SPORTURI  »  HOCHEI  »  LIBERTATEA.RO

Cazul incredibil al hocheistului român Larry Zeidel: creierul lui a salvat lumea hocheiului!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 iulie 2019 11:40

Libertatea publică astăzi povestea fundașului român Larry Zeidel, care a evoluat 9 sezoane în Liga Profesionistă nord-americană de hochei pe gheață (NHL) pentru Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks și Philadelphia Flyers.

Cu ”Aripile Roșii” a cucerit Cupa Stanley, în 1952.

Supranumit ”The Rock”, el s-a născut în Montreal, Canada. Bunicii săi români, plecați din Transilvania, au sfârșit gazați în lagărele de concentrare naziste. Părinții evrei au fugit în Canada la începutul anilor 20.

Născut pe 1 iunie 1928, hocheistul a decedat pe 17 iunie 2014, la 86 de ani. Insuficiență cardiacă, grave probleme la rinichi.

După ce a murit, familia a fost de acord să-i doneze creierul în scopul cercetării medicale, iar Larry a fost diagnosticat, post-mortem, în 2016, de specialiștii de la Universitatea din Boston cu encefalopatie traumatică cronică (CTE), boală neurodegenerativă care apare la persoanele ce au suferit lovituri la nivelul capului, scrie Libertatea.ro.

În raportul ”Băncii de creiere” din Boston asupra cazului ”Zeidel” e notat că ”Stânca” a primit, de-a lungul carierei, mai mult de 100 de lovituri violente în cap și și-a pierdut conștiența de minimum 10 ori.

De altfel, după ce s-a retras, s-a plâns permanent de dureri de cap, asociate cu tulburări grave de comportament.

Sportivii au acuzat faptul că, deși au semnat contracte de profesioniști și cunoșteau riscurile din timpul jocului, nu au fost informați de stafful medical despre eventualele sechele cu care se pot confrunta după retragere.

NHL a început să plătească sumele către familiile jucătorilor care nu mai sunt, celor care au nevoie de asistență medicală și monitorizare și celor care trebuie să facă teste neurologice. Traseul lui Zeidel e similar celui mai mare hocheist român, Doru Tureanu.

Citește povestea integrală într-un articol de 3 pagini pe Libertatea.ro!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1265898263575349
Dana Sioux  •  03 Iulie 2019, 15:04

Articolul este interesant. Dar mai lasati cu " un roman" . Aveti dovada ca a detinut cetatenie romana? Daca nu, nu mai scrieti minciuni.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează