SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  SCRIMĂ

Corespondență din Rio » Octavian Zidaru a dus o sportivă până în optimi și a reușit un rezultat istoric la Jocurile Olimpice: ”Nu vreau concediu plătit în Brazilia!”

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat miercuri, 10 august 2016 00:00

Octavian Zidaru, antrenorul lotului de spadă din Hong Kong, a dus o sportivă în ”optimile” olimpice, rezultat istoric. Dar îi lipsește Europa!

O țară de 7 milioane de locuitori, un sport european, nobil, și un antrenor român. Octavian Zidaru pășește măsurat, în tricoul negru cu însemnele Hong Kong pe piept, în stânga, purtând pe umăr o geantă voluminoasă. E pe carosabilul îngust, prin dreapta, pe trotuar, trec sportivi, antrenori, ziariști, în ambele direcții, aproape ciocnindu-se.

Fusese o zi bună: spadasina pregătită de el, Vivian Kong Man Wai, ajunsese până în "optimile" olimpice la individual. Ce bucurie pe oficialii din Hong Kong! Ca și cum ar fi ajuns la medalie!

Sau poate acesta este echivalentul progresului în timp scurt, într-un sport în care Asia nu are tradiție, abia și-o clădește de câțiva ani. "A mai avut un loc 3 la o Cupă Mondială", precizează Zidaru. Și, bineînțeles, calificarea la Jocurile Olimpice.

Mai mult, Vivian, 22 de ani, o învinsese în concursul de la Rio pe rusoaica Liubov Șutova, campioana mondială din 2009, pentru a pierde mai apoi la italianca Rossella Fiamingo, dublă campioană a lumii, 2014, 2015, care avea să străbată drumul până la argintul olimpic brazilian.

Europa cu scrimă part-time

Pentru Octavian Zidaru, 62 de ani, Hong Kong a fost cea mai bună opțiune după ce nu a mai fost antrenorul echipei României. "Am căutat să rămân în Europa, prin Elveția, Italia, dar nu se putea. Ceea ce îți propun e insuficient pentru a-ți susține traiul. 800-900 de euro… ce să faci cu ei acolo?", explică el.

Totuși, nu crede că scrima ar fi un sport ce se stinge în Europa, continentul care l-a inventat. "Nu e posibil așa ceva. E un sport nobil. Doar că nu poți trăi din el. Păi, în Franța, unde sunt mult mai multe cluburi decât în altă parte, toți antrenorii sunt part-time. Mai au un job pe lângă, altfel nu s-ar putea descurca".

Să ne întoarcem la Hong Kong, unde tehnicianul român a avut la dispoziție un an pentru a o aduce pe Kong la "optimile" olimpice. "Sportivii de acolo sunt dispuși să muncească atât cât e nevoie, sunt foarte disciplinați, mai disciplinați decât chinezii, spre exemplu, și dornici să învețe".

Asistenții nu știu engleză

Comunicarea cu ei se face în engleză pentru că dialectul cantonez vorbit acolo încă rămâne un mister aproape total pentru Octavian Zidaru. "Am și doi asistenți, nu că mi-ar fi fost impuși, dar erau acolo, angajați înaintea mea. Niciunul nu știe vreo boabă de engleză!", zâmbește el.

"Trebuie să le spun sportivilor ce  plan de antrenament avem pentru ziua respectivă, iar ei traduc!". Pentru că sportivii vorbesc bine engleza, Kong, spre exemplu, e născută în Canada și a trăit ani buni acolo.

China e aproape, la doar o oră și jumătate cu trenul până la Shenzhen, spune Zidaru, dar în Hong Kong viața e altcumva. Mai organizată, mai limpede, cu o anume rigurozitate. "Se vede că au fost colonie", adaugă el.

Colonie britanică, din 1841 până la 1 iulie 1997, când s-a făcut trasferul de suveranitate, cu patru ani de ocupație japoneză (1941-1945). Mai greu îi este însă să se adapteze la mâncarea tradițională, e în negocieri cu bucătăria specifică, iar cu bețișoarele încă n-a învățat să se descurce.

Locuiește într-un complex, "mi-au permis să stau acolo", și duce dorul Europei. Dar își face meseria și asta e ceea ce contează.

A sosit autobuzul, se îndepărtează cu același pas măsurat, de la cei 1,90 metri ai săi. "După ce se termină concursul, nu mai stau aici. Ei îmi propuseseră să rămânem până pe 18, dar le-am spus că nu are rost, nu-mi trebuie concediu plătit în Brazilia!", râde el. "Mai bine mă duc în Europa, acasă, la familie". Și apoi din nou în Hong Kong. Asistenții așteaptă instrucțiuni.

3sportivi a avut Hong Kong la scrimă la Rio, 1 la spadă feminin, 1 la floretă feminin și 1 la floretă masculin

Citește și celelalte articole ale zilei dedicate JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează