SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

AU MAI RĂMAS 150 DE ZILE Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, medaliate cu aur la Tokyo vor fi singurele campioane olimpcie din delegația României de la Paris  (foto: Raed Krishan/GSP)
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, medaliate cu aur la Tokyo vor fi singurele campioane olimpcie din delegația României de la Paris (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de - Publicat luni, 26 februarie 2024 10:20 / Actualizat luni, 26 februarie 2024 10:20

Jocurile Olimpice din 2024 debutează pe 26 iulie, iar România are 76 de sportivi cu biletele de Paris în buzunar și speră să ajungă la 100.

Au mai rămas 150 de zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris, unul care se va da din centrul orașului într-o festivitate de deschidere grandioasă, delegațiile urmând a defila pe Sena pe un traseu de 6 km.

„Sunt mai multe probleme” » Antrenorul român stabilit la Paris dezvăluie pentru GSP ce bătăi de cap au francezii, cu 6 luni înaintea Jocurilor Olimpice: „Mi-e teamă de atentate teroriste”
PARIS 2024
„Sunt mai multe probleme” » Antrenorul român stabilit la Paris dezvăluie pentru GSP ce bătăi de cap au francezii, cu 6 luni înaintea Jocurilor Olimpice: „Mi-e teamă de atentate teroriste”

Până acolo mai este mult de muncit și de transpirat la antrenamente. Pentru cei deja calificați există un gram de liniște, în timp ce pentru cei care speră la un bilet olimpic e multă agitație.

Delegația României a ajuns la un total de 76 de sportivi. Prima pe lista a fost atleta Delvine Relin Meringor, în martie 2023. Născută în Kenya, dar având cetățenie română, ea încă așteaptă acordul World Athletics pentru a evolua sub culorile tricolorului la Paris.

Al doilea sportiv pe listă, sau primul eligibil, a fost David Popovici, care și-a făcut baremul în proba de 100 m liber la Campionatele Naționale de la Otopeni. Echipa feminină de tenis de masă este ultima înscrisă pe lista pariziană.

Sportivi medaliați doar de la canotaj

Nouă sporturi au deja reprezentanți pe lista de 76, acestea fiind atletismul (4), boxul (1), canotaj (44), gimnastică artistică (6), gimnastică ritmică (1), kaiac-canoe (3), natație (2), polo (12) și tenis de masă (3).

România are o delegație tânără, cei mai trecuți prin emoțiile olimpice fiind Elizabeta Samara, care va lua parte la a cincea ediție de Jocuri Olimpice, și canotorul Marius Cozmiuc, aflat la a patra.

În istoricul medaliilor sportivilor calificați la JO, deocamdată doar câțiva dintre canotori au urcat pe podiumul olimpic. Chiar dacă nu a fost anunțată componența celor 11 bărci calificate la Paris, le putem aminti pe Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice la Tokyo în proba de dublu vâsle și neînvinse din 2019 încoace.

Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris
Simona Radiș și Ancuța Bodnar cu biletul de Paris FOTO Balint Czucz

Marius Cozmiuc este și el medaliat olimpic cu argint în proba de dublu rame alături de Ciprian Tudosă, dar acum el face pereche cu Sergiu Bejan. Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc și Ștefan Berariu, vicecampioni olimpici la Tokyo cu barca de patru rame, pot prinde încă o ediție olimpică.

Dacă în Japonia din delegația României au făcut parte veteranii Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu, aflați la a cincea participare olimpică, acum Eliza Samara este singura care se află la o astfel de bornă, nu mai sunt alți sportivi activi care să fi bifat patru ediții și să fie în curs de calificare la a cincea.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (76)

  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină

CÂȚI SPORTIVI A AVUT ROMÂNIA LA ULTIMELE 10 EDIȚII DE JOCURI OLIMPICE

  • 2020 » 104
  • 2016 » 96
  • 2012 » 105
  • 2008 » 102
  • 2004 » 108
  • 2000 » 156
  • 1996 » 168
  • 1992 » 179
  • 1988 » 62
  • 1984 » 127

Ce competiții urmează pentru sportivii români și când se închid perioadele de calificare

Delegația României se va definitiva în luna iulie, atunci când se vor încheia toate competițiile preolimpice sau clasamentele în urma cărora se acordă bilete

În următoarele luni, au loc competiții de calificare, iar oficialii COSR speră ca delegația României să fie cât mai numeroasă. La Tokyo, România a fost reprezentată de 105 sportivi.

FEDERAȚII CARE AU SPORTIVI CALIFICAȚI

  • ÎNOT: perioada în care se poate face baremul se întinde până pe 23 iunie, acestea putând fi realizate în competițiile acreditate de World Aquatics. Forul din România speră să mai califice doi "tricolori".
  • ALTETISM: perioada de calificare se întinde pentru maraton până pe 30 aprilie, pentru probele de 10.000, heptatlon și decatlon, marș și ștafete până pe 30 iunie și pentru probele de alergare și aruncare până pe 30 iunie.
  • TENIS DE MASĂ: naționala feminină s-a calificat în urma CM pe echipe, astfel că va putea înscrie și două jucătoare pe tabloul de simplu, primele două în clasamentul de pe 18 iunie. Între 11 și 12 aprilie va avea loc un turneu de calificare pentru dublu mixt, în Cehia, câștigătoarea acestuia calificându-se la Paris. România ar putea fi reprezentată și pe tabloul masculin, nu mai mult de doi jucători, biletele fiind distribuite în urma unui turneu de calificare sau în urma clasamentului din 18 iunie 2024.
  • BOX: Între 3-11 martie are loc un turneu de calificare pentru pugiliști, unde România va fi reprezentată de 8 tricolori". FR Box speră să mai obțină două locuri olimpice. Ultima șansă pentru box va fi turneul de calificare din Thailanda, de la la Bangkok, în perioada 23 mai-3 iunie. Claudia Nechita este pugilista pe care se mizează, iar la masculin, Cosmin Gîrleanu şi Andrei Arădoaie. Pentru a se califica, Nechita trebuie să ajungă în finala categoriei 57 kg, în timp ce Gîrleanu (51 kg) și Arădoaie (80 kg) au nevoie să prindă penultimul act.
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ: forul național speră ca Gabriel Burtănete să prindă Parisul după Campionatele Europene de la Rimini, acolo unde primul sportiv necalificat din clasamentul din calificări de la individual compus va obține biletul. Burtănete nu a putut participa la CM din 2023 din cauza unei accidentări la gleznă.

FEDERAȚII CARE NU AU SPORTIVI CALIFICAȚI

TIR: Prima șansă la Gyor

Campionatele Europene de tir în probele de 10 metri aer comprimat, speranțele fiind legate de Laura Ilie și Roxana Sidi. Proba lor va avea loc pe 1 martie. Dacă nu vor reuși, ele mai au șanse la turneul de calificare mondial din luna aprilie și în urma clasamentului mondial din data de 9 iunie 2024.

Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris
Laura Ilie la JO de la Tokyo FOTO Raed Krishan

SCRIMĂ: Se trage linie în aprilie

Federația care a avut sportivi medaliați la ultimele patru ediții ale Jocurilor Olimpice nu are deocamdată niciun sportiv calificat, dar primele bilete se împart la începutul lunii aprilie, în funcție de clasamentul întocmit în perioada 3 aprilie 2023-1 aprilie 2024.

Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris
Iulian Teodosiu are la activ o ediție de JO, la Tokyo

Un lucru e cert, România nu va avea nicio echipă în concursul olimpic, dar speră ca sabrerul Iulian Teodosiu (25 în ierarhia mondială) și floretista Mălina Călugăreanu (35 în ierarhia mondială) să prindă un loc grație clasamentului.

Sunt 34 de locuri pe tablourile de la cele două arme, 24 fiind ocupate de scrimerii ale căror echipe sunt calificate. În funcție de clasament, pentru Europa se mai oferă două locuri, iar dacă nu, mai există varianta turneelor zonale, pentru Europa având loc între 26 și 28 aprilie.

LUPTE: Urmează două turnee de calificare

Nici luptele nu au reușit să califice până acum vreun sportiv, iar ultimele opțiuni sunt cele două turnee de calificare. Între 5 și 7 aprilie va avea loc turneul european de calificare la Baku, unde se dau două bilete la cele șase categorii olimpice.

Turneul de calificare mondial se va desfășura între 9 și 12 mai la Istanbul, fiind disponibile câte trei locuri. Speranțele sunt legate de luptele feminine.

HALTERE: Toma și Cambei aproape de Paris

Calificarea la haltere se face tot în baza unui clasament, care se închide pe 28 aprilie 2024, primii zece de la fiecare categorie obținând-o. Loredana Toma (71 kg) și Mihaela Cambei (49 kg) sunt în Top 10 la categoriile lor cu trei competiții, care punctează, rămase de disputat.

După distribuirea aceasta mai există și un loc-cotă pentru fiecare continent. La Jocurile Olimpice se acordă o singură medalie, la total.

Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris
Mihaela Cambei la CM FOTO Imago Images

JUDO: Lovitura de la începutul anului

Calificarea se face în urma clasamentului mondial, iar forul național speră să aibă patru reprezentanți la Paris: Florentina Ivănescu (63 kg), Alexandru Raicu (73 kg), Alex Creţ (90 kg) şi Asley Gonzalez (100 kg). Primii 17 din clasamentele mondiale din data de 24 iunie obțin bilete, doar câte un reprezentant de țară, apoi se vor mai repartiza locuri-cotă pe continente.

Serefima Moscalu, judoka cel mai bine clasată dintre toți, a suferit o accidentare la ligamente și are în fața o recuperare lungă.

TENIS: Se trage linie după Roland Garros

Principalul criteriu pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris este clasamentul publicat pe 10 iunie 2024, cel de după Roland Garros.

Primii și primele 56 se califică, nu mai mult de patru pentru fiecare țară, în plus aceștia trebuie să fi fost selecționați pentru competițiile pe echipe de două ori între edițiile de la Tokyo și Paris.

Probabil linia se va trage la limita Top 100, având în vedere că sunt câteva națiuni cu mai multe jucătoare în Top 56. În această săptămână, România le are în Top 100 pe Sorana Cîrstea (22), Ana Bogdan (65), Jaqueline Cristian (75).

Delegația României cu 150 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice » Ce sportivi tricolori se mai pot califica la Paris
Ana Bogdan, FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

După ce se vor completa cele 56 de locuri disponibile ținând cont de criteriile de mai sus și de anumite derogări, obținute de federațiile naționale - așa cum a fost cazul Soranei Cîrstea în 2021, ea fiind pe loc de calificare, dar neavând prezențe în Fed Cup, atunci forul român a făcut o cerere la ITF, una acceptată, dar Sorana s-a accidentat și nu a mai putut participa - se adaugă patru locuri continentale pentru Africa, Americi (2) și Asia.

Mai sunt două poziții rezervate campionilor olimpici sau câștigătorilor de turnee de Mare Șlem, cu condiția să fie în Top 400 și ca țara lor să nu depășească limita de 4, unul pentru gazde și unul la latitudinea CIO, rezervat țărilor care au aplicat pentru principiul universalității.

CICLISM: Vlad Dascălu a început sezonul

Vlad Dascălu, care evoluează la moutain bike în proba de cross-country olimpic, este aproape calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, primele 19 țări din clasamentul de calificare la JO care se închide pe 26 mai 2024 vor avea sportivi calificați, cele de la 1-8 câte 2, iar cele de la 9 la 19 câte unul.

România este pe 17 deocamdată. Rămâne de văzut și cum se va rezolva situația despre care a vorbit medicul Sorin Matican, care a spus că ciclistul român a ratat trei controale doping și urmează să fie suspendat. Vlad și-a început săptămâna trecută sezonul 2024 într-o competiție în Spania.

Palmaresul României la ultimele 10 ediții ale Jocurilor Olimpice

  • 2020 » 4 medalii (1-3-0)
  • 2016 » 4 medalii (1-1-2)
  • 2012 » 7 medalii (2-4-1)
  • 2008 » 9 medalii  (4-1-4)
  • 2004 » 19 medalii (8-5-6)
  • 2000» 26 de medalii (11-6-9)
  • 1996 » 20 de medalii (4-7-9)
  • 1992 » 18 medalii (4-6-8)
  • 1988 » 24 de medalii (7-11-6)
  • 1984 » 53 de medalii (20-16-17)

VIDEO. MIhai Covaliu despre obiectivul delegației României la Paris

Citește și:

S-a lansat imnul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice » Voltaj cântă „Din toată inima pentru Team România”

Mai puțini spectatori la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
neacaisa
neacaisa  •  26 Februarie 2024, 11:23

mai sunt sanse la: - tir cu arcul in special la feminin, prin madalina amaistroaie - yachting, prin ebru bolat la proba ILCA6, mai este o regata de calificare. - la triatlon, dar nu sunt la curent cu sistemul de calificare, care este destul de alambicat, si cred ca sunt sanse reduse

MaxiP
MaxiP  •  26 Februarie 2024, 11:11

Frumoasa analiza, mult mai documentata si completa decat cea a catorva "specialisti" GSP care limitau sansele delegatiei la maxim 80 sportivi acum vreo 2 luni. La atletism cred ca se asteapta cei mai multi sportivi ce urmeaza sa se califice pentru Paris, ma astept la macar inca 6-7, unii probabil vor reusi sa faca baremele de calificare (destul de pretentioase), daca nu, sunt cativa atleti care in urma clasamentului mondial nu par a avea emotii pentru a prinde Jocurile. La scrima e destul de greu de crezut ca Teodosiu poate prinde in urma clasamentului mondial un loc, este al 25-lea in lume, Sandro Bazadze e lider, neamtul Szabo in top 10, fac parte din echipe necalificate la acest moment, din cate stiu 2 locuri se dau individual pe clasament. Turneele de calificare sunt grele, teoretic are nivelul de experienta necesar totusi. Burtanete si Dascalu mi s-ar parea marile absente daca nu prind Jocurile, mai ales ca la un moment dar pareau simple formalitati, unul s-a complicat prin controalele antidoping, altul nu si-a revenit la timp pentru a participa in etapele de cupa mondiala care cred ca l-ar fi dat ca mare favorit sa prinda locul de la sarituri. In rest, luptele pot califica lejer 3-4 sportive, la tenis de masa vor intra unul sau 2 baieti in urma clasamentelor mondiale, la judo pe langa numele amintite eu speram sa-l vedem pe Adi Sulca in carti, probabil cel mai promitator judoka roman la ora actuala, atat de la baieti cat si de la fete. Oricum, pare o delegatie

Vezi toate comentariile (2)
Comentează