SPORTURI  »  HOCHEI  »  REACȚIE

Ministrul Mediului, în echipamentul naționalei de hochei a Ungariei, la un eveniment organizat de Academia de Hochei a Ținutulul Secuiesc

Articol de , - Publicat joi, 01 decembrie 2022 13:32 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 15:03

Tanczos Barna, 45 de ani, fost președintele al Federației Române de Hochei pe Gheață, apare într-o fotografie de la o acțiune a Academiei Ținutului Secuiesc, entitate finanțată de guvernul de la Budapesta, în echipamentul naționalei de hochei pe gheață a Ungariei. Demnitarul explică faptul că „poza e din 2016”, de la o vizită a unei delegații maghiare, „când am făcut schimb de tricouri”.

Alături de demnitarul român apar alte două persoane îmbrăcate cu echipamentul maghiar: în centru, Gabor Tibor, primarul din Cârța, județul Harghita, acolo unde Academia are sediul central, și Nagy Atilla, fost portar de hochei pe gheață, în prezent președintele Academiei Ținutului Secuiesc.

Ministrul Mediului, în echipamentul naționalei de hochei a Ungariei, la un eveniment organizat de Academia de Hochei a Ținutulul Secuiesc

„E o poză făcută la 25 noiembrie 2016, de la vizita unei delegații maghiare. Am făcut schimb de tricouri. Ei au primit echipament al Academiei, noi, tricouri ale Ungariei”, a explicat Tanczos Barna, actual ministru al mediului.

Eu am trei tricouri dragi: al naționalei României de la FOTE 2013, de la Brașov, acesta al Ungariei și un echipament al Finlandei, pe care l-am primit cadou când am împlinit 30 de ani din partea unui prieten. România, Ungaria și Finlanda sunt echipele pe care le susțin când merg la un meci de hochei.

- Barna Tanczos

În mijlocul galeriei maghiare la meciul de la CM

În mai, ministrul român al mediului a luat loc în mijlocul susținătorilor maghiari la meciul împotriva „tricolorilor”, de la Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Slovenia.

„Am fost la Campionatul Mondial ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să mențină naționala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică. Toți suporterii au stat în această parte a patinoarului. Inclusiv suporterii români. La câțiva metri de mine stătea o familie din Iași, toată familia îmbrăcată în tricoul echipei naționale”, a declarat atunci Tanczos Barna.

La aceeași competiție, după care România a retrogradat în al treilea eșalon mondial, naționala, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a cântat, la finalul partidei cu Ungaria, imnul Ținutului Secuiesc, declanșându-se o controversă de proporții.

Academia, finanțată de Guvernul Orban, în ultimii 6 ani

Academia Secuiască de Hochei pe Gheață (SZJA) și-a început activitatea în 2016 cu sprijinul Guvernului Ungariei, potrivit site-ului oficial.

„Academia Secuiască de Hochei pe Gheață vizează, pe lângă soluționarea situației intervenite în cadrul acestei discipline sportive, și să le ofere tinerilor un model de carieră autohton bazat pe o educație sportivă, respectiv o educație, formare generală de cea mai înaltă calitate”, mai scrie pe portalul SZJA.

Centrul instituției din punct de vedere administrativ și al infrastructurii se află în Cârța, dar îșii desfășoară activitate în Gheorgheni, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Ciucul de Jos, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

Academia de hochei a Ținutul Secuiesc este înscrisă în Campionatul Național, sub denumirea de Sapientia U23.

Federația, în conflict cu ministerul

Pe 15 septembrie 2022, Federația Română de Hochei pe Gheață a convocat o Adunare Generală având ca principal punct, alegerea noii structuri de conducere a federației, iar fostul internațional Alexandru Hălăucă a fost reales președinte.

După ce alegerile nu au fost recunoscute de ministerul sportului, FRHG  a luat decizia de a denunța contractele de finanțare din partea forului condus de ministrul Eduard Novak.

„Situația de la Federația Română de Hochei pe Gheață este una îngrijorătoare pentru sportul românesc și poate crea un precedent periculos. Faptul că reprezentanți ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanțarea hocheiului românesc printr-o așa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil”, a declarat Novak

Cazul FRHG vs MTS a ajuns la Curtea de Apel. 

Citește și alte articole:

Pierluigi Collina explică de ce meciurile de la CM au atât de multe minute de prelungiri și goluri puține: „E ca la concert, când aplauzi și ceri bis solistului”
CM 2022
Pierluigi Collina explică de ce meciurile de la CM au atât de multe minute de prelungiri și goluri puține: „E ca la concert, când aplauzi și ceri bis solistului”
Mii de semnături pentru demiterea președintelui Federației de Handbal: „A băgat pumnul în gura fetelor”
DEMERS
Mii de semnături pentru demiterea președintelui Federației de Handbal: „A băgat pumnul în gura fetelor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  01 Decembrie 2022, 17:17

...foarte bine ...nu ne mai vorbiti de BT...nu ne intereseaza hocheiul ...

propaganda
propaganda  •  01 Decembrie 2022, 14:38

Articol cu tricoul lui din 2016... Hai sa punem paie pe foc!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează