SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  INEDIT

Corespondență din Rio » Concediu la Olimpiadă » Povestea unui colecționar de insigne prezent la 11 ediții consecutive de JO

Garriga și o parte din insignele sale
Garriga și o parte din insignele sale

Articol de - Publicat duminica, 21 august 2016 00:00

La fiecare doi ani, spaniolul Frederic Garriga se mută pentru 17 zile în orașul olimpic, luând cu el colecția imensă de insigne.

Stau în fața intrării presei din Parcul Olimpic, apărându-se de soare care cum poate. Unul are o umbrelă cu dungi colorate și stă chircit sub ea, aproape invizibil. Ceilalți expun o varietate de pălăriuțe și șepci. Au voie să stea acolo, nu s-au strecurat păcălind sistemul.

Mai mult, au acreditări la gât. " Frederic Garriga – Barcelona, Pin collector", scrie pe una dintre ele. Proprietarul ei are puțin peste 50 de ani, e ars de soare și vorbește o engleză decentă, apăsată de accent.

Îi ofer o insignă cu însemnele României și îmi arată de unde pot alege una la schimb, de aceeași valoare. Are cinci planșe acoperite cu un burete subțire, pe fiecare dintre ele bucățile colorate de metal se înghesuie, își dau coate, se sufocă.

11 ediții consecutive

Se apropie un voluntar argentinian. "Ai găsit câteva bune?", îl întreabă. "Câteva? O mulțime! Foarte bune!", răspunde Frederic.

Cum și de când a dezvoltat pasiunea de colecționar? "Din 1992, de la Jocurile de la Barcelona", spune el. "Atunci m-a prins. Suntem mai mulți cei care avem acest hobby. Atunci l-am cunoscut și pe el".

Arată spre vecinul din dreapta, cel cu umbrela, un american. "Ne întâlnim la fiecare ediție". El, unul, a adunat 7 de vară și 4 de iarnă, cele mai recent disputate, Salt Lake City, Torino, Vancouver și Soci.

Asta înseamnă măcar 17 zile de vacanță dedicate la fiecare doi ani. "Am plecat în concediu, la Rio. Sunt aici să mă bronzez!", glumește Frederic. "Nu pe plajă, ci în față la MPC".

Vecinul american se târguie de zor cu un ziarist sud-coreean. Cere cinci pin-uri de la asiatic pentru una mai mare, cu emblema Rio 2016 lângă imaginea lui Cristo Redentor.

Ce determină valoarea unei insigne? Raritatea ei, pe care o poate determina doar colecționarul. În funcție de țară, de vechime, de dimensiuni, dacă e de serie sau produsă cu circuit închis, doar pentru sportivi și oficiali. Asta le face mai bune sau mai puțin bune. Dar niciuna nu e, pentru ei, pasionații, de aruncat.

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close