SPORTURI  »  JO 2012  »  KAIAC-CANOE

FOTO Şocant! Zîmbetul stîlcit de fiare » Aşa arată kaiacistul Iustin Porcăraşu, la o lună de la accident

Articol de - Publicat miercuri, 25 iulie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 25 iulie 2012 13:13

Prima rezervă a lotului de kaiac pentru Olimpiada de la Londra, Iustin Porcăraşu (24 de ani) a suferit multiple fracturi ale pomeţilor şi mandibulei, dar şi ale dinţilor, care deocamdată sînt prinşi în sîrme. El va suferi o altă operaţie pentru refacerea completă a danturii


Sună telefonul. Lung. Este puţin trecut de prînz şi aproape că îmi vine să renunţ. Mă gîndesc că Iustin Porcăraşu, kaiacistul de 24 de ani care a suferit un groaznic accident nautic în urmă cu o lună, la Gura Portiţei, poate doarme. Dar nu, răspunde, cu o voce gîtuită. "Nu dormeam. Nu pot să dorm, am dureri teribile de dinţi. Iau calmante, dar nu mă ajută", îmi explică Iustin. Ştiu că abia poate deschide gura din cauza fiarelor care i-au fost montate de medici, pentru a încerca să-i mai salveze ceva din dantura distrusă aproape complet după accident.

Nu poate dormi şi a slăbit 13 kilograme
E un munte de om, un tip la 1,90 metri şi 88 de kilograme, numai fibră şi muşchi. Acum, după o lună în care nici nu poate deschide gura, şi a mîncat numai supe şi hrană pasată, a slăbit deja 13 kilograme. Face haz de necaz: "Au rămas doar oasele şi muşchii de mine, dar am pierdut mult din masa musculară. Nu ştiu cît o să-mi ia să-mi revin la forma pe care o aveam înainte de accident".

Sportivul clubului Steaua era prima rezervă a lotului naţional olimpic de kaiac pentru Olimpiada de la Londra, care va începe vineri. Un vis frînt într-o secundă teribilă, care ar fi putut să-i curme şi viaţa. De atunci, rare au fost nopţile în care a putut lega cîteva ore de somn. Acum au început durerile mari de dinţi. "Iau tot felul de medicamente. Îmi mai ameliorează durerile, dar nu complet. Iau şi diazepam, dar nici asta nu mă ajută să pot dormi, mai ales noaptea, cînd durerile sînt groaznice".

"Aveam o dantură perfectă!"
Abia după ce te întîlneşti faţă în faţă cu Iustin începi să înţelegi grozăvia. Bărbia poartă încă urmele unei operaţii la mandibulă, care a fost fracturată în două locuri, cu deplasarea oaselor. Buza de jos i-a fost şi ea despicată. Sub ochiul drept a mai rămas o dungă roşie, după o altă intervenţie, în zona pometelui şi a sinusurilor, unde a suferit multiple fracturi. "Nu se vede, dar şi acolo, sub piele, mi s-au băgat fiare, inclusiv prin gură", spune Iustin. Fiecare cuvînt e o grimasă de durere. Vorbeşte mai mult printre dinţi, printre resturile de dinţi, prinşi cu metal, poate poate unii dintre ei vor putea fi salvaţi. Iustin e devastat: "Aveam o dantură perfectă. Îmi plăcea să am grijă de dinţii mei, nu aveam nici o carie. Şi acum, asta!". Cînd deschide gura, parcă simţi şi tu durerea. O durere care nu se mai opreşte, de mai mult de o lună. Pozele mai vechi dezvăluie un zîmbet perfect, cu care făcea ravagii printre fete. Acum e un rînjet, cu dinţii contorsionaţi, ca după o explozie, şi cu multă, multă durere.

"Cînd mă mai uit în oglindă, aproape că mă sperii. Nu-mi vine să cred. Mă şi pufneşte plînsul cîteodată. Nu-mi doresc decît să se termine coşmarul ăsta"
Iustin Porcăraşu, campion mondial universitar de kaiac

Au început şi durerile de cap
De ceva timp, Iustin a început să aibă tot mai dese dureri de cap. În urma accidentului a avut cîteva echimoze în partea dreaptă şi la frunte. "Atunci, după examenul medical, nu s-a văzut că aş fi avut ceva probleme, vreun hematom. Dar la loviturile la cap pot apărea surprize şi după cîţiva ani. Trebuie să merg zilele acestea iar la medic şi să mai fac un consult, inclusiv la tomograf", spune molcom Iustin, care a mai suferit şi o fractură de piramidă nazală şi contuzii în zona abdomenului. Tot în această săptămînă urmează ca medicii să-i scoată sîrmele din gură şi apoi să se facă o evaluare finală a stării dinţilor. Iustin s-a împăcat cu gîndul: "Probabil că nu voi mai rămîne cu nici unul. Trebuie să încep opreraţiile pentru refacerea întregii danturi. Medicii mi-au spus să mă pregătesc de o sumă destul de mare. Este vorba despre implanturi, care sînt extrem de scumpe. Iar eu nu am aceşti bani".

"Am pierdut enorm. Anul acesta voi rata Naţionalele din august, dar şi anul viitor este compromis. Va trece mult pînă îmi voi putea recăpăta forma fizică şi sportivă la care eram înainte de accident"
Iustin Porcăraşu, campion mondial universitar de kaiac

15.000 de euro este preţul estimativ pe care medicii i l-au comunicat lui Iustin Porcăraşu pentru refacerea completă a danturii

1.200 de lei este salariul pe care îl cîştigă lunar Iustin Părcăraşu ca angajat al Clubului Sportiv Steaua

Coşmaruri cu accidentul
Iustin nu poate să uite accidentul care i-a retezat brusc nu doar cariera, ci şi viitorul. "Eram cu nişte prieteni la Jurilovca, în Deltă, şi am închiriat o şalupă să trecem dincolo, în staţiunea Gura Portiţei, să mergem la plajă. La un fel de intersecţie cu un alt canal, cînd mai aveam foarte puţin pînă să acostăm, am văzut o altă şalupă cum venea spre noi. Ne-a lovit în plin, exact în dreptul locului pe care mă aflam eu. S-a urcat cu botul pe mine. Ţin minte că, instinctiv, am prins cu mîinile botul acelei ambarcaţiuni, dar impactul a fost nimicitor, m-a aruncat cu capul în cealaltă balustradă. Am fost scos din apă de un coleg, după care ştiu doar că am ajuns la spital. Am avut noroc, dacă mă loveam un pic mai sus la cap, aş fi fost mort. Mai am şi acum coşmaruri cu accidentul. Ştiu că cealaltă barcă era condusă de un tip, Victor Maxim. Am vorbit la telefon de cîteva ori şi mi-a spus că va plăti toate costurile legate de spitalizare şi de refacerea danturii. Am auzit că mai are probleme cu legea, pentru braconaj sau aşa ceva, dar pe mine nu mă interesează decît să-mi plătească cheltuielile ca să mă fac bine". Ancheta accidentului este în desfăşurare la Căpitănia Midia. Autorităţile nu vor să ofere informaţii, urmînd ca în cîteva zile să dea declaraţii şi Iustin Porcăraşu. După accident, el a fost internat două săptămîni la Spitalul Floreasca, iar acum se reface acasă, la Azuga.

Pasionat de enduro
Un tip atletic, Iustin Porcăraşu este pasionat şi de sporturile cu motociclete. În timpul liber face enduro, deşi nu are propria sa motocicletă. "Am nişte prieteni acasă care îmi mai împrumută motocicletele lor. Din cînd în cînd mai alergăm pe drumurile forestiere din Azuga. Culmea, deşi este un sport destul de periculos, acolo nu am avut nici un accident! Oricum, nu mergem tare, facem asta mai mult pentru distracţie", spune Iustin.

"Era un vis frumos să ajung la Olimpiadă. Eram doar prima rezervă, şansele erau mici, acum o s-o văd de la televizoir. O să le ţin pumnii colegilor mei de la kaiacul de patru şi celorlalţi din lot. Nu-mi rămîne decît s-o iau de la capăt şi poate prind următoarele Jocuri Olimpice"
Iustin Porcăraşu, campion mondial universitar de kaiac

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (10)
cata2630
cata2630  •  25 Iulie 2012, 19:43

multa bafta... si sa iti revii cat mai repede...

snuck_sobolanu
snuck_sobolanu  •  25 Iulie 2012, 19:20
Postat de utaaradan pe 25 Iulie 2012, 17:08

unii au murit la locul de munca, care-i problema ca asta s-a accidentat in timp ce practica un hoby ?

Tu esti un idiot!pe tine daca te omoara unu' pe strada ce ne intereseaza pe noi ca ai murit mergand pe strada?!?rationalitatea ta este egal cu zero!

utaaradan
utaaradan  •  25 Iulie 2012, 17:08

unii au murit la locul de munca, care-i problema ca asta s-a accidentat in timp ce practica un hoby ?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează