SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CICLISM

Eduard Novak, locul 11 în proba de contratimp 1.000 de metri, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo: „Un rezultat care mă bucură și mă motivează”

Eduard Novak / Sursă foto: Facebook
Eduard Novak / Sursă foto: Facebook

Articol de GSP - Publicat joi, 26 august 2021 11:12 / Actualizat joi, 26 august 2021 12:00

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, și-a început astăzi aventura la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Ciclistul de 45 de ani a încheiat pe locul 11 din 21 în proba de contratimp, un rezultat pe care sportivul îl cataloghează drept „motivant”. 

  • Jocurile Paralimpice se desfășoară în perioada 24 august - 5 septembrie, la Tokyo.
  • România participă la Jocurile Paralimpice de la Tokyo cu șapte sportivi care vor concura la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul.

Astăzi, la proba de contratimp 1.000 de metri, la categoriile de dizabilitate C4-5, Novak a avut un timp de un minut, șase secunde și 918 miimi. După aplicarea coeficientului de 98,91%, Eduard Novak a avut timpul final de 1:07.655.

Proba de azi, una în care ministrul a obținut locul 11, nu e însă cea la care Novak a avut rezultate de-a lungul anilor. Miza cea mare pentru acesta va veni mâine, când va lua start în concursul la care a fost medaliat cu aur la Londra, în 2012, în proba de urmărire individuală pe velodrom, categoria C4.

4 medaliila Jocurile Paralimpice are România în palmares, trei fiind cucerite de ciclistul Eduard Novak, un aur (2012) și două de argint (2008 și 2012), plus un bronz de judoka Alex Bologa (2016)

Eduard Novak: „Un rezultat care mă bucură și mă motivează”

Pe pagina sa de Facebook, Eduard Novak a transmis un mesaj urmăritorilor să, ministrul declarându-se mulțumit cu timpul obținut. 

„Locul 11. Numărul meu norocos și "my personal best" ca timp în această probă (1:06,918 min.), care nu este printre probele mele preferate și în care au fost comasate două categorii (C4 și C5). Cu toate acestea și cu toate că nu sunt sprinter, am făcut o cursă foarte bună, de care sunt foarte mulțumit. 

Acum mă concentrez pentru proba de mâine, cea la care am obținut aurul la Londra și la care voi concura doar cu competitori din categoria mea (C4). 

Pentru ziua de azi, poziția 11 în clasamentul mondial, într-o cursă de acest nivel, în care s-au stabilit un record mondial și un record paralimpic, este un rezultat care mă bucură și mă motivează. Fiți alături de mine și mâine! Vă mulțumesc!”, a mărturisit Novak. 

Novak s-a antrenat în Bulgaria pentru Jocurile Paralimpice

Fără un velodron modern în România, ministrul Eduard Novak s-a pregătit pentru Jocurile Paralimpice în Bulgaria, în orașul Plovdiv.

Demnitarul nu a avut unde să se antrenze în România, fiind nevoit să meargă tocmai până la Plovdiv pentru a găsi un velodrom optim. În România, condițiile de antrenament nici nu există. Singurul funcțional din țară, velodromul Dinamo este construit în anii '50 și nu se mai află în standardele din ciclismul actual.

În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, Carol-Eduard Novak a adus prima medalie de aur din istoria României. Atunci, el a stabilit un nou record mondial la ciclism, în proba de pursuit.

Novak, primul ministru de la Jocurile Paralimpice

Ministrul tineretului şi sportului, Eduard Novak, care se află la Tokyo pentru a participa la Jocurile Paralimpice, a notat, într-un mesaj în social media, că prezenţa sa la competiţie reprezintă un vis împlinit. 

„Am devenit primul ministru în oficiu participant la Jocurile Paralimpice în calitate de sportiv. Totuşi, nu pentru aceasta sunt aici, doar sunt bucuros că nu am renunţat la acest vis. Puteam să renunţ în fiecare zi. A fost o perioadă extrem de dificilă, însă am dat 100% pentru munca în minister. Am făcut imposibilul şi am continuat să mă antrenez. Acum sunt aici şi visul meu s-a împlinit. Un vis pe care îl aşteptam din 1998”, a scris acesta pe Facebook.

CV Eduard Novak

  • medalie de aur obținută la Jocurile Paralimpice de la Londra
  • record mondial; 4.000 m pistă (2012)
  • medalie de argint obținută la Jocurile Paralimpice de la Beijing - contratimp individual (2008)
  • medalie de argint obținută la Jocurile Paralimpice de la Londra - contratimp individual (2012)
  • la patinaj viteză: 25 titluri naționale, 35 recorduri naționale
  • la ciclism: 5 titluri mondiale, 13 medalii de argint și 5 medalii de bronz la Campionatele Mondiale - a fost președintele Federației Române de Ciclism (2013-2020)
  • a fost președintele echipei de ciclism Novak CyclingTeam
  • vicepreședintele Uniunii Cicliste din Balcani
  • membru al Uniunii Cicliste Internaționale

Citește și alte știri de actualitate:

Medaliații la decorat » Președintele Klaus Iohannis i-a premiat pe „performerii” de la Jocurile Olimpice

NEWS ALERT Guvernul a majorat cu 100% premiile medaliaților la JO » Câți bani primește acum fiecare sportiv

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
ge0x
ge0x  •  26 August 2021, 14:48
Postat de dorelus pe 26 August 2021, 14:41

Bravo domnule,sincer nu as fi crezut niciodata ca un politician roman(indiferent de culoarea politica)poate da dovada de simplicitate si umilitate...Bravo domnule,nu stiu cata vremea vei fi ministru dara calitatea de om integru ti-ai demonstrat-o cu varf si indesat. Chapeau bas MONSIEUR

Adica cum si a demonstrat-o? Eu știu ca demonstrezi ceva, cand faci ceva. Nu când nu faci nimic. Ceva ca ex au demonstrat moldovenii de la Sheriff Tiraspol care s au calificat in Liga Campionilor.

jabs
jabs  •  26 August 2021, 14:43
Postat de gabortelevizor pe 26 August 2021, 13:46

Ruşine pt ce??că nu e miticar??sau gigist??sau mânăn'tinsă??

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dorelus
dorelus  •  26 August 2021, 14:41

Bravo domnule,sincer nu as fi crezut niciodata ca un politician roman(indiferent de culoarea politica)poate da dovada de simplicitate si umilitate...Bravo domnule,nu stiu cata vremea vei fi ministru dara calitatea de om integru ti-ai demonstrat-o cu varf si indesat. Chapeau bas MONSIEUR

Vezi toate comentariile (11)
Comentează