1 milion de euro aruncaţi în zăpadă! Ne facem de rîs la Soci cu sania-fantomă :O

Articol de , - Publicat joi, 13 februarie 2014 00:00 / Actualizat joi, 13 februarie 2014 00:08

Două poveşti contradictorii au înfăşurat de marţi încoace eliminarea din concursul olimpic a echipajului românesc de sanie dublu masculin, format din Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială (ambii 21 de ani).

Manşele de ieri de la Soci s-au desfăşurat fără tricolori, în urma unei decizii luate de un juriu format din antrenori şi arbitri.

Nu au stăpînit sania
Rădăcina comună ar fi cea potrivit căreia cei doi români s-au răsturnat la prima sesiune de antrenamente şi şi-au avariat sania, aceasta nemaiputînd fi reparată.
Prima variantă a istoriei aparţine sportivilor şi unor oficiali. Atît Teodorescu, printr-o postare pe Facebook, cît şi Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, au susţinut că au primit o sanie de la organizatori pentru a o înlocui pe a lor. Dar şi după a doua coborîre sportivii nu au demonstrat că stăpînesc sania şi au fost retraşi.

Imediat s-a pus întrebarea de ce echipajul românesc nu a avut la Soci o sanie de rezervă? Aşa a apărut a doua versiune. COSR susţine că nu ruşii au fost cei care au pus la dispoziţie echipamentul necesar, ci că "românii aveau la ei o sanie de rezervă, venită chiar a doua zi după sosirea delegaţiei la Soci", a declarat ieri Ioan Dobrescu. Acesta a explicat neconcordanţa dintre versiuni prin proasta comunicare cu şefa delegaţiei de bob şi sanie, antrenorul federal Sorina Ţicu.

Risc de accidentare
"Pentru aceste bîlbîieli, Ţicu a fost schimbată cu Paul Neagu", a adăugat oficialul prezent la Soci.

Federaţia Română de Bob şi Sanie a remis ieri un comunicat în care a prezentat detaliat incidentul de la sanie.

"În prima manşă a antrenamentului, echipajul nostru s-a răsturnat. Impactul a fost atît de mare încît sania s-a rupt. Din fericire, Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială nu au avut de suferit în urma acestui accident, dar juriul a decis ca ei doi să nu mai continue concursul. La insistenţele antrenorilor, juriul le-a acordat două manşe de antrenament cu sanie de rezervă, care aparţine lotului şi nicidecum una de împrumut de la altă naţiune, aşa cum s-a speculat, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat şi o cunoşteau. În prima manşă din cele două acordate de juriu, echipajul nostru a făcut aceeaşi greşeală de pilotaj în aceeaşi zonă în care s-a răsturnat în prima coborîre, ceea ce a evidenţiat riscul de accidentare şi a determinat juriul să hotărască retragerea echipajului din motive de securitate", explică FRBS.

Facebook misterios
După ce prima postare pe Facebook a lui Teodorescu, în care sportivul anunţa că va face public motivul pentru care nu vor lua startul în concurs, a dispărut, la 24 de ore a apărut alta. Aceasta seamănă foarte mult cu comunicatul dat de federaţie. Ceea ce sprijină teoria care a circulat ieri în media că noul text i-a fost dictat de oficiali.


"Discuţia a căpătat un aspect caraghios. Incidentul nu are nici o legătură cu echipamentul, ci cu măiestria. Eu cred că decizia a fost corectă, pentru că era vorba de securitatea sportivilor"
Ioan Dobrescu, secretar general al COSR

"Pista de sanie de la Soci este una mai grea decît cele pe care s-au antrenat Teodorescu şi Şovăială în Europa. Sînt tineri şi neexperimentaţi"
Ioan Dobrescu, secretar general al COSR

Cum s-au calificat
Iniţial, la Soci se calificase un alt echipaj românesc la dublu masculin, format din Paul Ifrim şi Andrei Anghel. În luna octombrie a anului trecut, Ifrim a suferit o fractură de claviculă, iar locul a fost luat de următorul echipaj românesc aflat în clasamentul mondial. "Teodorescu şi Şovăială s-au calificat cu şansă fiindcă nu sînt foarte multe echipaje de sanie în lume. Ei erau ultimii pe grila de start de la Soci", a spus Dobrescu.


20 de echipaje de sanie dublu erau incluse în proba olimpică. Teodorescu-Şovăială erau pe ultima poziţie de start

25 este locul ocupat de echipajul Teodorescu-Şovăială în clasamentul Cupei Mondiale 2013-2014

Precedent tragic
Oprirea de la start a echipajul de sanie dublu tricolor s-a bazat pe un eveniment nefericit, petrecut în urmă cu patru ani, la JO de la Vancouver. Atunci, în timpul antrenamentelor de la sanie individual, georgianul Nodar Kumaritaşvili şi-a pierdut viaţa după ce a pierdut controlul saniei într-un viraj şi s-a lovit cu capul de un stîlp metalic aflat la capătul pistei.

Un milion de euro pentru toţi în 4 ani!
La Soci, România este reprezentată de trei federaţii, FR Schi şi Biatlon (9 sportivi), FR Bob şi Sanie (14 sportivi) şi FR Patinaj (un sportiv). În cei patru ani ai ciclului olimpic, cele trei federaţii s-au bazat pe un buget total de aproximativ 4,3 milioane de euro, bani proveniţi din subvenţia de la stat. Bobul şi sania au încasat în cei patru ani 5,1 milioane de lei (1,13 milioane de euro), aproximativ 1,3 milioane de lei anual, schiul şi biatlonul, 11,6 milioane de lei (2,6 milioane de euro), iar patinajul a primit 2,75 milioane de lei (0,6 milioane de euro) în trei ani, în 2013 fondurile de la minister fiind blocate din cauza neregulilor. În comparaţie, Federaţia Sporturilor de Iarnă din Italia a primit doar în 2013 un buget de 20 de milioane de euro. În Elveţia, doar federaţia de schi a avut în sezonul 2012-2013 un buget de 36 de milioane de euro, însă cea mai mare parte din bani, 27 de milioane euro, au provenit din publicitate.


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
calinescupoliiasi
calinescupoliiasi  •  15 Februarie 2014, 11:03

cum naiba sa se faca bani din publicitate, drepturi tv si sponorizari pentru alte sporturi la noi, daca asa zisele programe tv cu profil sportiv sunt programe de fotbal? daca sport-punct-ro da skandenberg, wrestling, emisiunea aia cu cazaturi si discutii despre fotbal? daca pe digisport 1 vezi fotbal, fotbal , fotbal si uneori cate un meci de handbal sau tenis, iar celelalte 2 digisport, desi oarecum mai diversificate ca oferta, dau cam aceleasi 4-5 sporturi tot timpul? daca pe GSP TV numai sport nu vezi? ne mai miram ca sportul romanesc se bazeaza doar pe bani de la buget, si aia putini, cand avem atatea televiziuni de sport care dau stiri din fotbal sau programe de divertisment

dtdr
dtdr  •  13 Februarie 2014, 23:01

Astia-s ca politicienii romani: PE UNDE SE DUC NE FAC NUMAI DE RUSINE !

microbuzulbotosani
microbuzulbotosani  •  13 Februarie 2014, 20:47

adevarul este ca retardatul de victor ponta, a trimis la soci, un grupe de prosti care sa risipeasca banul public.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează