SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / FTC BUDAPESTA-OLTCHIM 23-30 (15-15)

VIDEO Strălucitoarea revanşă » Oltchim a cîştigat în Ungaria, 30-23, făcînd un pas mare spre semifinale

Articol de - Publicat duminica, 10 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 09 martie 2013 22:44

Oltchim a învins aseară, în deplasare, pe FTC la 7 goluri, răzbunînd cu dobîndă înfrîngerea suferită acasă în faţa unguroaicelor, în prima etapă Campioana României a mai făcut un pas spre calificarea în semifinale, necesar, dar nu şi suficient. E nevoie de victorie şi săptămîna viitoare, la Vîlcea, cu Krim


Cînd joci cu cuţitul lipit de os găseşti resurse nebănuite. Şi, probabil, nu sînt neapărat fizice, cît mai degrabă dintre cele care ţin de voinţă, mobilizare şi dorinţă. Un pic chiar de sacrificiu. Este ceea ce s-a întîmplat cu Oltchim pentru al treilea meci consecutiv în grupele principale ale Ligii Campionilor. Aseară, la Dabas, unde joacă FTC, într-o sală plină, sub ochii unei galerii pregătite să scoată scîntei şi în faţa unei adversare care învinsese, surprinzător, însă meritat la momentul respectiv, la Vîlcea, în prima etapă.

Click aici pentru rezumatul VIDEO!

De atunci, lucrurile au evoluat paradoxal pentru campioana României. Pe cît de nesigură e situaţia financiară a clubului, pe cît de complicat şi fragil apare viitorul, pe atît de bine au început să curgă lucrurile în teren. O ambiţie comună regăsită. Sau poate reinventată într-o formă care funcţionează.

Egal ţinut cu dinţii
Ieri, handbalistele Oltchimului au ţinut cu dinţii de meci. Au condus în primele minute, apoi însă s-au văzut, pînă la finalul primei reprize, în situaţia ingrată şi stimulatoare în acelaşi timp de a alerga pentru egalare. Au fost bombele lui Bulatovici, sclipirile Iuliei Managarova, mereu atentă, şi bătălia permanentă pe care o duce Manea pe semicercul advers. Un pic adormită în jumătatea întîi a primei reprize, Barbosa s-a trezit ca după un duş sub cascadă şi a reuşit cîteva acţiuni individuale spumoase. 15 egal la capătul celor 30 de minute.

Partea a doua a scos-o şi mai mult în lumină pe aparent firava portăriţă Silvia Navarro, care a parat, interceptat şi deviat numeroase atacuri ale unguroaicelor, minîndu-le sistematic încrederea. Switch-ul definitiv, deşi atunci nu era clar încă, s-a produs în minutul 36, cînd Oltchim a preluat conducerea, 18-17, prin golul unei Aurelia Brădeanu revigorate. De acolo, diferenţa a crescut din ce în ce mai mult. Apărarea a avut felia ei groasă în această victorie, cu Brădeanu şi Pineau impecabile în centru. Cînd oare în trecutul recent o echipă românească a ieşit în avantaj după toate perioadele de inferioritate?

Descătuşarea de pe final
Încă o lovitură. Şi încă una. Brădeanu, Manea, Curea, din nou Brădeanu şi Bulatovici perforează poarta adversă în ultimele 6 minute, maghiarele înscriind o singură dată. Se încheie 30-23, scor net. Onoarea e spălată, chiar miroase a parfum scump, încă un pas spre semifinale a fost făcut. De fapt, mai e doar unul, duminica viitoare, acasă, cu Krim. Ultimul. Decisivul.


FTC BUDAPESTA 23 (15)
Tomori 7, Dajka 4, Szucsanski 3, Verten 2, Szamoransky 2, Szekerecses 2, Such 2, Cifra 1
OLTCHIM 30 (15)
Bulatovici 7, Managarova 5, Barbosa 5, Manea 4, Brădeanu 4, Curea 3, Pineau 2

CLASAMENT GRUPA A II-A
1. Oltchim 5 3 0 2 131-122 6
2. Krim 4 3 0 1 114-103 6
3. FTC Budapesta 5 3 0 2 136-143 6
4. Zvezda 4 0 0 4 106-119 0
Azi: Krim-Zvezda (ora 20:30); Etapa următoare, ultima: Zvezda-FTC Budapesta (16 martie, ora 16:00); Oltchim-Krim (17 martie, ora 19:00)

Şansele Oltchimului la semifinale

- victorie cu Krim Ljubljana la Vîlcea 100% calificate
- înfrîngere sau egal cu Krim FTC nu trebuie să cîştige la Zvezda

Şansele Oltchimului la primul loc
Dacă FTC Budapesta va cîştiga la Zvezda, meciul se joacă sîmbătă, cu o zi înaintea disputei dintre Oltchim şi Krim, Vîlcea are nevoie de o victorie în faţa slovenelor la cel puţin trei goluri diferenţă. Dacă FTC nu bate în Rusia, Oltchim trebuie să cîştige la cel puţin cinci goluri diferenţă, pentru a întoarce rezultatul din tur, de la Ljubljana, 26-30.

Pitica atomică!
Toată echipa Oltchimului a jucat aseară entuziasmant. A ieşit în evidenţă însă portarul spaniol, Silvia Navarro, cea care a intrat între buturile porţii sale în minutul 15 şi a avut nu mai puţin de 13 intervenţii salvatoare. Practic, în partea a doua, beneficiind şi de o apărare exemplară în faţa ei, Navarro a primit doar 7 goluri! Navarro a fost la un pas să plece de la Oltchim, la începutul acestei săptămîni, dar "Pitica atomică", aşa cum este supranumită iberica, a înţeles problemele prin care trece clubul şi a ales să rămînă la Vîlcea.

Curea nu se mai antrenase de două săptămîni!
Iulia Curea a jucat aseară după o perioadă foarte grea în cariera sa. Din cauza durerilor insuportabile la umărul drept, blonda de pe extrema stînga nici nu s-a putut antrena, ea urmînd un program amplu de recuperare cu masorii Emil Guiu şi Emil Truşcă. Aseară, danezul Jakob Vestergaard a trimis-o însă pe teren, mizînd pe experienţa vicecăpitanului de la Oltchim. Iulia nu a înşelat aşteptările şi a marcat de trei ori în deplasarea de la Budapesta.

"Au jucat cu sufletul!"
Preşedintele Oltchimului, Petre Berbecaru, nu a făcut deplasarea la Budapesta din superstiţie. "La Moscova nu am fost şi am învins, m-am gîndit că la fel se va întîmpla şi în Ungaria", a spus fericit Berbecaru. A plîns în faţa televizorului. "Fetele au arătat caracter, au obţinut victoria cu sufletul. Au lăsat deoparte toate problemele şi au demosnstrat care e adevărata lor valoare. De acum, putem să ne gîndim din nou la cîştigarea trofeului", a adăugat Berbecaru. Jucătoarele au două luni restanţe financiare, iar conducerea clubuui trebuie să gsească acum soluţii pentru a le plăti pe fete. "Echipa asta e un simbol al României şi avem datoria să nu o lăsăm să moară!", a încheiat Berbecaru.


"Ne-am dorit mult victoria şi am arătat ce putem!"

Oana Manea a fost singurul pivot al Oltchimului la Budapesta după plecarea Ionelei Stanca. Vîlceanca a jucat cu o ambiţie ieşită din comun, fiind una dintre cele mai bune jucătoare de pe teren

- Oana, felicitări pentru victorie. Echipa a arătat cu totul altfel acum. Acesta e adevăratul Oltchim?
- Ne-am dorit foarte mult victoria, am jucat cu ambiţie, le-am simţit de la început pe toate fetele extrem de montate. Atmosfera a fost, de asemenea, foarte bună. Am arătat că în tur a fost un accident, veneam după vacanţă şi nu eram în vîrf de formă. De la meci la meci jucăm însă din ce în ce mai bine.

- E o presiune mai mare pe tine că ai rămas singurul pivot din echipă?
- Nu mă gîndesc la asta. Cu Ionela ne completam reciproc, ne puteam odihni. Dar nu avem ce face. Mă rog la Dumnezeu să mă ţină sănătoasă. Presiune nu simt.

- Acum vă mai trebuie victoria în meciul cu Krim, la Vîlcea, şi sînteţi calificate. Vă gîndiţi la primul loc?
- Mai întîi să cîştigăm, asta e important, pentru că altfel am muncit degeaba. Apoi, dacă jocul ne-o permite, vom lupta şi pentru primul loc.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (19)
razvystefan
razvystefan  •  11 Martie 2013, 00:37
Postat de knuty pe 10 Martie 2013, 12:59

Nu va agitati ca vine GYOR si va elimina !!!Oricum Bulatovici va juca la GYor!Ramaneti cu somerii combinatului OLTCHIM si cu greva foamei!!

V-am umilit langa Budapesta acum si o sa va umilim si "marea" voastra campioana, Gyor, in finala, tot in campiile voastre sarace...asa cum va umilim de vreo 20 de ani si la fotbal si la alte sporturi. Dragi unguri, noapte buna! Hai Romania!

cosimon
cosimon  •  10 Martie 2013, 23:56
Postat de iwentvs pe 10 Martie 2013, 23:45

Daca tu ai +3 dupa un meci, adversarul tau are -3, nu?

Tre sa recunosc ca a fost tare grea matematica...!!!! Mersi mult. Da, e clar acuma, ai dreptate. Insa e interesant ca in caz ca batem la 2 goluri, avem acelasi golaveraj, caz in care se vor lua in calcul meciurile directe dintre noi si Krim, nu? Iar acolo, Krim ne-a batut la 4 , iar noi numai la 2, deci tot Krim ar fi pe primul loc, asa-i? Eu zic ca 3 goluri nu e peste fata pamantului, mai ales ca jucam acasa. Haideti fetelor, succes, este la indemana sa evitati Gyorul in semifinale.

iwentvs
iwentvs  •  10 Martie 2013, 23:45
Postat de cosimon pe 10 Martie 2013, 23:12

Deci sa inteleg ca se ia golaverajul, insa nu in meciurile cu Zvezda, deci numai dintre jocurile intre cele 3? Esti sigur? Eu am inteles ca se ia golaverajul tuturor meciurilor, in fine. Nici asa nu stam prea bine, fiindca in meciurile dintre cele 3 golaverajul este: Krim +6, Oltchim +2, FTC -8. Deci, trebuie o victorie la 5 goluri, nu la 3. Repet, ma intreb ca un simplu amator, fara sa ma erijez in cineva care stie totul, doar voiam sa inteleg nebunia asta.

Daca tu ai +3 dupa un meci, adversarul tau are -3, nu?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează