SPORTURI  »  HOCHEI  »  SCANDAL

FOTO Imagine neverosimilă de la CM de hochei: portarul României a jucat cu steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc pe cască » Se cere demisia ministrului Novak

Toke Zoltan în meciul România - Coreea de Sud / FOTO: Federația Internațională de hochei
Toke Zoltan în meciul România - Coreea de Sud / FOTO: Federația Internațională de hochei

Articol de - Publicat luni, 16 mai 2022 19:46 / Actualizat marti, 17 mai 2022 00:15

Toke Zoltan (27 de ani, jucător la Corona Brașov), portarul naționalei României în meciul pierdut împotriva Coreei de Sud la Campionatul Mondial hochei, scor 1-4, a purtat o cască pe care au fost imprimate steagul Ungariei și steagul Ținutului Secuiesc.

Continuă să apară detalii neverosimile de la Campionatul Mondial de hochei. Toke Zoltan, unul dintre portarii primei reprezentative a României, a avut două steaguri lipite pe cască: al Ungariei și al Ținutului Secuiesc. 

Imagine neverosimilă de la CM de hochei: portarul României a jucat cu steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc pe cască » Se cere demisia ministrului Novak
Toke Zoltan în meciul România - Coreea de Sud, cu steagurile Ținutului Secuiesc și Ungariei pe cască

GSP.ro a încercat să ia legătura cu portarul Toke Zoltan, dar până la ora publicării articolului nu a răspuns solicitărilor. A răspuns, în schimb, Alexandru Hălăucă, președintele FR de Hochei.

Sunt amărât și foarte mâhnit. Nu pot înțelege cum un jucător care a mers să reprezinte România la Campionatul Mondial poate purta asemenea însemne pe echipamentul României. Federația română le-a dat căști, dar portarii folosesc căștile lor de la echipele de club pentru că le e greu să se acomodeze cu unele noi. Nu știu cum i-a scăpat acest aspect supervizorului Federației Internaționale. Jucătorii nu pot purta pe echipament alte însemne decât cele avizate în manualul competiției
- Alexandru Hălăucă, președintele FR de Hochei, pentru GSP.ro

Portarul Zoltan Toke a vorbit joi, 12 mai, când Gazeta Sporturilor l-a căutat după ce doi oficiali ai FRHG i-a acuzat pe jucătorii de etnie maghiară nu doar că au cântat imnul secuiesc împreună cu suporterii, dar și de non-combat și chiar de trădare!

Acesta a spus că "ce zic federalii e bătaie de joc, nu e adevărat! Eu am venit la națională fără contract. Dacă mă accidentam, cine mă mai lua?! Am mers acolo cu naționala din tot sufletul, e dureros ce se spune acum. Păi, noi voiam cel mai mult să batem Ungaria. Cu trei minute înainte de final era 3-2 pentru ei, nu ne-au dat 10-0. La imnul secuiesc doar am stat pe gheață, din respect. Dar au stat și cei naturalizați din Slovacia, Ucraina sau Rusia. De ce numai nouă ni se reproșează asta?!". 

Toke a adăugat: "Dacă jucătorii români de etnie maghiară n-ar mai merge la națională, România ar ajunge în ultima grupă valorică, n-ar mai exista în hochei! Că nu sunt destui jucători de națională. La portari nu e la lot niciunul de etnie română. Sunt doar doi în campionat, dar ambii fără experiență. Noi ne dăm sufletul, deși nu am avut cele mai bune condiții, iar ei ne acuză de trădare, de non-combat?! Nu pot să cred că s-a ajuns aici!". 

Nu cred că ne pot sancționa sau amenda că am stat să ascultăm imnul secuiesc. Nu există reguli pentru așa ceva și nici federația internațională nu ar fi de acord 
Zoltan Toke, portar România

Cere demisia ministrului Eduard Novak

Alexandru Nistor, secretarul general al Federației Române de Hochei pe Gheață, a avut o reacție categorică în momentul în care a văzut imaginile cu steagurile de pe casca purtată de Toke Zoltan la Campionatul Mondial din Slovenia, Divizia I, Grupa A.

„Eu nu l-am văzut pe respectivul jucător cu aceste însemne pe echipament. Dar dacă există o astfel de fotografie, dacă se dovedește că a făcut acest lucru, este o faptă de neconceput. Aici nu vorbim despre o sfidare a unei echipe naționale, ci despre o sfidare a unei țări întregi. 

Ministrul Novak, moment penibil în direct la TV » A refuzat să recite versurile imnului României + acuză Federația de hochei: „De la ei a plecat totul!”
SCANDAL
Ministrul Novak, moment penibil în direct la TV » A refuzat să recite versurile imnului României + acuză Federația de hochei: „De la ei a plecat totul!”

Personal am foarte mulți prieteni de calitate în zona Harghita - Covasna, dar un astfel de gest reprezintă un adevăr ce nu poate fi negat. Iar domnul ministru Novak, pe care până la un punct îl înțeleg că a încercat să-i apere pe jucătorii proveniți din zona în care și dânsul este născut, după apariția unei astfel de imagini ar trebui să-și dea imediat demisia din această funcție”, a spus Nistor, potrivit Prosport.

Imagine neverosimilă de la CM de hochei: portarul României a jucat cu steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc pe cască » Se cere demisia ministrului Novak
Toke Zoltan

Eduard Novak: „Toate pornesc de la Federație”

Despre scandalul iscat la Mondialul de hochei, Eduard Novak a spus că este unul creat artificial de politicieni și de oamenii din Federație.

„E un scandal care a fost foarte manipulat politic, în primul rând. Unii au adunat câteva like-uri în plus. Au reușit să obțină niște avantaje politice, dar acest lucru trece. De ce am reacționat așa târziu? Am vrut să văd reacțiile și ce s-a întâmplat acolo. Acești jucători nu au cântat imnul, doar au stat în fața oamenilor, au ascultat spectatorii.

Dar ce va fi cu acești sportivi care luptă pentru România? Nu cred că vreun sportiv, Szabó, eu sau Boloni, am simulat ceva când am reprezentat țara. Sportivii din Harghita, care reprezintă 70% din lotul național de hochei, au transpirat, au luptat, au adus România în eșalonul 2 mondial. E foarte greu… Toate pornesc de la Federație, totul poate să provină din sânul Federației. Vor urma niște alegeri acolo”, a spus Eduard Novak, la B1.

Citește și alte știri despre scandalul de la CM de hochei:

EXCLUSIV Federația Română de Hochei, gata să ia o măsură dură împotriva jucătorilor care au cântat imnul Ținutului Secuiesc: „Așa e de vreo 15 ani”

Se destramă naționala?! » Ce plănuiesc „tricolorii” de etnie maghiară, după acuzele de trădare și non-combat la Mondialul din Slovenia

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (62)
maxp
maxp  •  18 Mai 2022, 09:55
Postat de robotucigas pe 17 Mai 2022, 11:17

Este foarte simplă situația. Desființarea sportului în România. Majoritatea României am auzit de acest sport prin acest scandal, asa ca putem trai fără el. Iar bani care i-am putea investi acolo ii putem băga în gimnastică. Ungurilor care fac asta le trebuie luată cetățenia Română și interziși în România. Apoi date legi în care România nu mai acceptă în scoli limba maghiară. România a făcut acest *** de oamenii. Vadim avea dreptate, prea multă libertate auaceasta etnie și și își bat joc. Politicieni maghiari trebuiesc împuținați și scoși de la putere. Ei fac tot acest ***, iar România le plătește salari pentru asta. Dacă România nu face ceva acuma, într-o zi vor vrea și sârbi partea lor, rromi la fel. Și de ce nu ar face asta când se pare! Trebuie neapărat interzise școlile în România în limba maghiară și învățați copii adevărata istorie. Arătați le copiilor descoperirile actuale în care sate dacice sunt descoperite în Ungaria, și apoi întrebăm Ungaria. Cine de la cine a furat? Suntem un neam care trăim aici de milenii, iar ei nu au 200 de ani de când se numesc așa. Concluzia este că politicieni și statul român sa se implice mai mult în zona aceea, iar cei care greșesc în continuare sa li se retragă cetățenia instant. Nu avem nevoie de oamenii ăștia într-un stat democratic. Lumea se unește iar iei destabilizează. Gata este suficient! Ardealul trebuie sa își aleagă tara, iar dacă vor Ungaria, granița este aproape. Sa vedem dacă Ungaria ii va primi cu bratele deschise.

Dar de rata de analfabetism a tarii ce spui? "Sârbi, unguri care"... Articolul hotărât plural, e greu. Dar mi se pare penibil, serios, sa ceri ca unora sa li se retragă cetățenia romana, tu neștiind sa vorbești limba romana. Sigur, e o limba grea, chiar și pentru vorbitorii materni, exista greșeli și în limbajul oamenilor culți, sunt multe excepții chiar și limba e deseori modificata neavând niște reguli clare și se adaptează uneori modului în care e vorbita. Dar las-o incolo, chiar sa nu poți articula un plural simplu, aia e agramare de grad înalt, nu poți veni tu sa vorbești de retragerea cetățeniilor!

svt1
svt1  •  17 Mai 2022, 22:33
Postat de Kesz Viktor pe 17 Mai 2022, 15:41

Domnilor patrioţi habar nu aveţi de hochei, care sunt ierarhiile, ce înseamnă grupele valorice, aşa că nu comentaţi acest aspect, rămâneţi la aspectul şovin şi gata.

Exact. Le nimeni nu interesează acest sport care de-altfel aduce doar prejudicii țării. In consecință, sportul asta poate fi șters de pe harta României ca nu plânge nimeni după el, dacă fără indivizii secui nu se poate, si băieții ăștia sa meargă sa joace pentru Ungaria. Nimeni nu se va supăra, bă din contră…

7398014200269006
Kesz Viktor  •  17 Mai 2022, 15:41

Domnilor patrioţi habar nu aveţi de hochei, care sunt ierarhiile, ce înseamnă grupele valorice, aşa că nu comentaţi acest aspect, rămâneţi la aspectul şovin şi gata.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează