SPORTURI  »  HOCHEI  »  

Noi controverse în hocheiul românesc! Naţionala U13 evoluează cu stema Transilvaniei pe piept la un turneu internaţional din Canada

Articol de GSP - Publicat duminica, 24 februarie 2019 14:24

Situație de neînțeles în hocheiul românesc. La Turneul Internațional de Hochei „Pee-Wee” din Quebec, Canada, România se numără printre echipele participante. Ba mai mult, chiar a câștigat turneul, 3-1 contra echipei Québec Nord-Est Seigneurs!

Conform site-ului www.dantanasa.ro, deși echipă este prezentată drept România, jucătorii evoluează cu stema Transilvaniei pe piept. 

Selecţionata este compusă, potrivit sursei citate, din jucători de la echipele Corona Brașov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Felcsik, deplasarea acestora fiind posibilă cu suportul Fundaţiei Ţiriac şi al Coronei Braşov.

Turneul din Quebec este unul la care participă numeroase formații de club din întreaga lume, însă formația care poartă stema Transilvaniei pe piept e identificată pe site-ul competiției drept „Team România”.

Corona Brașov: „Nu i-am trimis noi”

Emilian Cernica, președintele celor de la Corona Brașov, susține, conform Prosport, că echipa sa nu a fost implicată în deplasarea echipei care reprezintă România în Canada:

Într-adevăr, dacă sunt prezentaţi drept România şi joacă pe piept cu stema Transilvaniei, nu prea e în regulă. Dar noi n-avem nicio implicare. Nici financiară, nici de altfel”.

Competiţia este considerată una din cele mai prestigioase la acest nivel de vârstă, numeroşi participanţi ajungând să evolueze în NHL. Printre ei s-a numărat și legendarul Wayne Gretzky, care a jucat la turneu în 1974.

romania
În dreapta, cu stema Transilvaniei, unul dintre jucătorii care reprezintă România la turneul din Canada.

Federația nu știe nimic

Alexandru Hălăluca, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, a comentat pentru sursa citată situația, susținând că echipa prezentă la acel turneu nu este naționala: „Nu este reprezentativa României! Am aflat şi eu astăzi despre acest lucru. Am convocat Biroul Federal pentru a lua o hotărâre vizavi de tot ce s-a întâmplat.

În orice caz, e clar că nu sunt trimişi de noi! Federaţia nu are nicio implicare, n-a cheltuit niciun leu, absolut nimic! Nici nu ştiam... Sunt o selecţionată din Braşov şi din Academia de la Miercurea Ciuc, din ce am aflat şi eu”.

Alte momente controversate din hocheiul românesc:

  • În 2017, la promovarea naționalei U18 în grupa valorică IB, majoritatea jucătorilor au sărbătorit filmându-se în timp ce cântau imnul secuiesc (Detalii AICI); 
  • În 2012, jucătorii naționalei mari au cântat imnul Ungariei la meciul cu selecționata țării vecine (Detalii AICI);
  • În 2012, trei jucători de etnie maghiară de la naționala U16 au hărțuit un coleg român (Detalii AICI); 
  • În 2011, Tihamer Becze, cel mai bun hocheist român la acea vreme, făcea o declarație controversată după victoria cu 4-1 în fața Ungariei: „Ținutul Secuiesc a învins Ungaria” (Detalii AICI);
  • În 2014, jucătorii Stelei au fost fluieraţi şi bruscaţi după ce au fluturat steagul României la Gheorgheni! (Detalii AICI).

Playtech: IREAL! Averea strânsă de Nadia Comăneci după ce s-a mutat în SUA. Americanii sunt uimiți


Comentarii (30)
105662257060988
Eugen Qy  •  18 Aprilie 2019, 23:04
Postat de László Ilyés pe 25 Februarie 2019, 22:48

Nationala U13 nu exista! Aceasta echipa sa alcatuit din initiativa regionala si sub stema regiunii, care face parte din stema tarii, au reprezentat tara. Pe bani proprii, nu au cerut ci au dat! Regiunii, tarii si pentru ei insusi. Au invs Cananada in hochei la ea acasa! In lic de recunoastere au primit ostenitate. Numai pentru ca nu ardeleni. Asa nu se cladeste natiune!

Draga Laslo, Daca niste echipe din Crisana UNGUREASCAde dincolo de Granita Tarii noastre, ar fi participat la un turneu si l-ar fi castigat avand pe piept harta regiunii respective careia sa ii zica UNGARIA crezi ca hocheistii Canadieni, Americani sau altii ar fi stiut ca aia nu-i UNGARIA > Te intreb eu asa ! Dar pe de alta parte Guvernul maghiar ar fi luat foc si ar fi luat niste masuri deosebit de dure ! Am dreptate au ba ? Te rog din suflet sa te gandesti SI la ASPECTUL ASTA !!! In alta ordine de idei -COPIII ACESTIA ROMANI de nationalitate maghiara-chiar merita felicitati, ceea ce cu deosebita apreciere o fac !!!

752626418452562
Monik Ionescu  •  01 Martie 2019, 10:03
Postat de detextecorr pe 26 Februarie 2019, 22:54

Situaţie de neînţeles în hocheiul românesc… bine spus, dar din păcate e singura bucată de text ce merită citată. Restul e un amestec fără noimă de ură gratuită, demnă de o fiţuică interbelică, numai bună de aţâţat sentimentele ultra-naţionaliste. Despre ce este vorba? Un nene (o tanti) ce-şi zice jurnalist (ă) scrie ce ştie cel mai bine şi publică într-un jurnal, culmea, de sport. La care o turmă bigotă iese de prin bârloguri slab aerate si începe să scuipe venin în toate direcţiile. Unii spun că asta e tendinţa în « jurnalismul » românesc, să trăiască « click-bait »-ul. Nu aţi vrea să priviţi treburile astea dintr-un alt punct de vedere, pur sportiv şi fără ură, cum un adevărat jurnalist într-un adevărat jurnal de sport ar fi trebuit să le relateze? Copii ăştia reuşit o mare realizare sportivă, au terminat primii în categoria lor la un turneu de anvergură, într-un sport unde nimeni nu ştia că am fi capabili să avem echipe competitive. Şi au făcut asta într-o ţară une hocheiul e sportul rege, unde copiii învaţă să patineze înainte să meargă şi joacă hochei înainte să fie capabili să se şteargă singuri la fund. Au învins alţi copii care joacă de ani de zile pe adevărate patinoare, copii care s-au întors acasă plângând pentru că au fost bătuţi de o nişte puşti veniţi dintr-o ţară ce nu există pe harta hocheiului. Chiar nu sunteţi în stare să vedeţi treaba asta? Ce importanţă are dacă aveau pe piept stema Transilvaniei, un baobab sau pur şi simplu poza şoferului de autobuz?

Multumim lui Homér, soferul nostru fe autobuz. S - a cam suparat pe noi ca nu i-am daruit un tricou!

detextecorr
detextecorr  •  26 Februarie 2019, 23:00

Am fost acolo la finală, atmosfera era spendidă, mica galerie formată majoritar din părinţii jucătorilor arborau culorile României şi nu cele ale altor ţări. Echipa purta numele de România şi nu cel al altei ţări. Jucătorii erau încurajaţi la fel, indiferent că îi chema Zsolt sau Tudor. În ochii lor nu am văzut lacrimi de bucurie românească sau ungurească. Trageţi o privire la poza din articol, ce vedeţi acolo? Nişte copii care au demostrat canadienilor că ştiu să joace hochei, iar bizonilor că sunt o mare echipă, indiferent ce limbă vorbesc la ei acasă. Încercaţi un moment să fiţi în patinele lor, cum v-aţi simţi să vă vedeţi trataţi în felul ăsta de singurele articole ce scriu de isprava voastră? Nu am nici o legătură cu vreun membru din echipă sau din sponsori. Sunt mândru de ei pentru tot ce au făcut aici. Băieţii mei au urlat « Hai România » tot timpul meciului şi pot acum să se laude pe patinoar că sunt şi alţi români care joacă hochei. Oamenii din Québec au aflat că mai sunt şi alţi sportivi români, nu numai Comăneci şi Bute. E trist însă să vezi cum un moment ce ar trebui să aducă numai bucurie este instrumentat să facă cu totul altceva. E trist să vezi că sunt oameni care trăiesc într-un trecut de care am vrea să trecem, oameni care văd peste tot numai conspiraţii si atacuri la adresa ţării. Dar asta e, nu toată lumea poate să depăşească stadiul de larvă mono-neuronala. O zi bună la toată lumea!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează