SPORTURI  »  HOCHEI  »  NHL

Urmașul lui Gretzky e fan Putin. Alex Ovecikin doboară recordurile din NHL, dar prietenia cu președintele Rusiei îi atrag oprobriul public

Ovecikin și Putin, o relație controversată
Ovecikin și Putin, o relație controversată

Articol de - Publicat miercuri, 13 aprilie 2022 19:00 / Actualizat miercuri, 13 aprilie 2022 20:57

Deși în acest sezon a egalat recordul legendarului Wayne Gretzky, ajungând la 12 sezoane în NHL în care a înscris cel puțin 40 de goluri și are toate șansele să devină cel mai bun marcator din istoria NHL, Alex Ovecikin (36 de ani) rămâne criticat aspru în SUA pentru declarațiile sale pro-Putin.

De câțiva ani buni, Aleksandr Ovecikin, 36 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din Statele Unite. O legendă a hocheiului care a reușit să realizeze an de an performanțe formidabile. În ultimul timp, odată cu tensiunile dintre Rusia și Ucraina a devenit însă și unul dintre cei mai contestați sportivi din America de Nord, din cauza legăturilor pe care le are cu liderul de la Kremlin. Dar acest lucru nu l-a deconectat de la ce are de făcut pe gheață, fiind în continuare capabil să decidă meciuri pe cont propriu.

Garry Kasparov vrea să schimbe drapelul Rusiei: „Mă implic personal! Să nu mai rămână nicio urmă de sânge” » Cum ar arăta steagul
Război în ucraina
Garry Kasparov vrea să schimbe drapelul Rusiei: „Mă implic personal! Să nu mai rămână nicio urmă de sânge” » Cum ar arăta steagul

Alex Ovecikin a știut ce vrea de la 2 ani

Alex a fost destinat succesului în sport. A venit pe lume pe 17 septembrie 1985, într-o familie de sportivi. Mama sa, Tatiana Ovecikina, a fost de două ori campioană olimpică la baschet cu naționala Uniunii Sovietice. Tatăl său, Mihail Ovecikin, a fost jucător de fotbal. Tânărul Ovecikin însă a avut hocheiul în sânge. Încă de la vârsta de 2 ani a luat prima crosă în mână, stând nemișcat în fața televizorului atunci când un meci de hochei era difuzat la TV.

A urmat cursurile unei școli din Moscova cunoscute în oraș pentru disciplina de tip militar pe care o practica, iar după aceea s-a înscris la școala de sport a celor de la Dinamo Moscova, echipa la care părinții săi au făcut performanță.

Un accident nefericit i-a schimbat viața

La vârsta de 10 ani, Ovecikin și-a pierdut fratele mai mare, Serghei, decedat din cauza complicațiilor apărute în urma unui accident de mașină. Alex a reușit însă să se recupereze din punct de vedere psihologic, muncind și mai mult ca să ajungă un nume cunoscut în hochei. O mare influență asupra carierei sale a avut-o și anturajul. Ovecikin și-a văzut mulți dintre prietenii săi din tinerețe luptându-se cu dependența de droguri, drept pentru care a ales să se dedice total hocheiului.

El declara în urmă cu ceva ani: "Mulți dintre băieții cu care umblam au ajuns în închisoare, dar majoritatea sunt acum morți. În Moscova, dacă ai bani, ești un rege, dacă nu, ești pierdut! Pentru mine hocheiul a fost atât un destin, cât și o salvare. 

Pentru un băiat care nu strălucește în mediul academic există oportunități limitate în carieră, cum ar fi șofer sau bodyguard. Văzând greutățile cu care se confruntau ceilalți băieți, m-am dedicat cu totul hocheiului. Te scufunzi în sport cu capul, mâinile și picioarele tale, nu mai există timp pentru altceva. Nu mai există o viață separată de asta".

Urmașul lui Gretzky e fan Putin. Alex Ovecikin doboară recordurile din NHL, dar prietenia cu președintele Rusiei îi atrag oprobriul public

Ascensiunea în NHL

Ovecikin a impresionat atât de mult în prima ligă de hochei a Rusiei încât trecerea sa în NHL era doar o chestiune de timp. După 3 ani ca jucător al celor de la Dinamo Moscova, a făcut pasul în cea mai puternică ligă a lumii, fiind ales cu prima opțiune a draftului din anul 2004 de către cei de la Washington Capitals, echipa la care avea să scrie istorie.

Din cauza faptului că sezonul 2004-2005 din NHL nu s-a disputat, Alex a mai rămas să joace încă un an la Dinamo Moscova. Însă din 2005, Aleksandr Ovecikin pur si simplu a explodat. În cei 17 ani în NHL a câștigat de 3 ori titlul de MVP al Ligii (2008, 2009 și 2013), fiind ales de 8 ori în echipa ideală a sezonului (2006-2010, 2013, 2015, 2019). 

Performanța mult așteptată de fanii din capitala Statelor Unite, și anume cucerirea Cupei Stanley, a venit în 2018, sezon la finalul căruia Ovecikin a primit distincția de cel mai bun jucător din play-off-ul acelui an.

Legăturile cu Putin i-au adus antipatia în SUA

Deși este un sportiv cu o valoare de necontestat, declarațiile făcute despre politică i-a adus lui Ovecikin antipatia multor americani. În 2017, aripa stângă a celor de la Capitals se declara neutru în ceea ce privește politica, declarând :"Din punct de vedere politic, sunt neutru. Am o relație bună atât cu rușii, cât și cu americanii." Cu toate acestea, în același an a pornit o mișcare numită "Putin Team", "Echipa lui Putin", în care își arăta sprijinul pentru președintele rus înainte alegerilor prezidențiale din 2018.

Ovecikin s-a declarat din nou neutru, susținând că nu are legături cu liderul de la Kremlin, dar își dorește bunăstarea țării sale: "Eu doar îmi susțin țara, asta este tot. De acolo vin, acolo locuiesc părinții mei, acolo sunt toți prietenii mei. La fel ca alți oameni din alte țări, îmi susțin președintele, dar asta nu înseamnă că sunt băgat în politică. 

Am cunoștință de situația dificilă dintre Rusia și Statele Unite, dar nu cunosc prea multe detalii. În America joc, aici este a doua mea casă. Nu îmi doresc un conflict între cele două țări, pentru că ar ieși un dezastru de proporții. E adevărat, țin legătura cu președintele Putin, dar vorbim doar despre hochei și lucruri legate de sport".

"Putin încă e președintele meu"

Întrebat de jurnaliști la o conferință de presă despre invazia Rusiei în Ucraina, hocheistul a cerut aplanarea conflictului, dar fără să aibă o atitudine critică la adresa președintelui Rusiei, așa cum a avut Artemi Panarin, conaționalul său care evoluează pentru New York Rangers. Întrebat dacă încă îl mai susține pe Putin, Ovecikin a răspuns: "Încă este președintele meu. Însă este o situație grea și sper ca totul să se termine curând. Personal, doresc încetarea războiului. Dar aceste lucruri nu depind de mine".

Fanii și mass-media din Statele Unite și din alte țări l-au criticat pentru că nu a luat o poziție clară cu privire la invazie, susținând că o voce atât de puternică precum cea a lui Ovecikin ar trebui să condamne mai clar acțiunile rușilor. 

Declarațiile făcute după anexarea Crimeei, în care Ovecikin spunea "Sunt încrezător că mulți dintre noi îl susțin pe Vladimir Putin, haideți să ne unim și să arătăm lumii cât de puternică este Rusia!", dar și faptul că superstarul din NHL are la profilul personal de Instagram o poză în care apare alături de președintele rus, i-au adus și mai multe critici din partea americanilor.

Urmașul lui Gretzky e fan Putin. Alex Ovecikin doboară recordurile din NHL, dar prietenia cu președintele Rusiei îi atrag oprobriul public

La luptă cu recordurile

În acest timp, ignorând antipatia provocată, Ovecikin scrie alte pagini în istoria hocheiului nord-american. Pe 20 martie, în repriza a doua a meciului cu Dallas Stars, când echipa sa se afla în superioritate numerică, a primit o pasă de la John Carlson, catapultând pucul în poarta lui Oettinger și înscriind golul prin care a egalat recordul legendarului Wayne Gretzky: 12 sezoane consecutive în NHL în care să aibă cel puțin 40 de goluri marcate.

Iar acum a pus ochii pe marele record deținut de Wayne Gretzky, acela de cel mai prolific marcator din istoria NHL. În acest moment, Gretzky, considerat cel mai bun hocheist din toate timpurile, deține recordul absolut de reușite, având 894. Ovecikin se află pe locul 3, cu 776 de goluri marcate, ceea ce înseamnă că rusul ar trebui să-și păstreze același nivel de joc încă 2 sau 3 sezoane, pentru a deveni cel mai bun marcator din istorie

Însuși Gretzky a declarat, în luna decembrie, pentru New York Times că va fi depășit de către rus, recunoscându-i calitățile de sportiv: "Nu există nici cea mai mică îndoială, Alex mă va depăși, iar acest lucru este grozav. Este doar o chestiune de timp. Mă bucur pentru el, sunt cel mai mare fan al său".

Floyd Mayweather revine în ring » Cine îi va fi adversar + Locul exclusivist unde va avea loc lupta

Larisa Iordache, dezvăluiri despre sacrificiile din gimnastică: „Durerea era infernală, ajunsesem să-mi trag piciorul cu mâinile”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează