sezon la rând în Europa. Final Four-ul devine, de la an la an, un obiectiv tot mai greu de îndeplinit

CSM București a ratat, duminică, la Moscova accederea în Final Four-ul Ligii Campionilor. După victoria din tur, de la București, 32-27, CSM a pierdut tot la 5 goluri, 19-24, dar ȚSKA Moscova s-a calificat grație golurilor mai multe înscrise în deplasare.

Eliminarea timpurie din Europa, în acest sezon, vine ca o continuare, parcă, a ultimelor două sezoane în care, de asemenea, CSM și-a ratat obiectivele. Anul trecut, pandemia a oprit competiția înainte de "sferturi", dar nu putem spune că CSM ar fi realizat mare lucru având în vedere că a terminat grupa pe locul 4 și urma să întâlnească în sferturile de finală tocmai campioana Europei, Gyor Audi ETO.

În acest sezon, CSM a fost ca într-un carusel, evoluțiile bune fiind urmate de altele slabe, în care echipa a fost de nerecunoscut. De altfel, această inconstanță în evoluții a contat enorm, la final. Asta dacă ținem seama că bucureștencele au condus cu 9 goluri diferență în manșa tur, de la București, iar la Moscova au început foarte bine și au avut un avantaj de trei goluri.

Puține soluții pe bancă

CSM București este în Top 4 bugete echipe europene, dar lotul de jucătoare este departe de cel al altor formații. Sunt multe jucătoare care nu se ridică la pretențiile unui team de Final Four în Liga Campionilor. De altfel, în actualul sezon, antrenorul Adi Vasile a mizat 80 la sută din timpul de joc doar pe un nucleu de 9-10 jucătoare. Restul handbalistelor au fost folosite foarte puțin sau deloc.

Asta s-a văzut în momentele grele, când una dintre titulare a lipsit din varii motive. Rezervele nu au putut ajuta echipa, cunoscându-se în evoluția lor lipsa meciurilor cu miză. Când CSM a jucat fără Neagu sau fără Grubisici, Carmen Martin sau Lazovici, imediat s-a văzut în jocul formației și pe tabelă.

Trei categorii de jucătoare

ANALIZĂ GSP Un sezon compromis pentru CSM București. De ce s-a ajuns aici? Trei categorii de jucătoare + Adi Vasile - principalul responsabil?
Cristina Neagu își ascunde dezamăgirea ratării calificării în tricoul de joc FOTO Cristi Preda

La CSM au fost în acest sezon câteva jucătoare indispensabile echipei: Grubisici, Neagu, Lazovici, Pintea, Dembele, Carmen Martin. Vine, apoi, a doua categorie, cu handbaliste care au evoluat când și când, în funcție de necesități: Dedu, Perianu, Omoregie, Moisă, Smeets. Și a treia categorie de handbaliste, cele care nu au avut niciun rol în echipă. Ele au părut că sunt trecute pe foaia de joc doar la număr: Săndulache, Jipa, Fânaru, Stoica, Bazaliu. De altfel, ultimele cinci nu au adunat în meciurile jucate în acest sezon al Ligii Campionilor mai mult de o repriză fiecare! Au mai fost două jucătoare accidentate, pe care nu s-a putut miza aproape deloc, Alexandrina Barbosa și Denisa Vâlcan.

Adi Vasile - principalul responsabil?

Antrenorul Adi Vasile este văzut de mulți drept responsabilul pentru necalificare. Lipsa sa de experiență a contat. La Moscova, tehnicianul CSM-ului nu a avut reacție la jocul rusoaicelor. Când ȚSKA s-a apărat avansat, 5 plus 1, CSM nu a știut ce să mai facă. Și de aici a început coborârea. De la plus 3 s-a ajuns până la minus 1 la pauză și, mai apoi, la minus 7 pe final.

I se reproșează lui Adi Vasile că nu a încercat să joace cu doi pivoți, că nu scos portarul la ultima fază și că deși echipa a stat 85 de secunde în atac, la ultima fază, nimeni nu și-a asumat responsabilitatea aruncării. "E ușor de pe margine, din fața televizorului", spune Narcisa Lecușanu, fosta mare jucătoare, care crede că tinerețea lui Adi Vasile și lipsa sa de experiență l-au trădat la Moscova. Până acum, CSM București schimba antrenorii precum ciorapii. Acum, când a existat cât de cât o stabilitate pe banca tehnică, rezultatele în Europa întârzie să apară.

Era favorită 4

CSM București a plecat în actualul sezon al Ligii Campionilor din postura de favorită 4, după Gyor, Rostov Don și Brest. Doar două dintre echipe, Gyor și Brest, au confirmat, în timp ce campioana Rusiei și CSM București pot fi numite marile dezamăgiri ale sezonului. În schimb, o debutantă (ȚSKA Moscova) și Vipers Kristiansand au răsturnat calculele specialiștilor, urmând să fie prezente în Final Four-ul Ligii Campionilor de la Budapesta (29/30 mai).

Evoluțiile handbalistelor de la CSM în Liga Campionilor

JUCĂTOARE DE CÂMP

JucătoareMeciuriGoluriAruncăriProcentaj
Cristina Neagu1411518562,16
Barbara Lazovici166810862,96
Carmen Martin14486475,00
Crina Pintea16405671,42
Siraba Dembele16386558,46
Elisabeth Omoregie16357844,87
Dragana Cvijici11222975,86
Laura Moisă16173943,58
Martine Smeets15101566,66
Alexandrina Barbosa591752,94
Gabriela Perianu1371643,75
Bianca Bazaliu1441040,00
Andrea Klikovac1631225,00
Ștefania Jipa16---
Diana Fînaru8---
Ștefania Stoica5---

PORTARI

JucătoareMeciuriParadeAruncăriProcentaje
Jelena Grubisici1613940434,40
Denisa Dedu164619423,71
Raluca Săndulache8---

Rezultatele CSM în Liga Campionilor all-time

AnVictoriiEgaluriÎnfrângeriLocul/Eliminată
201610151
201710153
201810153
2019617sferturi
2020714*
2021817sferturi
  • competiția s-a oprit în "sferturi"

CSM București a ratat Final Four-ul » Narcisa Lecușanu: „La Adi Vasile s-a văzut lipsa de experiență”

Gabriela Szabo, după eliminarea lui CSM București din Ligă: „Se încheie o etapă”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
ceaiuri
ceaiuri  •  13 Aprilie 2021, 21:26

cu un joc mult mai spectaculos si frumos echipa CSM...fara Neagu,mult mai previzibila ,chiar slaba echipa cu Neagu

laurentiub01
laurentiub01  •  13 Aprilie 2021, 18:27
Postat de ceaiuri pe 13 Aprilie 2021, 17:09

de cand a fost demis Luca(lotul arata mai ok...transferuri )acum lotul are o treime din jucatoare..spectatoare,banuiesc ca nu antrenorul face transferurile..dar e principalul vinovat pt ce joaca echipa, se bazeaza doar pe valoarea unor jucatoare nu pe un joc de echipa,nu-l ajuta nici CV-ul,sa antrenezi jucatoare cu destule medalii la dif competitii e un mare dezavantaj

Cifrele ultimelor 3 sezoane arată ca csm este o echipa de bătut pe teren propriu . Nu impune respect , nu e temuta pe teren propriu , nu are ștaif , e doar o echipa mică cu buget mare , prost cheltuit pe jucătoare fără ambiții și putere , bătrâne , cu multe accidentări la activ, fără capacitate de performanata . Dar cel mai important : nu funcționează ca o echipa . Joc greoi și lent , previzibil , scheme putine , posturi nepuse in valoare . Jucătoare care greșesc nepermis in apărare , lipsite de o reacție corecta ,3 Cartonașe in 10 min . Pa și afara . Pe atac aceeași jucătoare 3 pase in tribuna , 2 aiurea și un gol . Și cică e de naționala . Extrema dreapta da când și când și are procente de vai de capul ei . Bine ca pleacă toate astea . Altele sunt doar pe foaie cu numele . Oare de ce plătește CSM ul așa ceva ? Cine le aduce pe astea de nu fac fata nici in campionat ? Zic de meciul cu clujul ????‍♂️. Și încă : unde sunt centrii de valoare ptr 2021 ? Cei doi interi dreapta de mâna stânga ? Se gândește cineva la Klicovac ca opțiune serioasă ? Pe bune ? A vz cineva cum joaca Raistad aia mică de 21 de ani dom Vasile ? O Gulden , Polman ? Nze Minko ? Astea fac jocul și sunt regine adevărate iar restul trebuie sa joace ce zic astea . Ca ele știu . Ce văd eu : o jucătoare mare Oricât ar marca NU e o echipa !!! Așa spun Rezultatele . Trebuiesc tinere capabile la efort , cu foame de rezultate și egale . Sa poată , sa vrea și sa nu le tremure mâna când trebuie . Si un antrenor .

ceaiuri
ceaiuri  •  13 Aprilie 2021, 17:09

de cand a fost demis Luca(lotul arata mai ok...transferuri )acum lotul are o treime din jucatoare..spectatoare,banuiesc ca nu antrenorul face transferurile..dar e principalul vinovat pt ce joaca echipa, se bazeaza doar pe valoarea unor jucatoare nu pe un joc de echipa,nu-l ajuta nici CV-ul,sa antrenezi jucatoare cu destule medalii la dif competitii e un mare dezavantaj

Vezi toate comentariile (8)
Comentează