SPORTURI  »  HOCHEI  »  SCANDAL

Scandal uriaș în sportul românesc! Federația refuză finanțarea de la stat și rupe contractul cu Ministerul Sportului: „Forma noastră extremă de protest împotriva lui Novak”

Articol de GSP - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 16:29 / Actualizat marti, 15 noiembrie 2022 16:34

Scandal de amploare în sportul românesc. Federația Română de Hochei pe Gheață recurge la o măsură de mare impact în plin conflict cu Ministerul Sportului. FRHG a anunțat că rupe unilateral contractul cu ministerul, renunțând, astfel, benevol la finanțarea primită dinspre forul lui Eduard Novak.

Oamenii din fruntea hocheiului românesc acuză că Ministerul Sportului, în speță Eduard Novak, s-a implicat în alegerile generale de la federație și că, folosindu-se de prerogativele sale, ar avea drept scop îndepărtarea actualei conduceri a FRHG, unde Alexandru Hălăucă fusese reales la alegerile din 15 septembrie

La alegerile de la jumătatea lui septembrie, Hălăucă îl învinsese pe Valentin Dragomir, președintele Steaua Rangers, cu 13 - 4 la voturi.

Șefii hocheiului românesc se delimitează de Eduard Novak și Ministerul Sportului

După ce Ministerul Sportului a luat decizia de a suspenda rezultatele alegerilor în care fusese reales, Hălăucă a trecut imediat la măsuri extreme, pentru a se rupe de forul condus de Novak. 

Modelul ales de FRHG este Federația Română de Fotbal, entitate care a refuzat să primească orice fel de finanțare din partea MTS, mizând pe autofinanțare.

COMUNICAT » „Federația Română de Hochei pe Gheață rupe legăturile cu Ministerul Tineretului și Sportului”

„Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) denunță unilateral contractul cu Ministerul Sporturilor și renunță la finanțare Federația Română de Hochei pe Gheață. 

(FRHG) a depus vineri, 11 noiembrie, la registratura Ministerului Sportului (cu nr. de intrare 14529 / 11.11.2022), o notificare privind denunțarea unilaterală a contractului privind finanțarea programelor sportive de utilitate publică și încetarea acestui contract începând cu data de 14 noiembrie 2022. În același timp, a înregistrat o contestație la decizia Ministerului Sportului de a suspenda rezultatele alegerilor conducerii FRHG din septembrie 2022”,  e începutul comunicatului FRHG. 

Bugetul alocat pentru anul 2022 de către Ministerul Sportului este de aproximativ 580.000 euro și are ca destinații principale:

- pregătirea celor 4 loturi naționale (loturile naționale ale României de Seniori, Tineret U20, Juniori U18, Senioare); 

- participarea la campionatele mondiale (o delegație la un campionat de asemenea anvergură are în componență, conform cerințelor federației internaționale, 28 de persoane, iar la pregătiri pot fi convocați între 35 și 50 de sportivi, plus staff-ul tehnic); 

- asigurarea echipamentului de joc și cel de prezentare pentru loturile naționale (pentru circa 120 de sportivi și staff tehnic); 

- finanțarea activităților destinate copiilor cu vârsta de până la 14 ani; - asigurarea unei părți din cheltuielile cu funcționarea federației.

- Comunicat Federația Română de Hochei pe Gheață

„E forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG”

Conform contractului cu Ministerul Sportului, FRHG trebuia să asigure o cofinanțare de 10%. Până la acest moment, FRHG a completat această sumă anuală cu peste 50% din venituri proprii pentru a putea dezvolta acest sport, banii fiind investiții directe în sport. 

Suntem conștienți că o asemenea decizie va avea un impact major asupra activității federației, dar aceasta este forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și extrem de politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG. Decizia noastră este încă un semnal de alarmă privind felul în care Ministerul Sportului încearcă să transforme Federația Română de Hochei pe Gheață într-un departament subordonat direct domnului ministru Eduard Novak. 

În acest moment, activitatea Federației este blocată ca urmare a reclamațiilor și controalelor, orice demers al nostru fiind boicotat. Înregistrăm deja adrese pe bandă rulantă din partea unor jucători legitimați la cluburile din județele Harghita și Covasna prin care suntem anunțați că nu se vor prezenta la loturile naționale, fapt care poate fi sancționat prin amenzi și suspendări, conform regulamentelor IIHF. 

Așteptăm în continuare un răspuns din partea primului-ministru al României, dl. Nicolae Ciucă, căruia i-am adresat pe 4 noiembrie o scrisoare deschisă prin care semnalam că Ministerul Sportului abuzează de prerogativele.

- Comunicat Federația Română de Hochei pe Gheață

Scandal uriaș în sportul românesc! Federația refuză finanțarea de la stat și rupe contractul cu Ministerul Sportului: „Forma noastră extremă de protest împotriva lui Novak”
Federația de hochei își asumă continuarea existenței fără finanțare / Sursă foto: Facebook@ FRHG

De ce a suspendat Ministerul rezultatul alegerilor din septembrie? Explicațiile oficiale

Comisia mixtă de verificare, constituită de Ministerul Sportului ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), a constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale în organizarea alegerilor. 

În consecinţă, Ministerul Sportului, prin delegatul său, a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG. Plângerile privind desfăşurarea AGOA din 15.09.2022 vin după ce, în trecut, au fost semnalate o serie de alte nereguli în activitatea conducerii federaţiei. 

Drept urmare, Ministerul Sportului a constituit o comisie, care, în perioada 01-04.11.2022, a efectuat o acţiune de verificare la FRHG, prin care au fost constatate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 coroborate cu dispoziţiile art.11.4 şi 99.2 din Statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

„Nu avem patinoare în toată țara pentru că Novak le construiește doar în Ținutul Secuiesc”

Nu sunt primele clinciuri între forul condus de Eduard Novak și Federația Română de Hochei pe Gheață. Alexandru Nistor, secretarul general al Federației Române de Hochei pe Gheață, acuza zilele trecute că CNI a aprobat construirea a patru patinoare în județele Harghita și Covasna, nu și în restul țării, arătându-l cu degetul pe Novak.

„Să vă spun o mare durere? Anul acesta, de către Guvernul României, CNI-ul a aprobat încă 4 patinoare în zona Ținutului Secuiesc. Știți ce le-am spus colegilor și prietenilor din zonă? Le-am spus să dezvoltăm hocheiul românesc: «Dacă voi ați obținut prin UDMR aceste 4 patinoare și dacă erați dornici de a ridica hocheiul românesc, păi, haideți să le repartizăm în toată țara».

Dacă nu știați, zona Moldovei și a Bucovinei a fost o zonă de mare producătoare de hocheiști mari și adevărați. Oamenii nu proveneau din zona Ținutului Secuiesc”, a declarat Alexandru Nistor, potrivit Sport Total FM.

Tenisul a funcționat fără finanțare

O altă controversă care a făcut valuri în sportul românesc a gravitat în jurul Federației Române de Tenis

MTS a oprit finanțarea tenisului românesc în anul 2017, motivând că „hotărârile Adunării Generale au fost luate cu încălcarea Actului Constitutiv al Federației Române de Tenis”. FRT a câștigat procesul cu Ministerul Sportului în instanță, dar finanțarea cuvenită s-a tot tergiversat până în prezent.

În luna octombrie a acestui an, Înalta Curte a decis în mod definitiv că Ministerul Sportului a încălcat legea prin sistarea finanțării Federației Române de Tenis în 2017.

Potrivit frt.ro, Federația Română de Tenis a demarat deja în fața Curții de Apel București executarea silită a Ministerului Sportului. 

Citește și alte știri din sportul românesc:

ANALIZĂ GSP Specialistul GSP în handbal a analizat-o pe Muntenegru » Punctele forte ale rivalei de la Euro 2022 + marele avantaj al României

Ce urmează pentru David Popovici: „Nu sunt Michael Phelps. Voi avea 3 zile de pauză”

Eduard Novak, arătat cu degetul de FR Hochei: „Nu avem patinoare în toată țara pentru că el le construiește doar în Ținutul Secuiesc”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (15)
dr.jivago
dr.jivago  •  16 Noiembrie 2022, 19:31

Ce respect sa ai afara, daca si la tine in tindă si maghiarii te iau la misto si fac ***!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dr.jivago
dr.jivago  •  16 Noiembrie 2022, 19:28

Bravo! Asa se procedeaza, cand ai coloana ... verticala!

gazistu
gazistu  •  16 Noiembrie 2022, 14:24

NOVAK TREBUIE DATA AFARA, de la minister , in primul rand ca a facut o declaratie oficiala (catre romani) in limba maghiara... .. o jignire mai mare, nu exista...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează