SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ

Nadia Comăneci despre presiunea la care a fost supusă Ponor: ”A dus o țară întreagă în spinare!”

Nadia a fost mereu prezentă în sala unde s-au desfășurat întrecerile de la gimanstică // Foto: AFP
Nadia a fost mereu prezentă în sala unde s-au desfășurat întrecerile de la gimanstică // Foto: AFP

Articol de - Publicat miercuri, 17 august 2016 00:00

Nadia Comăneci crede că presiunea a fost imensă pe Cătălina Ponor, care a vrut să facă mai mult decât își propusese.

În jurul Nadiei e lume multă. Toți vor o poză, un autograf de la "Zeița de la Montreal". Ochelarii de soare nu o ascund, fanii o recunosc imediat. E împreună cu soțul ei, Bart.

Un interviu pentru presa din România? "Da, cum să nu? Cu plăcere!", spune Nadia. Își dă jos ochelarii de soare. Acum nu mai e niciun "pericol".

- Cum ați trăit faptul că România, pentru prima dată de la Jocurile Olimpice din 1976, nu ia medalie la Olimpiadă?
- În primul rând să spunem că nu participăm cu echipa! Asta e mai dureros! Că nu ia medalie? Îmi pare rău pentru Drăgulescu că trebuia să ia medalie! E normal ca, dacă sunt doi la egalitate, cu aceeași notă, în finală, să se dea două medalii! Așa e normal pentru a susține munca gimnastului. Nu are importanță care a fost mai bun la dificultate sau execuție, la urma urmei punctajul a fost la fel. Am și discutat treaba aceasta cu cei de la federația internațională și de la CIO.

- Se schimbă ceva la viitoarele ediții?
- Sper să se schimbe, că e normal să se schimbe!

- De evoluția Cătălinei ce părere aveți?
- A fost emoție în primul rând! A dus o țară întreagă în spinare. O singură fată, e greu. În plus, a reintrat în concurs la 9 zile după calificări. Nu vreau să-i găsesc o scuză! A fost emoționată. A stat și puțin mai mult înainte de a începe exercițiul, au fost probleme cu nota dinainte... Era crispată, tremura, dorea să facă mai mult decât putea. Nu trebuia să facă mai mult, trebuia să facă doar ce a făcut la calificări! Mai ales că s-a deschis ușa la medalii după greșeala lui Biles. Medalia era pe luate, cine stă pe bârnă! Așa cum s-a dovedit cu olandeza, că pe hârtie ea nu conta. Tot timpul spun, prezic ce se întâmplă la mai multe aparate, dar fără bârnă, că acolo nu știi ce iese!

- Ce trebuie să facă România ca să revină în topul mondial?
- Nu trebuie făcut un singur lucru! Trebuie regândit, trebuie luat puțin nu numai de la bază, ca număr de gimnaști. De la bază ca disciplină, ca pregătire, ca muncă, pentru că noi când câștigam, toată lumea era curioasă, de ce suntem noi așa de buni? Le spuneam că noi lucrăm de două ori mai mult decât voi! Acum e invers, lucrează americanii de două ori mai mult decât noi. Trebuie să vrei să ajungi acolo. Merită munca! Ce, puțină disciplină? Disciplină am și eu acum, la 50 și ceva de ani, pentru că nu pot să-mi fac o viață cum vreau dacă nu am disciplină. Să mă culc la o anumită oră, să dorm, să mă organizez. Și toată organizarea asta am învățat-o de la educația primită de când eram copil.

- Marta Karolyi a anunțat că se retrage de la lotul SUA! Va fi o problemă pentru americani?
- Nu cred că va fi o problemă. A lucrat cu toți antrenorii în paralel. Pentru că fiecare gimnastă a avut antrenorul ei. Din când în când se adunau la Houston să vadă ce mai e de făcut, de lucrat. Să vadă unde sunt fetele. A fost o colaborare foarte bună. Va veni Valeri Liukin, tatăl Nastiei Lukin. Știe ce să facă, a fost aproape. Sigur, vor fi niște pantofi greu de umplut, cum se zice, dar cred că nu o să fie probleme.

- Americancele sunt la un nivel fantastic acum!
- Așa e. Nu știu dacă o să mai fie o perioadă cineva așa de bun cum este fata asta a lor, Simone Biles. E de pe altă planetă, dar mai ales la sol. Nu o mai ajunge nimeni.

- Un pariu pentru JO 2024. Câștigă Los Angeles?
- Sper să câștige. Mai e un an până când se va desemna orașul câștigător, dar ar fi frumos să revină Olimpiada în SUA! Pentru mine a fost frumos în 1984, noi fiind singura delegație socialistă de la Olimpiadă. Sunt implicată cu cei de la Comitetul de Organizare, sunt aproape 1000 de sportivi implicați în promovarea JO 2024, dar nu știu ce se va întâmpla.

Alte articole ale zilei despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
itrobert
itrobert  •  17 August 2016, 10:24

Cum asa, Nadia? O tara intreaga? Dar unde sunt locuitorii ei? Ii gasim bine merci pe plaja la Monaco, la Nisa, in locuri exotice... Au ei nevoie sa fie "trasi" de cineva??? Nu mai sunt, draga, vremurile cand mergeai la sport pentru o friptura si o inghetata... Luai bataie ca nu faci exercitiul si parintii inchideau ochii caci le venea "tovarasu' de la federatie" cu pachetele cu haleala... Gata, acu are lumea lovele, nu mai e foame si nu mai inghite nimeni umilinte! Tu ai inghgitit umilinte si dupa barne si paralele de la amorezul din Dorobanti :)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close