SPORTURI  »  HOCHEI  »  JO DE IARNĂ

PORTRET Puștiul din echipa-surpriză! Noua stea din hocheiul slovac a uimit la JO de iarnă

Juraj Slafkovsky// Foto-IMAGO / Penta Press
Juraj Slafkovsky// Foto-IMAGO / Penta Press

Articol de - Publicat joi, 17 februarie 2022 16:09 / Actualizat joi, 17 februarie 2022 17:26

Slovacia s-a calificat în semifinale, după ce a trecut de SUA cu 3-2. Din echipa europeană s-a remarcat pe parcursul turneului adolescentul Juraj Slafkovsky, 17 ani.

În turneul masculin de hochei pe gheață, lipsit de vedetele din NHL, s-a conturat, ieri, careul de ași: Slovacia, Finlanda, Comitetul Olimpic Rus și Suedia. Poate surprinde absența unor echipe precum Canada sau SUA, dar ambele au venit la Beijing cu formații de tineri. 

O echipă dârză a Slovaciei a eliminat SUA, într-o partidă pe care a pierdut-o la lovituri de departajare. Scorul a fost deschis în acel sfert de finală de Juraj Slafkovsky, un jucător în vârstă de 17 ani, cel mai tânăr din competiție, care ar putea fi declarat MVP al turneului pentru evoluțiile pe care le-a avut până acum. 

El se află la a treia convocare la echipa națională de seniori, după cele de la CM 2021 și turneul de calificare la JO. A fost adus în echipă pentru a acumula experiență la nivel înalt, făcând parte din a patra linie a Slovaciei, unde ar fi trebuit să aibă mai mult sarcini defensive, să-i marcheze pe jucătorii de top, nu să înscrie goluri, dar lucrurile s-au desfășurat cu totul diferit.

Cu cine ar juca Simona Halep în semifinala de la Dubai, dacă trece de Ons Jabeur
WTA DUBAI
Cu cine ar juca Simona Halep în semifinala de la Dubai, dacă trece de Ons Jabeur

Gândire pe termen lung

Slafkovsky a adunat cinci reușite, fiind, alături de suedezul Lucas Wallmark, pe primul loc în topul celor mai buni marcatori ai turneului olimpic. El a scuturat de două ori poarta Finlandei și câte o dată pe a Suediei, a Letoniei și a SUA. „Dacă mi-ar fi spus cineva înainte de turneu că voi marca un gol sau două, aș fi râs. Dar chiar s-a întâmplat și sunt foarte fericit”, a spus el pentru AP.

Puștiul din echipa-surpriză! Noua stea din hocheiul slovac a uimit la JO de iarnă
Juraj Slafkovsky manevrând pucul pe gheața de la Beijing// FOTO: Imago Images

Deși are doar 17 ani, nu joacă în campionatul intern, ci în cel al Finlandei, la TPS Turku. „Visul meu a fost să joc hochei în afara granițelor țării mele. Am vrut să joc în alte locuri, eram conștient că o să-mi aducă unele aspecte negative în viață. Am realizat repede că o să fiu fără familia mea, prieteni. Dar știam că am un vis care îmi doream să devină realitate. 

Mi-am zis că mai bine sacrific ceva la început de drum pentru a mă bucura mai târziu”, a spus atacantul într-un interviu pentru site-ul Federației Internaționale de Hochei pe Gheață. Tot acolo el a dezvăluit și cum a început acest sport, fiind remarcat la cinci ani de un antrenor din Kosice, orașul său natal, pe când patina alături de părinții săi.

Dinamo, eșec la mare luptă în fața Barcelonei! Ce urmează pentru elevii lui Xavi Pascual
DINAMO - BARCELONA 30-35
Dinamo, eșec la mare luptă în fața Barcelonei! Ce urmează pentru elevii lui Xavi Pascual

„Va fi un jucător mare!”

Probabil nu va mai rămâne mult în țara nordică, el fiind printre favoriții la draft-ul NHL. Calitățile sale fizice, are 1,92 m și 99 de kg, și cele tehnice au fost remarcate și mai mult în acest turneu olimpic. „E înalt și puternic, are picioare bune și e un copil minunat. Slavy are aceste avantaje, în plus alunecă ușor pe gheață, sare, poate să manevreze pucul extraordinar și acum, că trage mai mult la poartă, aceste lucruri se văd și mai bine”, a spus Craig Ramsay, antrenorul canadian al Slovaciei. 

Colegii lui au avut și ei numai cuvinte de laudă pentru băiatul din Kosice. „Are sânge proaspăt și ne dă multă energie”, a spus Peter Cehlarik. „A fost extrem de bun la acest turneu. E plăcut să-l urmărești la antrenamente și să vezi cum abordează meciurile și înscrie goluri importante. Are un viitor strălucitor, va fi un jucător mare”, a subliniat Marek Hrivik. 

Puștiul din echipa-surpriză! Noua stea din hocheiul slovac a uimit la JO de iarnă
Golul lui Juraj Slafkovsky care a deschis scorul în partida cu SUA// FOTO: Guliver/GettyImages

„E un coechipier foarte bun și un jucător excelent de hochei. Ne bucurăm că e alături de noi. Are avantaj că e atât de puternic și atât de înalt. Manevrează pucul foarte bine, ceea ce nu întâlnești foarte des la jucătorii atât de tineri”, a adăugat Tomas Jurco pentru sport.sk. 

E o onoare imensă pentru mine să reprezint Slovacia la acest turneu olimpic, mai ales că mulți jucători buni nu au ajuns să o facă. Sunt bucuros că am fost ales de antrenori, chiar dacă am doar 17 ani. 

- Juraj Slafkovsky

Miroslav Satan, unul dintre jucătorii de legendă ai Slovaciei, care este actualul manager general al acestei naționale, s-a alăturat valului de laude. „Îmi place mult jocul lui. Are cu doi ani mai puțin decât mine când am jucat la prima mea ediție a JO. Era momentul lui să arate și că poate marca”, a spus Satan, care în 1994, la 19 ani, a înscris 9 goluri în turneul olimpic.

Scuderia Ferrari a prezentat monopostul cu care vrea să redevină campioană după 14 ani: „O mașină curajoasă, am interpretat regulile cu o minte deschisă!”
FERRARI
Scuderia Ferrari a prezentat monopostul cu care vrea să redevină campioană după 14 ani: „O mașină curajoasă, am interpretat regulile cu o minte deschisă!”

Adversare tari

Slovacia a mai jucat o singură dată într-o semifinală olimpică, în 2010, o ediție la care au participat starurile din NHL, când a pierdut în fața Canadei cu 2-3. Jurnaliștii de la Beijing au fost curioși ce făcea Juraj Slafkovsky atunci. „A fost acum doisprezece ani, nu-mi aduc aminte prea multe, aveam doar șase ani și probabil a trebuit să merg la grădiniță sau la școală”, a spus inocent el pentru Reuters. 

4 este cel mai bun locpe care l-a ocupat la Jocurile Olimpice, acesta fiind atins în 2010

De data aceasta, în semifinale, Slovacia va întâlni Finlanda, echipă care i-a învins în 2010 în finala pentru bronz și care la această ediție, în grupe, le-a administrat un 6-2 usturător. Miza e acum mai mare, slovacii au crescut de la meci la meci, iar victoria cu SUA le poate da aripi. În celălalt ultim act se vor duela Comitetul Olimpic Rus și Suedia.

Șeful schiului românesc, ofițer de securitate, interogat pentru „organizarea” unui atentat alături de Carlos Șacalul!
PORTRET
Șeful schiului românesc, ofițer de securitate, interogat pentru „organizarea” unui atentat alături de Carlos Șacalul!

Rezultatele Slovaciei la JO 2022

Grupa C:

  • Finlanda-Slovacia 6-2;
  • Suedia-Slovacia 4-1;
  • Slovacia-Letonia 5-2 

    Play-off: 
  • Slovacia-Germania 4-0 

    Sferturi de finală: 
  • Slovacia-SUA 3-2 (după lovituri de departajare)

Rezultate „sferturi” 

  • Slovacia-SUA 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0) 
  • Finlanda-Elveția 5-1 (2-0, 1-1, 1-0) 
  • Comitetul Olimpic Rus-Danemarca 3-1 (1-1, 1-0, 1-0) 
  • Suedia-Canada 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

Program semifinale 

Mâine 

  • Televizare Eurosport
  • 06:10 Slovacia-Finlanda
  • 15:20 Comitetul Olimpic Rus-Suedia 

Podiumurile la ultimele cinci ediții ale JO

AnAurArgintBronz
2018Sportivii Olimpici din RusiaGermaniaCanada
2014CanadaSuediaFinlanda
2010CanadaSUAFinlanda
2006SuediaFinlandaCehia
2002CanadaSUARusia

Citește și:

Andy Murray, înfrângere incredibilă la Doha, la doar o zi după ce-și atenționa adversarii: „Va fi greu să fiu învins aici”

Mihaela Hogaș, pe 29 în finala probei de patinaj viteză, 1.000 de metri, de la Beijing

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează